Έσπασαν φρένα οι ανατιμήσεις υγρών καυσίμων-Στις πιο ακριβές η Ελλάδα

579
Στις πιο ακριβές η Ελλάδα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί σε ράλι αμόλυβδη και ντίζελ – Από τις πιο ακριβές χώρες στην Ευρώπη η Ελλάδα [πίνακας]

Δεν έχουν τέλος οι ανατιμήσεις στα υγρά καύσιμα λόγω του ράλι των τιμών σε παγκόσμιο επίπεδο, ειδικά μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην ευρωζώνη η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης 95 οκτανίων έχει ξεπεράσει τα 1,83 ευρώ ανά λίτρο και συνεχώς ανεβαίνει, ενώ στην Ελλάδα οι τιμές βρίσκονται κοντά στο 1,93 ευρώ και παραμένουν από τις υψηλότερες σε όλη την Ευρώπη. Στην Κύπρο οι τιμές σύμφωνα με την Eurostat διαμορφώνονται στα 1,42 ευρώ το λίτρο.

Με το πετρέλαιο μάλιστα να πλησιάζει ακόμη και στα 120 δολάρια το βαρέλι κινούμενο σε υψηλά επταετίας, οι μέσες τιμές στη χώρα μας στην αντλία αυξάνονται μέρα με τη μέρα και οι οδηγοί που μπαίνουν στα βενζινάδικα για να τροφοδοτήσουν τα οχήματά τους δεν ξέρουν τι να κάνουν.

Με το ράλι των διεθνών τιμών στην ενέργεια να συνεχίζεται και τις συγκρούσεις στην Ουκρανία να προκαλούν –εκτός από τεράστιο ανθρώπινο- και οικονομικό κόστος, η βενζίνη των 2 ευρώ ανά λίτρο φαντάζει ως τρομακτική πραγματικότητα.

Ήδη σε πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας καθώς και σε νησιά το ακόμη πιο υψηλό κόστος αυτό είναι πραγματικότητα. Με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων στην Ελλάδα διαμορφωνόταν στις 2 Μαρτίου 2022 στα 1,929 ευρώ το λίτρο. Στον Νομό Κυκλάδων η μέση τιμή έφτανε τα 2,12 ευρώ και στα Δωδεκάμηνα τα 2,06 ευρώ το λίτρο. Κοντά στα 2 ευρώ πλησίαζαν οι τιμές στα Χανιά, το Ρέθυμνο, την Εύβοια και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Πρόκειται για αυξήσεις που για τον καταναλωτή διαμορφώνονται σε πάνω από 34% για την απλή αμόλυβδη από τις αρχές του έτους. Για το πετρέλαιο κίνησης οι αυξήσεις διαμορφώνονται σε πάνω από 42% με τη μέση πανελλαδική τιμή να φτάνει πλέον τα 1,664 ευρώ το λίτρο.

Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος παρουσιάζει σήμερα την πορεία των τιμών των υγρών καυσίμων σε όλη την Ελλάδα από τις αρχές του έτους με βάση τα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης στις 2 Μαρτίου 2022. Παρουσιάζει επίσης τις μέσες τιμές σε όλη την Ευρώπη, με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat να αφορούν τις 28 Φεβρουαρίου 2022. 

Με βάση τα στοιχεία αυτά η χώρα μας μαζί με τη Δανία, τη Φιλανδία και την Ολλανδία έχει τις πιο ακριβές τιμές αμόλυβδης σε όλη την Ευρώπη με βάση τις απόλυτες τιμές στην αντλία. Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια. Στις χώρες αυτές οι μισθοί περιλαμβανομένου και του βασικού μισθού είναι αρκετά υψηλότεροι.

Με βάση τους υπολογισμούς από το Υπουργείο Ανάπτυξης, στην Ελλάδα ο συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε βενζίνη και πετρέλαιο διαμορφώνεται σε 700 και 410 €/1.000 λτ , αντίστοιχα από την 01/01/2017. Επίσης ο Φ.Π.Α. στα καύσιμα από 01-06-2016 ανέρχεται στο 24%. Για το πετρέλαιο θέρμανσης και για χρονική περίοδο από 15/10 κάθε έτους έως και την 30/4 του επομένου έτους, ορίζεται μειωμένος συντελεστής ΕΦΚ ύψους 280 €/1.000 λίτρο, αρχής γενομένης από 15/10/2016. Για το λόγο αυτό δεν καταγράφεται κατανάλωση για το είδος αυτό από 1/5 έως και 14/10 κάθε έτους. Ο συντελεστής ΕΦΚ στο Υγραέριο διαμορφώνεται σε 430 €/1.000 κγρ, από 01/01/2017.

Το διεθνές ράλι του πετρελαίου

Το πετρέλαιο έφτασε ακόμη και στα 117 δολάρια το βαρέλι που είναι τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών και κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή πώς μπορούν να εξελιχθούν οι τιμές. Η Ρωσία αποτελεί βασικό προμηθευτή της Ευρώπης σε ενέργεια και ο πόλεμος  κυρώσεων αναμένεται ότι θα έχει επιπτώσεις και στον τομέα αυτό.

Δεν είναι τυχαίο ότι εκτός από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχει καταγράψει τεράστιες διακυμάνσεις με τις τιμές να κυμαίνονται από τα 100 έως τα σχεδόν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι εξελίξεις στις τιμές του πετρελαίου δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ακόμη μεγαλύτερο άλμα τιμών στα υγρά καύσιμα όπως είναι η αμόλυβδη, το ντίζελ κίνησης και θέρμανσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας