Έρχονται ανατιμήσεις στα ράφια μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία – Αυξήσεις έως 55%

942

Στις λαϊκές αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μεταφέρονται σταδιακά οι αυξήσεις στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, λίγες μέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας.

Οι ανατιμήσεις στο χονδρεμπόριο προϊδεάζουν για τις αυξήσεις που αναμένεται να βαρύνουν περαιτέρω το καλάθι των καταναλωτών το προσεχές διάστημα.

Τα αγγούρια από τα 40 λεπτά το κιλό στις 4 Σεπτεμβρίου, ανέβηκαν στα 45 λεπτά μια εβδομάδα μετά και την αμέσως επόμενη μέρα έφτασαν στα 50 λεπτά.

Η τιμή στα κολοκύθια από το 1 ευρώ ανήλθε στα 1,3 ευρώ και στις 12 Σεπτεμβρίου άγγιξε τα 1,5 ευρώ, ενώ κατά 55,5% αυξήθηκε και η χονδρική τιμή της ντομάτας μέσα σε 8 ημέρες από τα 90 λεπτά στα 1,4 ευρώ.

Μεγάλες αυξήσεις καταγράφονται και στις χονδρικές τιμές της Κεντρικής Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης με τις ντομάτες να παρουσιάζουν άνοδο κατά 36%, τα αγγούρια κατά 23%, τα κολοκυθάκια κατά 22% και τα λάχανα κατά 20%, με εκπροσώπους της αγοράς να καταγγέλλουν κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Η τιμή, η οποία επηρεάζει την τελική τιμή, όσον αφορά τον παραγωγό έχει πια μια πολύ μικρή συμμετοχή ένα 15% το πολύ στην αύξηση των τιμών κι ένα 50% και πάνω είναι η αύξηση που προκύπτει μέσα από τον πολλαπλασιασμό του κέρδους που έχει το λιανεμπόριο.

Η κυβέρνηση απλά επιμένει στο Pass και αυτό «κομμένο»

Από τις 15 Σεπτεμβρίου θα είναι ανοικτή η πλατφόρμα για το Market Pass προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την ενίσχυση από 22-100 ευρώ για αγορές από καταστήματα τροφίμων για τρεις μήνες καθώς η επέκταση μέχρι τέλος του χρόνου κόπηκε.

Για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 25 Σεπτεμβρίου, η καταβολή των χρημάτων θα γίνει έως τις 29 Σεπτεμβρίου, ενώ οι δικαιούχοι που θα κάνουν την αίτησή τους μετά τις 25 Σεπτεμβρίου και ως την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου, θα πληρωθούν έως τις 5 Νοεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας