Έρχονται αυξήσεις-σοκ στο ηλεκτρικό ρεύμα έως και 40%

1136

Δεκάδες χιλιάδες οι αποκοπές.

Ρεύμα μόνο για πλούσιους

Οι καταναλωτές αναμένεται να πάθουν «ηλεκτροσόκ» κατά την διάρκεια του χειμώνα καθώς εκτιμάται πως οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να ανέβουν ακόμα και 40%!

Κι όλα αυτά ενώ έχουν πάθει ήδη πολλά άλλα είδη σοκ, λόγω ακρίβειας, όπως διατροφικό σοκ, σοκ στα καύσιμα, σοκ σε ότι πωλείται και ότι κινείται.

Φυσικά όλα αυτά γίνονται επειδή η Ελλάδα έχει επιλέξει την… «σωστή πλευρά της Ιστορίας» γιατί φέτος η Δύση αναμένεται να υποφέρει πάρα πολύ, λόγω ελλείψεων στα τρόφιμα, στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες, ενώ οι BRICS ετοιμάζονται να ανακοινώσουν το δικό τους νέο νόμισμα.

α μέτρα ενάντια στις αυξημένες τιμές του ρεύματος και τα ακριβά τιμολόγια θα ισχύουν μέχρι το τέλος του 2023. Όμως, ήδη, από τον Δεκέμβριο ειδικοί της αγοράς ενέργειας εκτιμούν ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα δουν νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς.

Μέχρι στιγμής είναι σε ισχύ:

Το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας
το πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής
οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος
οι ανακοινώσεις των τιμών ρεύματος από τους παρόχους από τις 20 Αυγούστου

Όταν τα παραπάνω λήξουν, τότε οι λογαριασμοί ρεύματος και οι τιμές στο ηλεκτρικό θα βρεθούν ξανά στο επίκεντρο, αφού όλα οδηγούν σε νέες αυξήσεις, με κάποιες εκτιμήσεις να επισημαίνουν ότι αυτές μπορεί να φτάσουν ακόμα και πάνω από 40%.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα νέο πλαίσιο μέτρων ενόψει των αυξήσεων και να προλάβει το σοκ στους καταναλωτές, καθώς και αλλαγές στο κοινωνικό τιμολόγιο.

Σύμφωνα με όσα έχει κάνει γνωστά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, είναι διαφορετικός ο ορισμός των ενεργειακά από τους οικονομικά ευάλωτους καταναλωτές. Ως παράδειγμα έφερε τις διαφορετικές ανάγκες θέρμανσης των νοικοκυριών σε περιοχές όπου επικρατούν χαμηλές τιμές θερμοκρασίας έναντι περιοχών με ήπιους χειμώνες.

Οπότε όσοι ζουν στην Αττική, δηλαδή οι μισοί Έλληνες ας πάθουν «ηλεκτροσοκ»…

Τις τιμές που θα κληθούν τα πληρώσουν οι πολίτες το επόμενο διάστημα ανέλυσε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN ο Νικήτας Μακρίδης, αναλυτής του «Αλλάζω Ρεύμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τον Δεκέμβριο αλλά και τον Φεβρουάριο του 2024, θα καταγραφεί αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου, και αυτό είναι που θα επηρεάσει και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μέχρι το τέλος του 2023, οι πολίτες δεν πρόκειται να δουν διαφορά, ωστόσο από το νέο έτος η αύξηση θα είναι της τάξης του 7-12%, ποσοστό που ανέρχεται σε 5 με 10 ευρώ και θα αφορά τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, δηλαδή τις πάγιες χρεώσεις που πληρώνουμε για καλώδια, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας κτλ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα έχουμε τρία είδη τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος από το 2024. Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Μακρίδης, από το 2024 θα υπάρξουν αλλαγές και στα είδη των τιμολογίων. Θα χωρίζονται στα εξής τρία:

σταθερής τιμής ενός μήνα
σταθερής τιμής για μεγαλύτερη διάρκεια
μεταβλητής τιμής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας