Επιτυχία Χεζμπολάχ: Στοχοποιήσαμε την Ισραηλινή πλατφόρμα πετρελαίου-Διαψεύδει το Ισραήλ

832

Δείτε το βίντεο που έδωσαν στην δημοσιότητα

H Xεζμπολάχ έδωσε στην δημοσιότητα βίντεο που υποτίθεται πως δείχνει την εξέδρα άντλησης φυσικού αερίου της Energean προειδοποιώντας το Ισραήλ και την εταιρεία πως “αυτό είναι μόνο η αρχή”.

Το WarNews247 είχε αναφέρει εξαρχής χτες, πως η πλατφόρμα της Energan ήταν ο πρωταρχικός στόχος σε μια επιχείρηση που στρέφεται, για πολλούς λόγους, και κατά της Ελλάδας.

Το Ισραήλ διαψεύδει πως το βίντεο, το οποίο μπορείτε να δείτε, είναι αυθεντικό και ενισχύει  την άμυνα του γεωτρύπανου κατά της Χεζμπολάχ.

Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση του ισραηλινού Στόλου ενώ είναι αξιοσημείωτο πως διπλασιάστηκε ο φόρτος βλημάτων στα πλοία που φέρουν το ναυτικό σύστημα του Iron Dome, το Barak-8 σχηματίζοντας μαζί με υποβρύχια και αεροσκάφη “θόλο προστασίας γύρω από την Energean”.

Ισραηλινές στρατιωτικές πηγές ανέφεραν πως το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια νέα επίθεση κορεσμού της Χεζμπολάχ εναντίον της εξέδρας φυσικού αερίου με πολλαπλά drones κάτι που θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου στην περιοχή.

Ισραηλινές πηγές ανέφεραν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο στρατιωτικής απάντησης στην εκτόξευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Χεζμπολάχ. Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών IDF υπαινίχθηκε ότι τα αντίποινα θα έρθουν σε «μέρες ή εβδομάδες»

Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, το ένα drone της Χεζμπολάχ ήταν παρόμοιο με το Samad που έχει χρησιμοποιηθεί από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή.

Δείτε το βίντεο

Χεζμπολάχ: Στοχοποιήσαμε το γεωτρύπανο της Εnergean!

Η Χεζμπολάχ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα πλάνα από το ισραηλινό κοίτασμα φυσικού αερίου Karish, ισχυριζόμενη πως τα drones της κατάφεραν και πλησίασαν τραβώντας βίντεο από την εξέδρα της Energean.

Μάλιστα, η Χεζμπολάχ είπε ότι «τα drones ολοκλήρωσαν την απαιτούμενη αποστολή και παρέδωσαν το μήνυμα». Η Χεζμπολάχ τόνισε επίσης ότι τα drones ήταν διαφόρων μεγεθών αλλά τα συγκεκριμένα ήταν “επιτήρησης”  που δεν έφεραν όπλα.

Ταυτόχρονα, φιλοϊρανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι “η επιχείρηση της Χεζμπολάχ με drones που εξαπέλυσε το Σάββατο ολοκληρώθηκε με επιτυχία”. Η δήλωση εμφανίστηκε στο μέσο ενημέρωσης Al-Mayadeen, τα οποία απηχεί απόψεις της Τεχεράνης.

«Η Ισλαμική Αντίσταση στον Λίβανο ανακοινώνει την εκτόξευση τριών άοπλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών προς την κατεύθυνση της «επίμαχης περιοχής» στο πεδίο Karish για αποστολές αναγνώρισης», δήλωσε το Al-Mayadeen.

«Η Χεζμπολάχ είχε επιβεβαιώσει την ετοιμότητά της να λάβει μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της βίας, κατά των ισραηλινών επιχειρήσεων γεώτρησης φυσικού αερίου στις αμφισβητούμενες υπεράκτιες περιοχές», τόνισε το Al-Mayadeen.

Ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα απείλησε νωρίτερα ότι θα εμποδίσει το Ισραήλ να εξάγει φυσικό αέριο από την εξέδρα, προσθέτοντας ότι «δεν φοβάται τον πόλεμο».

“Έχουμε τη στρατιωτική, υλικοτεχνική ικανότητα και την ικανότητα πληροφοριών για να εμποδίσουμε τον εχθρό να παράγει αέριο από το κοίτασμα Karish. Ο θαλάσσιος πλούτος μας είναι η μόνη ελπίδα του Λιβάνου εάν θέλει να σωθεί από την οικονομική κατάρρευση”, είπε.

Προειδοποίησε επίσης το Ισραήλ για οποιαδήποτε «επιθετική ενέργεια» σε αμφισβητούμενα ύδατα μετά την άφιξη του πλοίου της Energean στα ανοιχτά των ακτών για την παραγωγή αερίου για το Ισραήλ.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν επίσης πώς η απειλή με drone θα μπορούσε να οδηγήσει σε ναυτική σύγκρουση με το εβραϊκό κράτος.

«Ο Λίβανος βρίσκεται μπροστά σε μια νέα φάση. Η εγκατάσταση μιας πλατφόρμας στο κοίτασμα φυσικού αερίου Karish μέσα σε τρεις μήνες από την βρετανο-ελληνική εταιρεία αποτέλεσε επίθεση στον Λίβανο και τον έφερε σε δύσκολη κατάσταση» είχε πει ο  Νασράλα στις 9 Ιουνίου.

«Οποιαδήποτε ενέργεια διαπράττει ο εχθρός θα έχει επιπτώσεις, όχι μόνο στρατηγικές, αλλά υπαρξιακές», είπε ο Νασράλα. «Αυτό που θα χάσει το Ισραήλ σε οποιονδήποτε πόλεμο είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που μπορεί να χάσει ο Λίβανος».

Δείτε το βίντεο

“Το βίντεο της Χεζμπολάχ είναι ψεύτικο”

Πρέπει πάντως να σημειωθεί, πως ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι το βίντεο της Χεζμπολάχ είναι ψεύτικο. Έρευνα από τον ανώτερο στρατιωτικό ανταποκριτή και τον ανταποκριτή ασφαλείας του ισραηλινού i24NEWS, Matthias Inbar, αποκάλυψε ότι το βίντεο της Χεζμπολάχ που δείχνει drone της να στοχοποιεί το γεωτρύπανο φυσικού αερίου Karish ήταν ψεύτικο.

Σε μια ανάρτηση στο Twitter ο Inbar παρείχε έναν σύνδεσμο προς ένα διαφημιστικό βίντεο από την Energean, την ιδιοκτήτρια της εξέδρας φυσικού αερίου, η οποία έδειχνε ακριβώς τα ίδια εναέρια πλάνα που φάνηκαν στο βίντεο της Χεζμπολάχ. Η μόνη διαφορά ήταν ότι η Χεζμπολάχ πρόσθεσε μερικά γραφικά στόχων drone.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού την Κυριακή δήλωσε ότι η κυριαρχία του Ισραήλ δεν παραβιάστηκε κατά τη διάρκεια του περιστατικού, τονίζοντας ότι τα drones καταρρίφθηκαν πάνω από τα χωρικά ύδατα του Λιβάνου που αναγνωρίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ένα UAV καταρρίφθηκε από μαχητικό αεροσκάφος F-16 και άλλα δύο από πυραύλους Barak 8 που εκτοξεύτηκαν από την κορβέτα κλάσης Saar 5 INS Eilat.

Το Ισραήλ ενισχύει τις δυνάμεις του – Πολεμική κινητοποίηση

Tαυτόχρονα, ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν πως το Ισραήλ ενισχύει την άμυνα του για να αντιμετωπίσει μια νέα πιθανή επίθεση στην υπεράκτια εξέδρα φυσικού αερίου του. Η αυξημένη ασφάλεια ακολουθεί τις κλιμακούμενες απειλές του Λιβάνου κατά της ενεργοποίησης της εξέδρας της Energean στο κοίτασμα φυσικού αερίου Karish.

Το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό θα αναπτύξει πολλά σκάφη για να προστατεύσει το νέο γεωτρύπανο, που φέρεται να βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά της Χάιφα, σταθερά εντός των χωρικών υδάτων του Ισραήλ. Τα μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν την κινητοποίηση πολεμικών πλοίων οπλισμένων με το ναυτικό σύστημα του Iron Dome για να αποτρέψουν μια νέα πιθανή επίθεση της Χεζμπολάχ.

“Το προηγμένο σύστημα αεράμυνας έχει ενσωματωθεί πλήρως στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού” δήλωσε ανώτερος αξιωματικός στο ισραηλινό ΜΜΕ N12 News.

“Παράλληλα, ο στρατός διπλασίασε τον αριθμό των πυραύλων στα σκάφη και αναβάθμισε το ραντάρ του συστήματος” είπε.

“Το Ισραήλ θα αναπτύξει επίσης υποβρύχια για την προστασία του νέου γεωτρύπανου” ανέφερε το Kan News.

Η τελευταία ανάπτυξη υπογραμμίζει την αυξανόμενη δύναμη και σημασία του Πολεμικού Ναυτικού για το δόγμα εθνικής ασφάλειας και άμυνας του Ισραήλ.

“Είχαμε εκ των προτέρων πληροφορίες”

Οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, ΙDF, είχαν εκ των προτέρων πληροφορίες σχετικά με την προσπάθεια της Χεζμπολάχ να εκτοξεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη με στόχο το κοίτασμα φυσικού αερίου Karish

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Ραν Κότσαβ είπε στο δημόσιο ραδιόφωνο του Καν το πρωί της Κυριακής ότι ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, «νόμιζε ότι θα έπιανε [το Ισραήλ] απροστάτευτο».

«Αλλά είμαστε έτοιμοι, όσον αφορά τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησής μας, και όσον αφορά τις πληροφορίες, το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, να προστατεύσουμε τα περιουσιακά στοιχεία του Ισραήλ», είπε ο Κότσαβ .

Είπε επίσης ότι η Χεζμπολάχ «υπέστη σημαντική επιχειρησιακή οπισθοδρόμηση» στην αποτυχημένη προσπάθειά της να μεταφέρει ένα μήνυμα στο Ισραήλ.

Ο Κότσαβ πρόσθεσε ότι η κυριαρχία του Ισραήλ δεν παραβιάστηκε στο περιστατικό, τονίζοντας ότι τα UAV καταρρίφθηκαν πάνω από τα αναγνωρισμένα από τον ΟΗΕ χωρικά ύδατα του Λιβάνου.

Δείτε το βίντεο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας