Επί τέλους εισαγγελική παρέμβαση για τις σοβαρές ζημιές στο “Βέλος”

429

Είναι πολλοί οι κύκλοι που θα ήθελαν να “εξαφανισθεί” αυτό το στρατιωτικό σύμβολο της αντιδικτατορικής πάλης.
Ας ελπίσουμε ότι και αυτή η εισαγγελική παρέμβαση δεν θα καταλήξει σε μια “φούσκα”.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών αναφορικά με τις σοβαρές ζημιές, που υπέστη το πλοίο – μουσείο «Βέλος» το περασμένο Σάββατο, ζήτησε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Σμυρνής, που παρήγγειλε από τον εισαγγελέα ποινικής δίωξης έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται τα παρακάτω αδικήματα.

Πλημμελής διατήρηση μνημείου, φθορά μνημείου, φθορά πράγματος ιστορικής σημασίας, διακεκριμένη περίπτωση φθοράς (τα πρώτα δύο εμπίπτουν στο Νόμο Περί Προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς).

Σύμφωνα με την εντολή, ο εισαγγελέας ζητά να προσκομιστούν όλα τα έγγραφα που αφορούν τη συντήρηση και τον ελλιμενισμό του πλοίου, όπως επίσης η πραγματογνωμοσύνη για τις φθορές που υπέστη. Τα έγγραφα συντήρησης και ελλιμενισμού αναμένεται να αποτελέσουν «κλειδί» στη διερεύνηση των όποιων ποινικών ευθυνών, αναφέρουν πηγές της Εισαγγελίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ιστορικό αντιτορπιλικό, σύμβολο του αντιδικτατορικού αγώνα, αφέθηκε απροστάτευτο να βολοδέρνει στο κρηπίδωμα της νέας παραλίας. Είχαν προηγηθεί δύο ακόμα ατυχήματα: τον περασμένο Μάρτιο, όταν είχε υποστεί πάλι σοβαρό ρήγμα στην πρύμνη, ενώ τον Νοέμβριο του 2021 λίγο έλλειψε να βυθιστεί εξαιτίας αποκοπής του πείρου της σημαδούρας όπου ήταν προσδεδεμένο.

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 έχει ζητήσει το πλοίο-μουσείο να επιστρέψει στο Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης στο Παλαιό Φάληρο καταγγέλλοντας την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι κώφευσε σε προηγούμενα διαβήματά του και τονίζοντας ότι η απαξίωση του πλοίου σημαίνει απαξίωση της Ελληνικής Δημοκρατίας για την οποία αγωνίστηκαν οι αξιωματικοί-υπαξιωματικοί που συμμετείχαν στο Κίνημα του Ναυτικού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας