Εντυπωσιακές εικόνες από την ολική έκλειψη Ηλίου–Πόσο σπάνια είναι; (φώτο-βίντεο)

3413

Λίγο μετά τις 20:00 ώρα Ελλάδας, έγινε ορατή η ολική έκλειψη Ηλίου στις περιοχές της κεντρικής και βόρειας Αμερικής, σήμερα Δευτέρα 8 Απριλίου.  

Συγκεκριμένα η ολική έκλειψη, ξεκίνησε από το νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, με τις πρώτες περιοχές του Μεξικού να την παρατηρούν από τις ακτές του Ειρηνικού.

Το μονοπάτι της έκλειψης διέσχισε το Μεξικό και συνέχισε στις ΗΠΑ περνώντας από το Τέξας, συνεχίζοντας βορειοανατολικά και περνώντας στη συνέχεια και από τον Καναδά.

Κατά τη διάρκεια της ολικότητας, οπότε ο μαύρος δίσκος της Σελήνης παίρνει τη θέση του Ήλιου, ο ουρανός θα σκοτεινιάσει σαν να είναι αυγή ή σούρουπο και οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν το στέμμα του Ήλιου, την εξώτερη ατμόσφαιρα του Ήλιου.

Η φάση αυτή μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τέσσερα λεπτά. Έξω από τη διαδρομή ολικότητας, οι άνθρωποι στις όμορες περιοχές θα έχουν την ευκαιρία να δουν μια μερική έκλειψη Ηλίου.

Σύμφωνα με τη NASA, περίπου 31,5 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν κατά μήκος του μονοπατιού της έκλειψης, ενώ συνολικά πάνω από 300 εκατομμύρια άτομα θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν έστω και μερική έκλειψη.

Δείτε την έκλειψη

Η NASA θα καλύπτει ζωντανά το φαινόμενο από τις 8 μ.μ. ώρα Ελλάδας και για τρεις ώρες από τοποθεσίες σε όλες τις ΗΠΑ.

Πόσο σπάνια είναι μια ολική έκλειψη Ηλίου;

Οι ίδιες οι ηλιακές εκλείψεις δεν είναι τόσο σπάνιες – στην πραγματικότητα, υπάρχουν περίπου δύο έως τέσσερις που συμβαίνουν ετησίως.

Αλλά η πιθανότητα να δούμε μια ολική έκλειψη ηλίου είναι πολύ πιο σπάνια. Η Γη είναι αρκετά μεγάλη και το μεγαλύτερο μέρος της καλύπτεται από ωκεανούς. Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι δεν προλαβαίνουν να το δουν αυτοπροσώπως.

Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η πρώτη ηλιακή έκλειψη αυτόν τον αιώνα που είναι ορατή και στις τρεις χώρες της Βόρειας Αμερικής – ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό – καθιστώντας την πιθανότατα τη μοναδική που οι περισσότεροι από εμάς θα έχουμε να δούμε στη ζωή μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας