Ενώ Biden προειδοποιεί Ρωσία για πυρηνικά, οπλίζει Ουκρανία με F16, Patriot

867
Ενώ Biden προειδοποιεί Ρωσία

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ J. Biden, προειδοποίησε της Ρωσία ότι εάν χρησιμοποιηθούν χημικά ή τακτικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, θα αντιμετωπίσει διεθνείς συνέπειες, ανέφερε σε συνέντευξή του στο CBS.
Ο Αμερικανός ηγέτης ρωτήθηκε τι θα έλεγε στον Ρώσο πρόεδρο Putin «αν σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει χημικά ή τακτικά πυρηνικά όπλα» στην Ουκρανία.
«Μην το κάνεις.
Θα αλλάξεις το πρόσωπο του πολέμου όσο τίποτα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», απάντησε ο Biden.

Ποιες θα ήταν οι συνέπειες της πιθανής χρήσης χημικών ή τακτικών πυρηνικών όπλων από τη Ρωσική Ομοσπονδία στην Ουκρανία, ποια θα ήταν η αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών;

Ο Biden απάντησε πιστεύεις ότι θα σου έλεγα αν ήξερα ακριβώς πώς θα ήταν.
Φυσικά δεν θα σου πω.
Θα έχει συνέπειες.
Θα γίνουν οι πιο παρίες του κόσμου.
Και ανάλογα με την έκταση της χρήσης πυρηνικών θα εξαρτηθεί από την απάντησή μας», είπε ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου.

Τον Αύγουστο, ο Alexander Trofimov, επικεφαλής του Τμήματος Μη Διάδοσης και Ελέγχου Όπλων του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, απέρριψε «απολύτως αβάσιμες, εκτός πραγματικότητας και απαράδεκτες τις εικασίες ότι η Ρωσία φέρεται να απειλεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, ιδιαίτερα στην Ουκρανία».
Μάλιστα ο ίδιος δήλωσε ότι «αυτό γίνεται επίτηδες για να πυροδοτηθεί η αντιρωσική υστερία».
Όπως υπενθύμισε ο διπλωμάτης, η Ρωσία επιτρέπει «πυρηνική απάντηση μόνο ως απάντηση στην επιθετικότητα με χρήση όπλων μαζικής καταστροφής ή ως απάντηση στην επιθετικότητα με χρήση συμβατικών όπλων, όταν απειλείται η ίδια η ύπαρξη του κράτους.
Κανένα από αυτά τα υποθετικά σενάρια δεν σχετίζεται με την κατάσταση στην Ουκρανία».

Politico: Οι ΗΠΑ συζητούν τις παραδόσεις μαχητικών F-16, συστημάτων αεράμυνας Patriot, UAV Grey Eagle με την Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία διεξάγουν διαβουλεύσεις για την προμήθεια αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων τέταρτης γενιάς F-16, συστημάτων αεράμυνας Patriot (SAM), αναγνώρισης MQ-1C Grey Eagle και πλήγματος μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) ανέφερε το Politico.

Οι ουκρανικές αρχές έχουν σταματήσει να ζητούν δημόσια την προμήθεια αυτών των όπλων από τις ΗΠΑ, αλλά «παρασκηνιακά, οι προσπάθειες απόκτησής τους δεν σταματούν», σημειώνει το Politico.
Σύμφωνα με πηγές και οι δύο πλευρές συζητούν εάν θα στείλουν μαχητικά αεροσκάφη, συστήματα αεράμυνας και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για μακροπρόθεσμες οικονομικές συμφωνίες.

Το άρθρο τονίζει ότι τις τελευταίες εβδομάδες, η Ουκρανία άλλαξε στρατηγική και από τις ηχηρές εκκλήσεις για την παροχή αυτών των τύπων όπλων, υιοθέτησε πιο αθόρυβες διαβουλεύσεις».
Οι φόβοι της αμερικανικής πλευράς σχετικά με την προμήθεια αυτών των όπλων συνδέονται όχι μόνο με το γεγονός ότι «θα αποτελέσουν πρόκληση για την Ρωσία», αλλά και με το γεγονός ότι η πολύπλοκη συντήρηση και υποστήριξη αυτών των συστημάτων «θα φέρει την Ουκρανία σε δύσκολη θέση», εξηγεί το Politico.

Σχετικά με τους Patriot

Στην περίπτωση των Patriot, η «σχετική τους έλλειψη κάνει τις παραδόσεις στην Ουκρανία πρόκληση».
Επιπλέον, συνεχίζει το Politico, υπάρχει και το πρόβλημα του καθορισμού προτεραιοτήτων: οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και εκτός της συμμαχίας θέλουν επίσης να λάβουν αυτά τα όπλα.
Πηγή του Κογκρέσου ανέφερε ότι τα F-16 «είναι πιθανό να παραδοθούν στην Ουκρανία μετά το τέλος της σύγκρουσης».
Οι αμερικανοί αξιωματούχοι συνεχίζουν επίσης να συζητούν εάν θα στείλουν έναν Patriot στην Ουκρανία ως μέρος μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής.
Το Πεντάγωνο θα συνάψει σύμβαση με την αμυντική εταιρεία Raytheon Technologies για τη δημιουργία πρόσθετων συστημάτων αεράμυνας για την Ουκρανία, αντί να μεταφέρει το σύστημα Patriot που βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ρεκόρ αποδοχής για τον Putin 81,5%

Το επίπεδο εμπιστοσύνης των Ρώσων πολιτών στον Πρόεδρο Putin αυξήθηκε κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες, φθάνοντας το 81,5%, σύμφωνα με το Πανρωσικό Κέντρο Έρευνας κοινής γνώμης που διεξήγαγε έρευνα από τις 5 έως τις 11 Σεπτεμβρίου. μεταξύ 1.600 ερωτηθέντων ηλικίας άνω των 18 ετών.

«Όταν ρωτήθηκαν για την εμπιστοσύνη τους στον Putin, το 81,5% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά (+1,2 ποσοστιαίες μονάδες σε μία εβδομάδα).
Το ποσοστό έγκρισης του έργου του Ρώσου προέδρου ήταν 78,3%.
Το έργο της ρωσικής κυβέρνησης πήρε θετικές ψήφους 51,6%, ενώ οι προσπάθειες του πρωθυπουργού Μισούστιν εγκρίθηκαν από το 52,5% των ερωτηθέντων.

Το 32,9% εμπιστεύεται τον ηγέτη του CPRF Gennady Zyuganov, ο Sergey Mironov, ο ηγέτης του A Just Russia – For Truth, είχε ποσοστό αποδοχής 30%, ο ηγέτης των The New People το κόμμα Alexey Nechaev έλαβε 9,1% ενώ ο ηγέτης του LDPR Leonid Slutsky έλαβε 18,7%.

Το επίπεδο υποστήριξης για το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας διαμορφώθηκε στο 40,7%.
Τα ποσοστά του κόμματος του Νέου Λαού ανήλθαν στο 4,1% ενώ το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας (LDPR) έλαβε 7,5%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας