Ενεργοποίηση του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ ζητά η Πολωνία-Μουδιασμένες οι ΗΠΑ

770

Το πρώτο “Direct Hit” στην ιστορία του ΝΑΤΟ επέφερε η Ρωσία με τουλάχιστον δύο νεκρούς και ένα αμερικανικό Πεντάγωνο να καλείται να διαχειριστεί μια μείζονα κρίση που μάλλον δεν περίμενε. 

Οι Αμερικανοί έδειξαν μουδιασμένοι με την εξέλιξη. Ανεπίσημα Αμερικανοί Αξιωματούχοι αναφέρουν πως πρόκειται για ρωσική πυραυλική επίθεση, επίσημα το Πεντάγωνο “δεν επιβεβαιώνει” και κάνει προσπάθειες να μαζευτεί η κατάσταση.

Όμως σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολωνία θα ζητήσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 του ΝΑΤΟ το οποίο μελλοντικά μπορεί να φέρει εξελίξεις μέσα στο ουκρανικό έδαφος…

Παράλληλα, η Πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θέτει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας.

Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε πριν λίγο στο Politico ότι η έκρηξη στην Πολωνία προκλήθηκε από επίθεση πυραύλων ή από λάθος πύραυλο και «όχι» από υπολείμματα πυραύλου. Το ίδιο είπε και ο ΥΠΑΜ της Τσεχίας βάση της ενημέρωσης που είχε.

Δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος σημείωνε στο NBC ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν οι ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την Πολωνία εσκεμμένα ή κατά λάθος. Αυτό είναι το ζητούμενο σε αυτή τη φάση.

Το πρώτο βίντεο από το σημείο της έκρηξης δείχνει ένα κρατήρα που μόνο από απευθείας χτύπημα πυραύλου θα μπορούσε να είχε προκληθεί. Συνεπώς τα σενάρια περί ουκρανικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 ή συντρίμμια άλλων πυραύλων που έπεσαν στην περιοχή δεν ευσταθούν…

Επιπλέον, οι δύο πύραυλοι έπεσαν στην περιοχή Πρεζέβοντο 70 χλμ από Λβιβ και 23 χλμ από το Βολύν όπου βομβάρδιζαν οι Ρώσοι. Δεν μπορεί η απόκλιση και των δύο ρωσικών πυραύλων να έγινε ταυτόχρονα και να έπεσαν και οι δύο στον ίδιο σημείο.

Την ίδια στιγμή η αρχισυντάκτρια του RT έγραφε “Καλησπέρα, 1962” μια ευθεία αναφορά στην Κρίση των Πυραύλων της Κούβας που συνέβη το 1962.

Σημείωσε επίσης:

“Τώρα η Πολωνία έχει την δικιά της περιφέρεια Μπέλγκοροντ” . Το ρωσικό Belgorod δέχεται συχνά κτυπήματα από ουκρανικούς πυραύλους..

Πεντάγωνο: «Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή εδάφους του ΝΑΤΟ»

Στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του εκπροσώπου του Πενταγώνου στις ΗΠΑ, δεν υπήρχε επιβεβαίωση ότι επρόκειτο για πυραύλους της Ρωσίας. Ωστόσο τονίστηκε πως η χώρα θα υπερασπιστεί «κάθε σπιθαμή εδαφών του ΝΑΤΟ».

«Σε τέτοιες καταστάσεις υπάρχουν πολλές εναλλακτικές για το πως θα δράσουμε. Πρέπει πρώτα όμως να επιβεβαιώσουμε την κατάσταση (ότι πρόκειται για ρωσικούς πυραύλους).

Προς το παρόν δεν έχουμε επιβεβαίωση και κοιτάζουμε τις αναφορές που έχουμε στα χέρια μας. Το παίρνουμε πολύ σοβαρά όμως και το ελέγχουμε» είπε ακόμη ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

Δείτε βίντεο

Τι αναφέρει το Αμερικανικό Πεντάγωνο

Ανώτερος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ ανέφερε, σύμφωνα με το Associated Press, ότι ρωσικοί πύραυλοι έπεσαν στην Πολωνία -χώρα μέλος του ΝΑΤΟ- προκαλώντας τον θάνατο δύο ανθρώπων.

Ο εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης Πιότρ Μιούλερ δεν επιβεβαίωσε άμεσα τις πληροφορίες, ωστόσο μίλησε για έκτακτη συνεδρίαση λόγω «κατάστασης κρίσης».

Στάση αναμονής τηρεί και το αμερικανικό Πεντάγωνο, το οποίο δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες για δύο ρωσικούς πυραύλους που κατέληξαν σε πολωνικό έδαφος, τονίζοντας ωστόσο ότι εξετάζει τις συγκεκριμένες αναφορές.

«Είναι εις γνώσιν μας οι αναφορές στον Τύπο ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τοποθεσία εντός της Πολωνίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Μπορώ να σας πω ότι δεν έχουμε αυτή τη στιγμή πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν αυτές τις αναφορές. Εξετάζουμε το συμβάν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πάτρικ Ράιντερ.

Το περιστατικό σημειώθηκε αφού η Μόσχα εξαπέλυσε καταιγισμό περισσότερων από 100 πυραύλων στην Ουκρανία, βυθίζοντας μεγάλο μέρος της χώρας στο σκοτάδι. Μάλιστα, κάποια από τα χτυπήματα έφτασαν μέχρι το Λβιβ, το οποίο απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα.

Δείτε βίντεο

Αρνείται κάθε ανάμειξη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας

Το Ρωσικό ΥΠΑΜ δηλώνει ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση σε Πολωνικό έδαφος. Δεν υπήρξε καμία Ρωσική πυραυλική επίθεση “κοντά στα Πολωνο-Ουκρανικά σύνορα”.

“Πρόκειται για μια σκόπιμη πρόκληση της Δυτικής προπαγάνδας”.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΑΜ που κάνει λόγο για προβοκάτσια:

«Οι δηλώσεις πολωνικών ΜΜΕ και αξιωματούχων για υποτιθέμενη πτώση «ρωσικών» πυραύλων στην περιοχή του οικισμού Przewoduv είναι μια σκόπιμη πρόκληση για να κλιμακωθεί η κατάσταση.

Δεν έγιναν πλήγματα εναντίον στόχων κοντά στα κρατικά σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας με ρωσικά μέσα καταστροφής.

Τα θραύσματα που δημοσιεύτηκαν από τα πολωνικά μέσα ενημέρωσης από τη σκηνή στο χωριό Przewoduv δεν έχουν καμία σχέση με τα ρωσικά όπλα».

Το θέμα είναι ότι δεν μιλάμε για θραύσματα μόνο αλλά για κρατήρα…

Πρώτο χτύπημα σε χώρα του ΝΑΤΟ

Εφόσον οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν και επίσημα, θα είναι η πρώτη φορά που θα υπάρχει νεκρός σε έδαφος του ΝΑΤΟ ως αποτέλεσμα ρωσικού πυραυλικού κτυπήματος.

Ο γενικός γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς και ηγέτες κρατών – μελών του ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει ότι τα 30 μέλη θα υπερασπιστούν και θα προστατεύσουν κάθε σπιθαμή του εδάφους τους ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να υποτιμήσουμε τη Ρωσία. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις εξακολουθούν να διαθέτουν σημαντικές ικανότητες, καθώς και μεγάλο αριθμό στρατευμάτων και η Ρωσία έχει επιδείξει την προθυμία να υποστεί σημαντικές απώλειες. Έχουν επίσης επιδείξει ακραία βαρβαρότητα» δήλωσε μόλις χθες ο Στόλτενμπεργκ, ερωτηθείς για την αποχώρηση των Ρώσων από τη Χερσώνα.

Τι ορίζει το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με επίσημα έγγραφα του ΝΑΤΟ, το άρθρο 4 σημαίνει ότι «τα μέρη θα διαβουλεύονται μαζί» εάν αποφασιστεί ότι απειλείται η «εδαφική τους ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλειά τους».

Σύμφωνα με το άρθρο 4, όλες οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ λαμβάνονται με συναίνεση, μετά από συζήτηση και διαβούλευση μεταξύ των χωρών μελών. Οι Σύμμαχοι μπορούν να ανταλλάξουν απόψεις και πληροφορίες και να συζητήσουν θέματα πριν καταλήξουν σε συμφωνία και αναλάβουν δράση. Η διαβούλευση είναι βασικό μέρος της διαδικασίας λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ, καθώς όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με συναίνεση.

Στο άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, τα μέλη μπορούν να φέρουν οποιοδήποτε θέμα ανησυχίας, ειδικά εκείνο που σχετίζεται με τη δική τους ασφάλεια, στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC) για συζήτηση.

Η διαβούλευση έχει πολλές μορφές. Σε βασικό επίπεδο, περιλαμβάνει απλώς την ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων. Σε ένα άλλο επίπεδο, ξεκινά η επικοινωνία των ενεργειών ή των αποφάσεων, που οι κυβερνήσεις έχουν ήδη λάβει ή πρόκειται να λάβουν. Τέλος, μπορεί να περιλαμβάνει συζητήσεις με στόχο την επίτευξη συναίνεσης σχετικά με τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν ή τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν.

Αντιδράσεις Λετονίας, Ουγγαρίας, Εσθονίας, Τσεχίας

Ο υπουργός Άμυνας της Λετονίας, με ανάρτησή του στο Twitter, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους «Πολωνούς αδερφούς μας», λέγοντας:

«Το εγκληματικό ρωσικό καθεστώς εκτόξευσε πυραύλους που στόχευσαν όχι μόνο Ουκρανούς αμάχους αλλά έφτασαν και σε έδαφος του ΝΑΤΟ, στην Πολωνία. Η Λετονία στέκεται στο πλευρό των Πολωνών φίλων μας και καταδικάζει αυτό το έγκλημα».

Ούγγροι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν, επίσης, ότι θα συγκληθεί το συμβούλιο Άμυνας, όπως γνωστοποίησε μέσω Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας, από την πλευρά του, ανέφερε:

«Τα τελευταία νέα από την Πολωνία είναι ανησυχητικά. Είμαστε σε στενή συνεννόηση με την Πολωνία και άλλους συμμάχους. Η Εσθονία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ. Είμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με τη στενή μας σύμμαχο Πολωνία».

Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Πολωνία είναι πλήγμα στην συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ και κάλεσε σε δράση.

Ο Ζελένσκι είπε ότι “Ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν την Πολωνία, χτύπησαν δηλαδή έδαφος του ΝΑΤΟ”.

“Λέω στους Πολωνούς αδελφούς μου ότι η Ουκρανία είναι μαζί σας και θα σας υποστηρίζει πάντα. Η νίκη είναι δυνατή όταν δεν υπάρχει φόβος”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Λιθουανία.

«Ανησυχητικές ειδήσεις από την Πολωνία απόψε για τουλάχιστον δύο εκρήξεις. Είμαστε σε στενή επαφή με τους Πολωνούς φίλους μας. Η Λιθουανία εκφράζει την αλληλεγγύη της στην Πολωνία. Πρέπει να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή του εδάφους του NATO».

Ο υπουργός Άμυνας της Τσεχίας θεωρεί ότι «επιβεβαιώνονται» οι αναφορές για πυραύλους που έπληξαν την Πολωνία. Ενημερώθηκε σχετικά από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Τσεχίας.

“Σύντομα θα μάθουμε αν επρόκειτο για λάθος ή πράξη πρόκλησης. Όλα τα μέρη προσπαθούν τώρα να το διερευνήσουν γρήγορα, συμπεριλαμβανομένου του ακριβούς τύπου πυραύλων που εμπλέκονται.”

«Θεωρούμε ότι η πρόσκρουση των πυραύλων είναι αποδεδειγμένη, γιατί σήμερα υπήρξε και συνάντηση με τον Πολωνό Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στο πλαίσιο του V4, ο οποίος απομακρύνθηκε και ασχολείται με την κατάσταση στην Πολωνία»

“Η κατάσταση αξιολογείται αυτή τη στιγμή. Το θεωρώ κλιμάκωση της κατάστασης, έστω και αν ήταν λάθος. Και ακόμα κι αν ήταν κατά λάθος ή σκόπιμη, όλοι θα το εκλάβουμε ως κλιμάκωση της σύγκρουσης” τόνισε ο υπουργός Άμυνας της Τσεχίας.

Το σημείο της πυραυλικής επίθεσης

Image

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας