Ένα βήμα πριν την ύφεση η αμερικανική οικονομία

958
ύφεση η αμερικανική οικονομία

Η καμπύλη των 2ετών και 10ετών ομολόγων πλησιάζει σε αντιστροφή, η οποία σηματοδοτεί πιθανή ύφεση

Άλμα καταγράφουν οι τιμές των 2ετών αμερικανικών ομολόγων, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων αύξηση του πληθωρισμού, η οποία κλιμακώνει την ανησυχία για ύφεση.
Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε πάνω από 10 μονάδες βάσης στο 3,1535%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε επίσης στο 3,1762%.
Η καμπύλη των 2ετών και 10ετών ομολόγων πλησιάζει σε αντιστροφή, η οποία σηματοδοτεί πιθανή ύφεση.
Η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve έρχεται αυτή την εβδομάδα, με την κεντρική τράπεζα να αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση επιτοκίων τουλάχιστον κατά μισή μονάδα την Τετάρτη.
Η Fed έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια δύο φορές φέτος, συμπεριλαμβανομένης μιας αύξησης κατά 50 μονάδες βάσης (0,5 ποσοστιαίες μονάδες) τον Μάιο σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την πρόσφατη άνοδο του πληθωρισμού.
Την περασμένη εβδομάδα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ, αυξήθηκε κατά 8,6% τον Μάιο σε ετήσια βάση, η ταχύτερη άνοδός του από το 1981.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν άνοδο 8,3%. Ο λεγόμενος βασικός ΔΤΚ, ο οποίος εξαιρεί τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 6%.

bonds_3.JPG
El-Erian: Προβλέπει πληθωρισμό 9% και ποντάρει στο σενάριο της ύφεσης

Εν τω μεταξύ, ο Mohamed El-Erian, σύμβουλος της Allianz SE επισήμανε ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω και οι κίνδυνοι για την είσοδο της οικονομίας σε φάση ύφεσης «γέρνουν αρνητικά αυτή τη στιγμή».
«Πιστεύω ότι πρέπει είμαστε μετριοπαθείς όσον αφορά το τι γνωρίζουμε για αυτή τη διαδικασία έντασης του πληθωρισμού», επισήμανε ο El-Erian στην εκπομπή «Face the Nation» του CBS την Κυριακή.
«Και φοβάμαι ότι θα χειροτερέψουν ακόμα (οι πληθωριστικές πιέσεις).
Μπορεί κάλλιστα να φτάσουμε στο 9% με αυτόν τον ρυθμό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας