Ελληνικός πολυκομματικός μονοκομματισμός και Γ’ παγκόσμια σύρραξη

Η δεύτερη τετραετία άρχισε άσχημα για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Μεγάλες πυρκαϊές τον Ιούλη και Αύγουστο του 2023 και φοβερές πλημμύρες τον Σεπτέμβρη στη Θεσσαλία. Περίπου 50 νεκροί έλληνες και αλλοδαποί. Πάνω από 1.000.000 στρέμματα καμμένα (ιδίως σε Έβρο, Ρόδο, Αττική κλπ). Είχαμε 3 στρατιωτικά «ατυχήματα»: Έκρηξη αποθήκης πυρομαχικών στην Ν.Αγχίαλο, καταστροφές στην αεροπορική βάση στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, 5 έλληνες νεκροί σε αποστολή βοήθειας στη Λιβύη.

Ο Μητσοτάκης έδιωξε 2 υπουργούς (Μηταράκη και Βαρβιτσιώτη) και τον περιφερειάρχη Αττικής Πατούλη. Υποψήφιο έβαλε τον «λοχαγό» Χαρδαλιά με το βλοσυρό ύφος (βλέπε προεκλογικές του αφίσσες).

Παρ’όλα αυτά η κυβέρνηση «κρατάει» όπως και μετά το φοβερό δυστύχημα των Τεμπών με τους 57 νεκρούς (Φλεβάρης 2023). Όπως έδειξαν οι εκλογές του Μάη-Ιούνη, οι μεγάλες ηλικίες 55 και άνω έδωσαν περίπου 50% στη ΝΔ (!), ενώ οι νέοι ψήφισαν Μητσοτάκη μόνο κατά 30%. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι ηλικιωμένοι έδωσαν την αυτοδυναμία στην Ν.Δ.

          Τα περισσότερα ραδιοτηλεοπτικά μέσα (ιδίως ο Sky) και το ισχυρό «γερμανόφρον» τραπεζικό κατεστημένο στηρίζουν πλήρως Μητσοτάκη. Όμως μια σοβαρώτατη αιτία της «παντοδυναμίας» του μετριώτατου Κυρ. Μητσοτάκη είναι η ανυπαρξία σοβαρής Αντιπολίτευσης.

Οικονομικές ήττες της νατοϊκής Ελλάδας ενώ συνεχίζεται
η γ΄ παγκόσμια σύρραξη.

           Η γ’ Παγκόσμια Σύρραξη ξεκίνησε από την Δύση: Βομβαρδισμός από το ΝΑΤΟ των Σέρβων στη Βοσνία το 1995, άγριος νατοϊκός βομβαρδισμός της Σερβίας το 1999 για 78 ημέρες και βίαιη απόσπαση του Κοσόβου, εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ (2003), εισβολή του Ισραήλ στον Ν. Λίβανο (2006) κλπ.

Η Ρωσσία υπό τον Πούτιν συμμάχησε με την Κίνα το 2001 (υπογραφή συμφωνίας φιλίας και συνεργασίας) και μαζί ίδρυσαν το Σύμφωνο της Σαγκάης. Από το 2008 η Ρωσσία άρχισε να απαντά στις δυτικές προκλήσεις.

Μετά το πραξικόπημα  της Δύσης στην Ουκρανία (Φλεβάρης 2014) η Κριμαία (85%-90% ρωσσικός πληθυσμός)  ενώθηκε με τη Ρωσσία. Ακολούθησε η εξέγερση στο Ντονμπάς και η στρατιωτική επίθεση των νατοϊκών του Κιέβου. Τον Φλεβάρη 2022 ρωσσικά στρατεύματα εισήλθαν στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ  (70%-80% ρωσσικοί πληθυσμοί) και άρχισε ο ρωσσο-ουκρανικός πόλεμος. Η Δύση δίνει πολλά λεφτά και όπλα στα Κίεβο, ενώ άγγλοι αξιωματικοί καθοδηγούν τον ουκρανικό στρατό. Τελικά η Ρωσσία κυρίευσε το 73% των παραλίων που είχε η Ουκρανία τον Γενάρη 2014.

Σήμερα, η γ’ Παγκόσμια Σύρραξη διεξάγεται κυρίως στον οικονομικό πολιτικό τομέα και δευτερευόντως στο στρατιωτικό.

Η νατοϊκή Ελλάδα υπό τον Μητσοτάκη δήλωσε πίστη στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και στέλνει συνεχώς πολεμικό υλικό στον Ζελένσκι και το Κίεβο (βλ. πχ ΕΣΤΙΑ 21/9/2023).

Όμως η καπιταλιστική νατοϊκή Ελλάδα υφίσταται οικονομικές απώλειες: Π.χ το 7μηνο του 2023 η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε μόνον 0,9% και βρίσκεται 3% χαμηλότερα από το επίπεδο του 2000 !  Δηλαδή, η Ελλάδα της Ευρωζώνης ίσως πιάσει το 2024 το επίπεδο της Ελλάδας της Δραχμής (24 χρόνια χαμένα !). Αυτά για την μακρόχρονη στασιμότητα της ελληνικής βιομηχανίας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η Λ.Δ. Κίνας αύξησε 4% την βιομηχανία της το 7μηνο του 2023, η Ρωσσία είχε αύξηση σχεδόν 3%, ενώ η Δύση ήταν κάτω από το 0 (μόνο οι ΗΠΑ είχαν μηδαμινή αύξηση 0,4%, ενώ η Νότια Κορέα είχε συρρίκνωση 8% και η Ιταλία συρρίκνωση 2%. Δηλαδή η Κίνα συνεχίζει και το 2023 να κερδίζει περισσότερο έδαφος από την Δύση. Αλλά και η Ρωσσία αντέχει, ενώ οι δυτικές χώρες υποχωρούν …

Επίσης, το 7μηνο του 2023 (Γενάρης-Ιούλης) η Ελλάδα παρήξε 25.800 GWh ηλεκτρικής  ενέργειας,  δηλαδή  συρρίκνωση  13%  σε  σχέση  με  το 2022 (!). Αυτές είναι σοβαρές αστοχίες του «στρατάρχη» Μητσοτάκη που διακηρύσσει: «Έχουμε πόλεμο με την Ρωσσία !». Να σημειώσουμε ότι εφέτος (7μηνο 2023) η Ρωσσία έχει μείωση μόνον 1% στην ηλεκτροπαραγωγή, ενώ οι ΗΠΑ είχαν συρρίκνωση 5% και άλλες χώρες (Ιταλία, Βρεττανία) συρρίκνωση περίπου 10%. Η Λ.Δ. Κίνας έχει αύξηση 5%.

Όμως η Αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ) δεν εκλαϊκεύει τα στοιχεία για το (χαμηλό) επίπεδο της παραγωγής και έτσι ο Μητσοτάκης βγαίνει από τη δύσκολη θέση και ειρωνεύεται την αντιπολίτευση !

Στο τέλος του 2023 η Ελλάδα έχει 17% λιγότερο (πραγματικό) ΑΕΠ απ΄’ ότι στο 2007! Όμως αυτό δεν το εκλαϊκεύει ούτε η κυβέρνηση (φυσικά !) ούτε η κακομοίρα αντιπολίτευση. Γιατί έτσι θα έθιγαν τον ευρωατλαντικό προσανατολισμό  της Ελλάδας και αυτό δεν το θέλουν. Έτσι το «νέο ΚΚΕ» καταγγέλλει βέβαια τους καπιταλιστές και ζητά «εργατική εξουσία». Λέει ότι θα φύγουμε από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. «όταν θα έρθει η λαϊκή εξουσία». Έτσι, ουσιαστικά, έχει αμβλύνει τον αγώνα εναντίον του ευρωατλαντισμού.  Επίσης το «νέο ΚΚΕ» έχει αναιρέσει πλήρως την παλιά θέση του ΚΚΕ (Ζαχαριάδη, Φλωράκη) ότι η Ελλάδα είναι βαθιά εξαρτημένη χώρα, κυρίως από τον αγγλοσαξωνικό ιμπεριαλισμό. Στον οικονομικό Τομέα σημαντικό ρόλο στην καταπίεση της Ελλάδας παίζει η ιμπεριαλιστική Γερμανία.

Η στάση αυτή του «νέου ΚΚΕ» τα τελευταία 18-20 χρόνια διευκολύνει και την σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση να πάει πιο δεξιά (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ). Ο περισσότερος κόσμος έχει αποδεχτεί τους ιμπεριαλιστές, παρ’ ότι η Δύση βρίσκεται σε παρακμή. Ένα σχετικά μικρό μέρος αντιστέκεται (απεργίες, διαδηλώσεις, πορείες) αλλά η μάζα του ελληνικού λαού (προς το παρόν) έχει αποδεχθεί μοιρολατρικά το «μαστίγιο του Χανς».

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Μετά το τέλος του εμφυλίου πολέμου ακολούθησαν 30 χρόνια γρήγορης ανάπτυξης της Ελλάδας με ετήσιο  ρυθμό 6,5% (1950-1979). Ο «μέσος Έλληνας» απέκτησε ηλεκτρικό ψυγείο, ραδιόφωνο, σταθερό τηλέφωνο και ασπρόμαυρη τηλεόραση, ενώ αυξήθηκαν πολύ τα ΙΧ αυτοκίνητα. Σε κάθε 1 ΙΧ του 1960 αντιστοιχούσαν 16 ΙΧ το 1980.

Μετά το 1979 η ευρωατλαντική Ελλάδα μπήκε σε περίοδο πολύ χαμηλής ανάπτυξης: Στα τελευταία 43-44 χρόνια η Ελλάδα έχει μέση αύξηση ΑΕΠ μόλις 1,2% και μέση αύξηση βιομηχανίας 0,5% (1979-2023).

Στα ίδια χρόνια (1981-2021) είχαμε ουσιαστικά στασιμότητα του πληθυσμού (αύξηση μόλις 600.000 σε 40 χρόνια). Οι ηλικιωμένοι αυξήθηκαν πολύ, ενώ οι νέοι ηλικίας 18-40 ετών ελαττώθηκαν αρκετά. Αρκετοί μιλούν για γενική παρακμή της Ελλάδας.

Στα ίδια 43 χρόνια υπάρχει οικονομική παρακμή και σε πολλές δυτικές χώρες: Π.χ. η Γερμανία στο διάστημα 1/1/1979 – 31/7/2023 έχει μέση αύξηση βιομηχανίας 1,25%. Στα τελευταία 43 χρόνια η Γερμανία είχε συνολική βιομηχανική αύξηση μόλις 70% ενώ η Λ.Δ. Κίνας περίπου 6.000% ! (60 φορές ισχυρότερη).

Η Ελλάδα ακόμα και στην φάση της μέγιστης ανάπτυξης (1960-1973) ποτέ δεν έγινε ιμπεριαλιστική χώρα. Η Ελλάδα είναι καπιταλιστική χώρα μέσου επιπέδου ανάπτυξης. Είναι «Β΄ Κόσμος». Ούτε Α΄, ούτε Γ΄.

Η Ελλάδα ποτέ δεν έγινε Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Ολλανδία, Αυστρία, Ελβετία, Καναδάς, Αυστραλία, ή Ν. Ζηλανδία. Και φυσικά ποτέ δεν έγινε ΗΠΑ, Γερμανία Ιαπωνία, Γαλλία, ή Βόρεια Ιταλία.

Η Ελλάδα, όπως και η Πορτογαλία, η Νότια Ιταλία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, και εσχάτως η Τουρκία είναι Β΄ Κόσμος. Π.χ. η Σουηδία έχει τον πληθυσμό τής Ελλάδας αλλά έχει τριπλάσιο χάλυβα και τετραπλάσια ηλεκτρική ενέργεια.

Η κυρίαρχη αστική προπαγάνδα κρύβει τον εξαρτημένο καπιταλιστικό χαρακτήρα τής Ελλάδας και προσπαθεί να εμπνεύσει στον ελληνικό λαό την «αλληλεγγύη» με τις Δυτικές Ιμπεριαλιστικές Δυνάμεις.

Τα τελευταία 30 χρόνια σημειώθηκε τεράστια άνοδος της Λ.Δ. Κίνας στην οικονομία.  Η Λ.Δ. Κίνας είναι ξεκάθαρα η μεγαλύτερη παραγωγίκή και κατασκευαστική Δύναμη της Γης.  Οι ΗΠΑ έχουν ηττηθεί στον βιομηχανικό, κατασκευαστικό και εξαγωγικό τομέα. Όμως διατηρούν υπεροχή στο nominal ΑΕΠ και στις στρατιωτικές δαπάνες.

Η κυρίαρχη αστική τάξη της Ελλάδας θεωρεί τις ΗΠΑ αρχηγό του παγκόσμιου καπιταλισμού και αρχηγό της. Η αστική αντιπολίτευση (ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ) την ακολουθεί «γκρινιάζοντας» πότε-πότε, ενώ το «νέο ΚΚΕ» έχει στάση κεντρώας ουδετερότητας στην Γ΄ Παγκόσμια Σύρραξη και ουσιαστικά ανέχεται τα προπαγανδιστικά ψέμματα των νατοϊκών αστών, ασκώντας απλώς μια αντικαπιταλιστική προπαγάνδα («κάτω οι εκμεταλλευτές καπιταλιστές – ζήτω η εργατική εξουσία).

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

          Στην σύνοδο των BRICS τον Αύγουστο στην Νότια Αφρική αποφασίστηκε μια πρώτη διεύρυνση: Από την 1η Γενάρη 2024, 6 χώρες θα προστεθούν ως νέα μέλη. Ανάμεσά τους η Αίγυπτος, το Ιράν και η Σαουδική Αραβία. Είναι 3 χώρες με 230 εκατομμύρια πληθυσμό που θα ενισχύσουν το BRICS  στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής. Από το καλοκαίρι του 2023 ολοκληρώθηκε και η  ενσωμάτωση του Ιράν στο Σύμφωνο της Σαγκάης.

Συνεχίζεται η κάμψη της χαλυβουργίας σε πολλές χώρες της Δύσης. Ιδιαίτερα βαρύ πλήγμα δέχεται η Γαλλία: Το 7μηνο του 2023 η παραγωγή χάλυβα της Γαλλίας συρρικνώθηκε 27% στα 5,66 εκατ. Τόνους. Στο 7μηνο η παραγωγή χάλυβα της Κίνας έφτασε στα 626 εκατ. Τόνους, δηλαδή η Λ.Δ. Κίνας στον χάλυβα έχει «110 Γαλλίες» !.

Εξ άλλου με βάση τα στοιχεία του α΄ 6μήνου 2023, η Λ.Δ. Κίνας θα φθάσει το 210% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ. Το 2018 η Κίνα είχε το 160% της ηλεκτροπαραγωγής των ΗΠΑ, το 2022 έφτασε το 196% και το 2023 θα είναι  γύρω στο 210%. Δηλαδή, μέσα σε 5 χρόνια η Λ.Δ. Κίνας πρόσθεσε σε ηλεκτροενέργεια το 50% των ΗΠΑ, δηλαδή 165.000.000 αμερικανούς !

          Στα ελληνικά ζητήματα τώρα, η περίπτωση Κασσελάκη δεν είναι πρωτοφανής. Και το 1961 η αμερικανική διοίκηση Κέννεντυ ήταν μεν ευχαριστημένη από τον Καραμανλή αλλά ήθελε και εφεδρείες, γιατί ο Καραμανλής άρχισε τα ανοίγματα στον Ντε Γκώλλ. Έτσι αποφάσισε να προωθήσει μια εφεδρεία: Με παραινέσεις της αμερικανικής πρεσβείας ενώθηκαν μερικές πολιτικές δυνάμεις (Γ. Παπανδρέου, Σ. Βενιζέλος, Τσιριμώκος, Τουρκοβασίλης, Παπαπολίτης κ.α.) και σχηματίστηκε η Ένωση Κέντρου. Οι ΗΠΑ την προωθούσαν για αξιωματική αντιπολίτευση (για να χτυπήσουν την ΕΔΑ), όμως ο Γ. Παπανδρέου ήταν «δύστροπος» και αξίωνε την πρωθυπουργία. Τελικά η Ένωση Κέντρου πήρε την κυβέρνηση, όμως βασιλιάς και σκληρή δεξιά οργίστηκαν και τελικά είχαμε την κήρυξη της δικατατορίας στις 21/4/1967  από ομάδα συνταγματαρχών που καθοδηγούνταν από την αμερικανική CIA.

Και σήμερα, ο Μητσοτάκης ( ακραίο νεοφιλελεύθερο Κέντρο) ικανοποιεί γενικά τους αμερικανούς (αντιρωσσικός πόλεμος, πολλές βάσεις στις ΗΠΑ κλπ). Όμως ο Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του από την ομάδα Σημίτη ανήκαν στη «φιλογερμανική τάση». Είναι κοντά στο Τραπεζικό Κατεστημένο της Ελλάδος και της Ε.Ε. (τρίγωνο Βρυξελλών – Φραγκφούρτης – Βερολίνου).  Ο Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί αντιδρά η εθνικιστική Δεξιά (Σαμαράς κ.α.), στην οποία στηρίζεται για να έχει πλειοψηφία. Θα αντιμετωπίσει δυσκολίες σε τυχόν «Πρέσπες του Αιγαίου» (βλέπε πχ την αρθρογραφία της «ΕΣΤΙΑΣ»).

Οι ΗΠΑ θέλαν να προωθήσουν την «Τριπλέτα» Κασσελάκης-Τσίπρας-Γ. Παπανδρέου, που είναι κοντά στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ στις Μ.Κ.Ο. και στον «αριστερό δικαιωματισμό». Έτσι θα έχουν μια εφεδρική λύση. Θα φανεί εάν θα τα καταφέρουν.

24-9-2023
Γιάννης Εμμανουηλίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας