Έκκληση Αμερικανών βουλευτών προς Biden: Άλλαξε στρατηγική, διαπραγματεύσου με τον Putin

1734
Έκκληση Αμερικανών βουλευτών προς

Περί τα 30 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, από τη μεριά των Δημοκρατικών, απηύθυναν μέσω επιστολής δραματική έκκληση στον Αμερικανό πρόεδρο Joe Biden να αλλάξει τη στρατηγική του στην Ουκρανία και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου που υψηλά ιστάμενα μέλη του κόμματός του τον καλούν να αλλάξει την πολιτική του στην Ουκρανία.
Η επιστολή στάλθηκε στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα και είναι στην κατοχή της Washington Post.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι 30 Δημοκρατικοί καλούν τον Biden να συνδυάσει την άνευ προηγουμένου οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία με «την ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών, εντείνοντας τις προσπάθειες για την αναζήτηση ενός ρεαλιστικού πλαισίου για κατάπαυση του πυρός».
«Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος κλιμάκωσης, με εκτεταμένες, καταστροφικές συνέπειες» σημειώνεται στην επιστολή.
Πιο συγκεκριμένα, σε επιστολή με επικεφαλής την αντιπρόσωπο Pramila Jayapal (D-Wash.), πρόεδρο της Progressive Caucus του Κογκρέσου, οι 30 Δημοκρατικοί καλούν τον Biden να συνδυάσει την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία με μια «προληπτική διπλωματική ώθηση, διπλασιάζοντας τις προσπάθειες για την αναζήτηση ενός ρεαλιστικού πλαισίου για κατάπαυση του πυρός».
Η επιστολή υπογράφεται από μερικούς από τους πιο γνωστούς και αριστερούς Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο, συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών. Jamie Raskin (Md.), Alexandria Ocasio-Cortez (N.Y.), Cori Bush (Mo.), Ro Khanna (Calif.) και Ilhan Omar (Minn.).
Η κίνηση των 30 Δημοκρατικών προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τη βασική αντίδραση στη στρατηγική του Biden που εκφράζεται από τους Ρεπουμπλικάνους και δημιουργεί έτσι μία πίεση και από τα αριστερά.
Ορισμένοι συντηρητικοί αμφισβητούν πλέον τη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία λόγω του κόστους της και, σε μερικές περιπτώσεις, εκφράζουν εμφανή συμπάθεια προς τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
«Δεν τρέφουμε αυταπάτες σχετικά με τις δυσκολίες που συνεπάγεται η εμπλοκή της Ρωσίας, δεδομένης της εξωφρενικής και παράνομης εισβολής της στην Ουκρανία.
Εάν υπάρχει τρόπος να τερματιστεί ο πόλεμος διατηρώντας παράλληλα μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Ουκρανία, είναι ευθύνη της Αμερικής να ακολουθήσει κάθε διπλωματική οδό για να υποστηρίξει μια τέτοια λύση που θα είναι αποδεκτή από τον λαό της Ουκρανίας», αναφέρουν στην επιστολή.

To κόστος του πολέμου

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ένωσης Ursula von der Layen ανακοίνωσε ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ θα δώσει στο Κίεβο 18 δισεκατομμύρια ευρώ τον επόμενο χρόνο, ενώ θα συνεχίσει να πολεμά τη Ρωσία.
Η συγκεκριμένη δέσμευση εκ μέρους του ευρωπαϊκού μπλοκ δόθηκε κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκε η περαιτέρω υποστήριξη της Ευρώπης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τη von der Layen, η κυβέρνηση Zelensky εκτιμά ότι για να διευθύνει τη χώρα, απαιτούνται 3-4 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα «για τα βασικά».
Μέχρι στιγμής, φέτος η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσφέρει στο Κίεβο 19 δισεκατομμύρια ευρώ.
Εν όψει του 2023, η ΕΕ δεσμεύεται να χορηγεί στο Κίεβο 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα.
Τα υπόλοιπα χρήματα που χρειάζεται η κυβέρνηση του Κιέβου για να καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες της κυβέρνησης της Ουκρανίας θα τα καταβάλλουν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι και διεθνείς θεσμοί, σύμφωνα με τη von der Leyen.
Ενώ λοιπόν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι πολίτες αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα, εν μέσω του εκτοξευόμενου πληθωρισμού και των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας, οι κυβερνήσεις τους δείχνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν να διοχετεύουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία για να χρηματοδοτούν μια διεφθαρμένη κυβέρνησή της και να διεξάγουν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων απέναντι στη Ρωσία για λογαριασμό του ΝΑΤΟ.
«Είναι πολύ σημαντικό για την Ουκρανία να έχει προβλέψιμη και σταθερή ροή εισοδήματος», δήλωσε η von der Layen.

Τι ζητά τώρα ο Zelensky από την Ευρώπη

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky μίλησε στους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής και υπέβαλε πολλά αιτήματα.
Ζήτησε «νέες ισχυρές» κυρώσεις κατά της Ρωσίας και του Ιράν, το οποίο και κατηγόρησε ότι προμήθευσε τη Ρωσία με drone δικής του κατασκευής, αν και δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία ότι οι Ιρανοί πούλησαν στη Μόσχα αυτά τα όπλα.
Παρά τις επανειλημμένες αρνήσεις από τη Ρωσία και το Ιράν, η ΕΕ καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλαν νέες κυρώσεις στο Ιράν επειδή η Ουκρανία υποστήριξε ότι η Ρωσία βομβάρδισε την Ουκρανία με ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Επιπλέον, ο Zelensky ζήτησε από την ΕΕ περισσότερα συστήματα αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας.
Τις τελευταίες εβδομάδες, το Βερολίνο έστειλε το πρώτο από τα τέσσερα συστήματα αεράμυνας IRIS-T και το Παρίσι υποσχέθηκε περισσότερα αντιαεροπορικά συστήματα.

Η απειλή μιας ουκρανικής προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη

Ο Zelensky προειδοποίησε επίσης ότι οι αυξημένες αεροπορικές επιθέσεις της Μόσχας σε μη στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία θα οδηγήσουν σε προσφυγική κρίση στην Ευρώπη.
«Ο ρωσικός τρόμος εναντίον των ενεργειακών μας εγκαταστάσεων έχει στόχο να δημιουργήσει όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα στην παροχή ηλεκτρισμού και θέρμανσης για την Ουκρανία αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα, ώστε όσο το δυνατόν περισσότεροι Ουκρανοί να μετακινηθούν στις χώρες σας», είπε ο Zelensky.
Η ΕΕ εξετάζει τώρα τρόπους για να βοηθήσει την Ουκρανία να αποκαταστήσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, ηλεκτρικής ενέργειας και νερού, δήλωσε η von der Layen.

Τι περιλαμβάνει το νέο αμερικανικό πακέτο βοήθειας

Το αμερικανικό Κογκρέσο, απο την πλευρά του, φέρεται να προωθεί την έγκριση ενός ακόμη τεράστιου πακέτου πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, ύψους 50 δισεκατομμυρίων.
Η έγκριση του συγκεκριμένου πακέτου χρηματοδότησης υποτίθεται ότι ότι θα καλύψει τις πολεμικές ανάγκες του Κιέβου για έναν ακόμη χρόνο αλλά το ύψος του πακέτου κατά πάσα πιθανότητα θα αυξηθεί.
Η Ουάσιγκτον έχει ήδη χρηματοδοτήσει τον πόλεμο της Ουκρανίας με περισσότερα από 67 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, κυρίως σε στρατιωτική βοήθεια, κατά συνέπεια η έγκριση της πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας θα ανεβάσει το ύψος της χρηματοδότησης που έχουν παράσχει η ΗΠΑ στην Ουκρανία τα 115 δισεκατομμύρια δολάρια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας