Δημόσιο χρέος και οι επιπτώσεις του-Αυτά που δεν συζητήθηκαν στις εκλογές

710
Παρακολουθώντας τις αψιμαχίες της υποτιθέμενης προεκλογικής περιόδου , είμαι σίγουρος ότι κανείς από τους συμπολίτες μας δεν ενημερώθηκε ότι το δημόσιο χρέος  ξεπέρασε τα 401,5 δις ευρώ  , σύμφωνα με το επισυναπτόμενο Δελτίο Νο 109 του ΟΔΔΗΧ και εκφραζόμενο ως ποσοστό επί του ΑΕΠ αγγίζει το 200%.  Και όλα αυτά μετά από τρία μνημόνια , το εγκληματικό PSI της Κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου που κατασπάραξε τον Ιδιωτικό τομέα και οδήγησε στον σφαγιασμό των συντάξεων αλλά και των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.
Είμαι υποχρεωμένος να αναφέρω εδώ ότι ο κ. Μητσοτάκης ως υπουργός του αρμόδιου τότε Υπουργείου ήταν αυτός που υπέγραψε τα νομοσχέδια σύμφωνα με τα οποία καταργήθηκαν το επίδομα αδείας , το δώρο Χριστουγέννων κλπ. Η συνέχεια γνωστή , ο οξύνους και οξυδερκής Ελληνικός Λαός τον αντάμειψε στις πρόσφατες εκλογές για όλα τα παραπάνω και πλείστα άλλα κατά την διάρκεια της Πρωθυπουργίας του,  με ποσοστά που θα ζήλευε και ο Ερντογκάν .
Συνεχίζοντας την περιήγηση μας στην κόλαση που λέγεται Δημόσιο Χρέος , θα πρέπει να αναφέρουμε επίσης ότι η Κυβέρνηση των Αχ-ρίστων επιβάρυνε επίσης τον Ελληνικό Λαό με περισσότερα από 40 δις ,  προϊόν εσωτερικού δανεισμού ,  που απεκάλυψε πρόσφατα ο κ.Στουρνάρας  , εκτός από τα επιπλέον 40 δις εξωτερικού δανεισμού που προσέθεσε στο ήδη δυσβάσταχτο  Χρέος . 
Το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε σε 16,6 δις το 2020 , 13,5 δις το 2021 και 8,5 δις το 2022 και μέχρι τον Μάρτιο του 2023 ξεπέρασε τα 40 δις , σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ. Όλα τα παραπάνω ελλείματα  , όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς καλύφθηκαν με αντίστοιχο δανεισμό .
Αυτό συμβαίνει διότι απλά  , λόγω ελλειμματικών προϋπολογισμών , όπως παραπάνω αναφέρεται , δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί το χρέος  , δηλαδή τόκοι και χρεολύσια , από τους εισπραττόμενους φόρους και έτσι καταφεύγουμε σε συνεχή δανεισμό.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι  στο 2023 ήδη πληρώθηκαν 4,5 δις για  ομόλογο που έληξε στο τέλος Ιανουαρίου, και απομένουν προς πληρωμή 2,6 δις από τα δάνεια GLF (1ο Μνημόνιο), 1,7 δις από τα δάνεια EFSF (2ο Μνημόνιο) και άλλα δάνεια 1 δις. Συνολικά 9,8 δις ευρώ. Στο ποσό αυτό δε συμπεριλαμβάνεται η αναχρηματοδότηση των Εντόκων Γραμματίων και των Repos  Τέλος πρέπει να πληρωθούν πάνω από 6 δις για τους τόκους του συνολικού δημόσιου χρέους των 401 δις ευρώ.
Σχετικά με τα κατορθώματα της Κυβέρνησης  , υπενθυμίζω τον ”υπερήφανο” Υπουργό κ.Σταικούρα να υπερηφανεύεται για την ”εμπιστοσύνη” των” αγορών” στην αναπτυξιακή πορεία της Χώρας γιατί κατόρθωσε να δανειστεί στις αρχές του Ιανουαρίου του 2023 από τις ”αγορές΄΄με έκδοση ομολόγου δεκαετούς διάρκειας 3,5 δις με  επιτόκιο 4,4%  , ξεχνώντας φυσικά ότι μόλις πριν από ένα χρόνο  , τον Φεβρουάριο του 2022 είχε εκδώσει δεκαετές ομόλογο 3,7 δις με επιτόκιο 1,75% , δηλαδή πανηγυρίζει μαζί με την αργυρώνητη δημοσιογραφική μαφία και αλητεία γιατί πέτυχε να δανειστεί με επιτόκιο αυξημένο κατά μόλις 150%.
Οι συνέπειες όλων των παραπάνω για τον Ελληνικό Λαό και την Πατρίδα μας θα είναι τρομαχτικές στις επερχόμενες ημέρες μετά την ”επιβράβευση ΄΄ με 20 μονάδες διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση  , φυσικά και με την βοήθεια της ”Αγίας ” Σίνγκιουλαρ . ( Για αυτό το θέμα θα επανέλθουμε πολύ σύντομα και μερικοί είναι βέβαιο ότι θα χάσουν τον ύπνο τους .)
Θεώρησα καθήκον μου να επισυνάψω και σχετικό πίνακα με στοιχεία του ΟΔΔΗΧ , όπου εμφανίζεται σε σχετικά διαγράμματα ,  η επιβάρυνση που προσέθεσε κάθε Κυβέρνηση από το 1974 έως και σήμερα στο Δημόσιο Χρέος  , ώστε ο καθένας να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για τις ευθύνες που αναλογούν σε αυτούς που ασέλγησαν βάναυσα σε βάρος του Λαού και της Πατρίδας μας και δυστυχώς για όλα αυτά επιβραβεύθηκαν από αυτό που ακόμη αυτοπροσδιορίζεται ως Ελληνικός Λαός .
Επισημαίνω επίσης ότι και επί Κυβέρνησης Σημίτη είχαμε διαβεβαιώσεις περί Ισχυρής και Οχυρωμένης Ελλάδας και καταλήξαμε στο ακριτικό Καστελόριζο το 2010 ο αλήστου μνήμης ΓΑΠ να μας αναγγέλλει  με μωβ γραβάτα την έλευση του ΔΝΤ και των μνημονίων  , έτσι και η παρούσα Κυβέρνηση ας σταματήσει τις έωλες  , ψευδείς διαβεβαιώσεις περί Ισχυρής Ελλάδας και άλλα τέτοια ανέκδοτα διότι το παγόβουνο που έρχεται στον Τιτανικό που κατ’ επίφαση ακόμη αποκαλείται Ελλάδα ,  είναι μόλις δίπλα μας . Η κλεψύδρα του χρόνου τελειώνει πάρα πολύ σύντομα .
Τα χειρότερα έρχονται .!!!
Πηγές : ΟΔΔΗΧ , ΟΙΚ.ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ  ,  Ν.ΙΓΓΛΕΣΣΗΣ κλπ.
Με Εκτίμηση
Τάσος Σαμπάνης , Οικονομολόγος .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας