Άγγελος Προβολισιάνος
ετά την αντίδραση της Λάουρα Κοβέσι κατά του υπουργείου Δικαιοσύνης με φόντο την τροπολογία για την επιτάχυνση των εισαγγελικών και δικαστικών διαδικασιών κατά μελών της εθνικής αντιπροσωπείας, ο Γιώργος Φλωρίδης αναγκάστηκε να καταθέσει νομοτεχνική βελτίωση επί της τροπολογίας, γεγονός που επιβεβαίωσε και τις ανησυχίες της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Αρχικά, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε για την τροπολογία ότι η διάταξη αυτή υπήρχε από το 2014 και όριζε την οργάνωση της ποινικής μεταχείρισης των πολιτικών προσώπων. «Ίσχυε και τα 5,5 χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ για να καταργηθεί μια μέρα πριν κλείσει η Βουλή το 2019 με τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες» διευκρίνισε, συμπληρώνοντας: «Λέει η ρύθμιση ότι επί πλημμελημάτων για τα οποία η Βουλή έχει παράσχει άρση ασυλίας η δίκη πρέπει να οριστεί σε 3 μήνες. Για τα κακουργήματα η διαδικασία εξελίσσεται από ειδικό εφέτη ανακριτή. Στις υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας δεν θίγεται τίποτα απολύτως. Κατά συνέπεια τι υπάρχει; Υπάρχει ανάγκη να έχουμε έμπειρο ανακριτή όπως είναι εφέτης ανακριτής».
Σε δεύτερο χρόνο, με την επιστολή της κ. Κοβέσι να κάνει τον γύρο του διαδικτύου και τα κόμματα της μειοψηφίας να ασκούν κριτική, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε μεν ότι η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ήταν ενήμερη για τη ρύθμιση, διευκρίνισε πως προχώρησε στην κατάθεση νομοτεχνικής βελτίωσης «για να μην μείνει καμία αμφιβολία».
Ειδικότερα, ανέφερε: «Επειδή γίνεται μία συζήτηση για το πώς ήρθε αυτή η διάταξη, η κυρία Κοβέσι ήρθε στην Ελλάδα, ήρθε στο υπουργείο Δικαιοσύνης και πήρε μέρος και στο φόρουμ των Δελφών. Σας διαβάζω κατά λέξη τι είπε στο φόρουμ των Δελφών: “Είχα αυτήν την συζήτηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με τις αλλαγές στη νομοθεσία. Κατάλαβα ότι θέλουν να κάνουν κάτι για να επιταχυνθεί η διαδικασία. Το καλοσωρίζω πραγματικά και συμφωνώ ότι πρέπει να κάνουμε κάτι”».
Και συνέχισε για τη νομοτεχνική βελτίωση: «Κατά συνέπεια, όταν συζητάμε εδώ ότι εμείς πήραμε μια πρωτοβουλία που ενδεχομένως περιορίζει τα δικαιώματα των ευρωπαίων εισαγγελέων, αυτό είναι προφανές ότι δεν μπορεί να έχει σχέση με την αλήθεια. Έκανα μία νομοτεχνική βελτίωση ώστε να μην μείνει καμία αμφιβολία πέρα από τις δηλώσεις που έχω κάνει εδώ, ότι ο ιδρυτικός νόμος για την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία που καθορίζει τις ανακριτικές αρμοδιότητες, ο οποίος είναι συμβατός με τον Κανονισμό, δεν υφίσταται καμία αλλαγή. Τα ανακριτικά δικαιώματα που έχει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, συνεχίζει να τα έχει. Θέλω να θυμίσω, επίσης, ότι ανακριτές -σε όλες τις υποθέσεις που χειρίζεται η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία- υπάρχουν. Σας θυμίζω την υπόθεση 717. Εκεί δεν έχει ανακριτή; Έχει ανακριτή… Εδώ, τι λέμε; Ότι απλώς ο ανακριτής ότι επειδή αφορά υποθέσεις για πολιτικούς, θα πρέπει να είναι ένας έμπειρος δικαστής. Αυτός πρέπει να είναι εφέτης ανακριτής. Κι αυτός ορίζεται από την Ολομέλεια».
Η νομοτεχνική βελτίωση, στην οποία ο κ. Φλωρίδης αφαιρεί την πρόβλεψη για ανάθεση της ανάκρισης αδικήματος κακουργηματικής φύσεως σε ειδικό εφέτη ανακριτή «κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης»:

Χαστούκι Κοβέσι σε Φλωρίδη για την τροπολογία: «Θέλουν να πάρουν την ανάκριση των βουλευτών από την EPPΟ»
Με επιστολή της, κατακεραυνώνει τον υπουργό Δικαιοσύνης γιατί αγνοεί τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Τις ανησυχίες της για την τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, σχετικά με τις δίκες εξπρές των βουλευτών εξέφρασε η Γενική Ευρωπαία Εισαγγελέας, Λάουρα Κοβέσι, τόσο ως προς την «ταχύτητα της νομοθετικής διαδικασίας» όσο, κατά πληροφορίες, και για το γεγονός πως αναθέτει την κύρια έρευνα για κακουργήματα που διαπράττονται από μέλη του Κοινοβουλίου σε εθνικό ανακριτή.
«Οι πιθανές επιπτώσεις των αλλαγών είναι ευρείες και η βιαστική έγκρισή τους, η οποία δεν αφήνει καμία ουσιαστική ευκαιρία για σωστό έλεγχο ή συζήτηση, φαίνεται να αντιβαίνει στην αρχή της ειλικρινούς συνεργασίας όσον αφορά την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ στην Ελλάδα», αναφέρει η επιστολή.
Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η εν λόγω διάταξη αντιβαίνει τόσο στον κανονισμό λειτουργίας της EPPo, όσο και στην ελληνική νομοθεσία, καθώς η τελευταία προβλέπει ότι οι εντεταλμένοι Ευρωπαίοι εισαγγελείς ασκούν όλες τις εξουσίες ενός ανακριτή, με εξαίρεση τη διεξαγωγή της εξέτασης του κατηγορουμένου και τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα και την προσωρινή κράτηση.
Σύμφωνα όμως με όσα προβλέπει η τροπολογία Φλωρίδη, «για τα κακουργήματα, η ανάκριση διεξάγεται υποχρεωτικά, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, από ειδικό εφέτη ανακριτή».

Κατά τις ίδιες πηγές, η διάταξη αγνοεί πλήρως τις εξουσίες της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και των Εντεταλμένων Εισαγγελέων της, προκαλώντας διαφοροποίηση ως προς τη μεταχείριση συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών.
Πάντως ανησυχίες εκφράζονται και για το «ασφυκτικό» χρονικό όριο ολοκλήρωσης της έρενας για τα κακουργήματα, που θα μπορούσε να περιορίσει την δυνατότητα αποτελεσματικής διερεύνησης των αδικημάτων. Η EPPO εμφανίζεται δυσαρεστημένη και για το στενό χρονκό περιθώριο από την εισαγωγή της ρύθμισης (βράδυ Δευτέρας) μέχρι την ψήφισή της, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει περιθώριο για σοβαρή συζήτηση επί του θέματος
Αρβανίτης: «Ευθεία επίθεση στην EPPO»
Για το θέμα έκανε αιχμηρή ανάρτηση και ο Ευρωβουλευτής, Κώστας Αρβανίτης, σημειώνοντας πως «η τροπολογία της νύχτας από τον Υπουργό Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση εκδίκασης ποινικών υποθέσεων βουλευτών αποτελεί ευθεία επίθεση στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία». Και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση έχοντας ήδη ξεπεράσει κάθε όριο με τις φραστικές επιθέσεις των στελεχών της κατά του ευρωπαϊκού θεσμού και της επικεφαλής του, τον πλήττει και νομοθετικά με διαδικασίες εξπρές.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Έκθεση για το Κράτος Δικαίου που υπερψήφισε με ευρεία πλειοψηφία τις προηγούμενες μέρες -και με την ψήφο των ευρωβουλευτών της ΝΔ- ζητεί την ενίσχυση και τη θωράκιση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Στην Αθήνα, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την ορμπανοποίηση της χώρας και την περιθωριοποίησή της από τον ευρωπαϊκό πυρήνα του δικαίου και της δημοκρατίας».
Και συνεχίζει: «Η κυβέρνηση έχοντας ήδη ξεπεράσει κάθε όριο με τις φραστικές επιθέσεις των στελεχών της κατά του ευρωπαϊκού θεσμού και της επικεφαλής του, τον πλήττει και νομοθετικά με διαδικασίες εξπρές.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Έκθεση για το Κράτος Δικαίου που υπερψήφισε με ευρεία πλειοψηφία τις προηγούμενες μέρες -και με την ψήφο των ευρωβουλευτών της ΝΔ- ζητεί την ενίσχυση και τη θωράκιση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Στην Αθήνα, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την ορμπανοποίηση της χώρας και την περιθωριοποίησή της από τον ευρωπαϊκό πυρήνα του δικαίου και της δημοκρατίας.
Να αναμένουμε νέα δήλωση του Επιτρόπου Μακ Γκραθ για αλματώδη πρόοδο στο κράτος δικαίου στην Ελλάδα;»
ΠΗΓΗ Documento













































