Διάβημα Βηρυτού στην Αθήνα για πλοίο της Energean εκμισθωμένο από Ισραήλ

903
Διάβημα Βηρυτού στην Αθήνα για πλοίο

Ανοίγει νέο μέτωπο της Ελλάδας με το Λίβανο;

Οξύτατο διάβημα δέχθηκε η Αθήνα από την Βηρυτό, η οποία έχει την πλέον φιλότουρκη κυβέρνηση στην περιοχή αναφορικά για την ύπαρξη ελληνικού πλοίου ερευνών και γεώτρησης στην διαφιλονικούμενη με το Ισραήλ ΑΟΖ των δύο κρατών.

Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου δήλωσε σήμερα το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Al Mayadeen TV ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον επιτετραμμένο του Λιβάνου στην Αθήνα και του δήλωσε ότι το εξορυκτικό πλοίο στη Μεσόγειο δεν ανήκει στην ελληνική κυβέρνηση.

Tο FPSO “Energean Power”, το οποίο θα αναπτύξει ισραηλινά κοιτάσματα της Energean (LSE: ENOG, TASE), έχοντας δυνατότητα παραγωγής έως 8 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως και όντας το πρώτο FPSO στην ιστορία που θα επιχειρήσει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Energean Power μεταφέρθηκε στο Ισραήλ από το ναυπηγείo Admiralty της Sembcorp Marine στη Σιγκαπούρη με δύο ρυμουλκά.

Ήταν ένα ταξίδι 5.532 ναυτικών μιλίων που διήρκεσε 35 ημέρες, σε έξι θάλασσες, ενώ πέρασε και από τη Διώρυγα του Σουέζ.

Η κλήση του επιτετραμένου του Λιβάνου έγινε με αφορμή τη διαμάχη του Λιβάνου με το Ισραήλ για την αξιοποίηση ενεργειακών πόρων σε αμφισβητούμενα χωρικά ύδατα.

Την Κυριακό ο Λίβανος προειδοποίησε το Ισραήλ ενάντια σε οποιαδήποτε “επιθετική ενέργεια” σε αμφισβητούμενα χωρικά ύδατα όπου και τα δύο κράτη εποφθαλμιούν να αναπτύξουν υπεράκτιους ενεργειακούς πόρων, αφού ένα πλοίο ελληνικής ιδιοκτησίας έφτασε στα ανοιχτά της ακτής για την παραγωγή αερίου για το Ισραήλ, ενώ το κατηγόρησε ότι δημιουργεί μια νέα κρίση καταπατώντας λιβανικούς πόρους.

H εταιρeία της Energean αναφέρει ότι πρόκειται για πλατφόρμα αποθήκευσης και εκφόρτωσης πετρελαίου.

Ο Μικάτι δήλωσε ότι το Ισραήλ «καταπατά τον θαλάσσιο πλούτο του Λιβάνου και επιβάλλει ένα τετελεσμένο σε μια αμφισβητούμενη περιοχή», κάνοντας λόγο για κάτι «εξαιρετικά επικίνδυνο».

Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν δήλωσε ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα στην επίμαχη περιοχή θα ισοδυναμούσε με πράξη επιθετικότητας και πρόκλησης, μετά την άφιξη του πλοίου αποθήκευσης και παραγωγής φυσικού αερίου που διαχειρίζεται η Energean με έδρα το Λονδίνο.

Το Ισραήλ αναφέρει ότι η εν λόγω περιοχή βρίσκεται εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης του και όχι σε αμφισβητούμενα ύδατα.

Ωστόσο, σε ανακοίνωσή της, η λιβανέζικη προεδρία ανέφερε ότι ο Αούν συζήτησε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι την είσοδο του σκάφους “στην αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή με το Ισραήλ και ζήτησε από τη Διοίκηση του Στρατού να του παράσχει ακριβή και επίσημα στοιχεία για να στηρίξει το θέμα”.

Ο Αούν σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση των νότιων θαλάσσιων συνόρων συνεχίζονται και “οποιαδήποτε ενέργεια ή δραστηριότητα στην επίμαχη περιοχή αντιπροσωπεύει μια πρόκληση και μια επιθετική ενέργεια”.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από την ισραηλινή κυβέρνηση στη δήλωση του Αούν. Η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Καρίν Ελχαράρ, χαιρέτισε την άφιξη του πλοίου.

“Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διαφοροποιήσουμε την αγορά ενέργειας και να διατηρήσουμε τη σταθερότητα και την αξιοπιστία”, είπε.

Η Energean ανακοίνωσε ότι το πλωτό πλοίο αποθήκευσης και εκφόρτωσης παραγωγής της έφτασε την Κυριακή στο κοίτασμα Καρίς, περίπου 50 μίλια δυτικά της πόλης της Χάιφα, στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του Ισραήλ.

Ο Μικάτι δήλωσε ότι το Ισραήλ “καταπατά τον θαλάσσιο πλούτο του Λιβάνου και επιβάλλει ένα τετελεσμένο σε μια αμφισβητούμενη περιοχή”, κάνοντας λόγο για κάτι “εξαιρετικά επικίνδυνο”.

Η Χεζμπολάχ έχει προειδοποιήσει προηγουμένως το Ισραήλ να μην πραγματοποιήσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην επίμαχη περιοχή μέχρι να επιλυθεί το ζήτημα και τόνισε ότι η οργάνωση θα αναλάβει δράση αν το Ισραήλ το πράξει.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας