Διάγγελμα Αλ. Βούτσιτς: “Δεν θα παραδοθούμε–Η Σερβία θα νικήσει”

1069

«Οι Σέρβοι δεν θα υποστούν άλλες φρικαλεότητες»

Ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι ο στρατός του Κοσσυφοπεδίου σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επίθεση εναντίον του σερβικού πληθυσμού που ζει στα βόρεια της αυτόνομης επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου και στα Μετόχια.

«Η ατμόσφαιρα έχει ζεσταθεί και οι Σέρβοι δεν θα υποστούν άλλες φρικαλεότητες», είπε ο Σέρβος πρόεδρος. «Η έκκλησή μου προς όλους είναι να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την ειρήνη με οποιοδήποτε κόστος. Ζητώ από τους Αλβανούς να συνέλθουν και τους Σέρβους να μην πέφτουν σε προκλήσεις», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ζήτησε από τις μεγάλες δυνάμεις που αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της επικράτειας του Κοσσυφοπεδίου «να δώσουν λίγη προσοχή στο νόμο και την πραγματικότητα επί τόπου και να μην επιτρέψουν τις συγκρούσεις».

Σύμφωνα με τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς ο στρατός του Κοσσυφοπεδίου σχεδιάζει να επιτεθεί στη χώρα τα μεσάνυχτα.

«Θα ζητήσουμε ειρήνη, αλλά θα σας πω αμέσως: δεν θα παραδοθούμε και η Σερβία θα νικήσει. Αν προσπαθήσουν να αρχίσουν να διώκουν Σέρβους, να εκφοβίζουν τους Σέρβους, να σκοτώνουν Σέρβους, η Σερβία θα νικήσει!».

Το διάγγελμα του Βούτσιτς ήρθε καθώς η Πρίστινα ετοιμαζόταν να εφαρμόσει έναν αμφιλεγόμενο νόμο που απαιτεί από τους Σέρβους που ζουν στην αμφισβητούμενη επικράτεια να αντικαταστήσουν τις ταξινομήσεις οχημάτων τους σερβικής έκδοσης με πινακίδες Κοσσυφοπεδίου από τη Δευτέρα.

Επιπλέον, το Κοσσυφοπέδιο μπορεί  να απαιτήσει την αντικατάσταση άλλων τύπων εγγράφων, όπως δελτία ταυτότητας, και θα μπορούσε να επιδιώξει να απαγορεύσει την είσοδο ταξιδιωτών με έγγραφα που έχουν εκδοθεί από το Βελιγράδι.

Αυτή την Κυριακή, αναφέρθηκε ότι οι δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου αποκλείουν δρόμους με τη Σερβία, ακούγονται σειρήνες και πυροβολισμοί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας