Χωρίς καταδίκη Ρωσίας η δήλωση από συνάντηση Biden με ηγέτες ASEAN

591
Χωρίς καταδίκη Ρωσίας η δήλωση

Η σύνοδος κορυφής με ηγέτες της Νοτιοανατολικής Ασίας που διοργάνωσε και φιλοξένησε ο πρόεδρος Joe Biden ολοκληρώθηκε στον Λευκό Οίκο με μια κοινή δήλωση που παρέλειψε οποιαδήποτε καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα κράτη που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής, η οποία ονομάζεται Ένωση Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας ή ASEAN, εξέδωσαν δήλωση με την οποία ζητούν την “άμεση παύση των εχθροπραξιών” στην Ουκρανία.

Οι χώρες δήλωσαν ότι “επαναβεβαιώνουν τον σεβασμό τους στην κυριαρχία, την πολιτική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα”.

Ωστόσο, η δήλωση δεν περιελάμβανε τις λέξεις “Ρωσία”, “πόλεμος” ή “εισβολή”.
Το Κρεμλίνο αρνείται να περιγράψει την εισβολή του στην Ουκρανία ως πόλεμο και αντί αυτού την αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”.
Δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και άμαχοι έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις Ουκρανών, Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων, και ουκρανικές πόλεις έχουν υποστεί εκτεταμένες καταστροφές από αεροπορικές επιδρομές καθώς και από πυρά πυροβολικού και πυραύλων.
Ο Biden προσπάθησε να συσπειρώσει τους συμμάχους των ΗΠΑ για να στηρίξουν την άμυνα της Ουκρανίας κάτι που κατάφερε στην Ευρώπη, όπου οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ έχουν προμηθεύσει με όπλα και άλλο υλικό τις δυνάμεις του Κιέβου.

Αλλά στην ASEAN περιλαμβάνονται κράτη που είναι πιο επιφυλακτικά στο να επικρίνουν άμεσα τη Ρωσία.

Η Ινδονησία, η οποία θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 αργότερα φέτος, αρνήθηκε να αποκλείσει τον Vladimir Putin από τη συνάντηση και αντ’ αυτού απευθύνει προσκλήσεις τόσο στον Ρώσο ηγέτη όσο και στον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelenski.
Μεγάλο μέρος της συνόδου κορυφής της ASEAN διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, οπότε δεν ήταν σαφές σε ποιο βαθμό συζητήθηκε το τμήμα της κοινής δήλωσης για την Ουκρανία.
Οι συνεργάτες του Biden δεν περίμεναν ότι τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ασίας θα έπαιρναν θέση για την επίθεση της Ρωσίας σε ένα ευρωπαϊκό κράτος και οι ΗΠΑ θεώρησαν ότι ήταν ένα βήμα προς τα εμπρός το γεγονός ότι ζήτησαν ειρηνική λύση και τόνισαν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.
Ηγέτες από το Μπρουνέι, την Καμπότζη, την Ινδονησία, το Λάος, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ έφτασαν την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο, ο οποίος φιλοξενούσε σύνοδο κορυφής της ASEAN για πρώτη φορά στην 55χρονη ιστορία της πολιτικής και οικονομικής συμμαχίας.

Νέος πρέσβης

Ο Biden δήλωσε επίσης την Παρασκευή ότι θα διορίσει τον Johannes Abraham, ο οποίος υπηρετεί ως προσωπάρχης και εκτελεστικός γραμματέας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ως πρεσβευτή των ΗΠΑ στην ASEAN.
Η θέση είναι κενή από τον Ιανουάριο του 2017, σύμφωνα με τους Straits Times.
Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η πραγματοποίηση της συνάντησης -και η ανακοίνωση νέων επενδύσεων- μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στην περιοχή.
Οι ΗΠΑ και η ASEAN συμφώνησαν επίσης να καθιερώσουν μια συνολική στρατηγική εταιρική σχέση τον Νοέμβριο, ανέφεραν στην κοινή δήλωση. Αυτό ακολουθεί την εγκαθίδρυση παρόμοιας σχέσης της ASEAN με την Κίνα πέρυσι.
Οι χώρες της ASEAN δήλωσαν επίσης ότι “εξακολουθούν να ανησυχούν βαθιά για την κρίση στη Μιανμάρ”, όπου μια στρατιωτική χούντα κυβερνά και πάλι τη χώρα μετά από πραξικόπημα κατά των εκλεγμένων ηγετών της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας