Χάθηκαν και οι 820 μονάδες στο Χρηματιστήριο

932
820 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Απώλειες για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση σημείωσε το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παρά τις προσπάθειες κόντρα στους πωλητές δεν κατάφερε να αντιστρέψει την κυριαρχία τους, καθώς το κλίμα σε όλες τις αγορές του πλανήτη είναι αρνητικό μετά την τελευταία απόφαση της Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,05% στις 817,61 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 827,12 μονάδων (+0,10%) και 817,33 μονάδων (-1,09%). Ο τζίρος ανήλθε στα 47,94  εκατ. ευρώ και ο όγκος στα  18,18 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 3,02 εκατ. τεμάχια.

Χάθηκαν και οι 820 μονάδες στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,22%  στις 1968,97 μονάδες, ενώ στο -0,18% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.310,32 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,62% στις 545,71 μον.

Το ΧΑ μπορεί να προσπάθησε να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα αλλά δεν τα κατάφερε σήμερα, με τον γενικό δείκτη να δοκιμάζει πλέον σοβαρά να σπάσει καθοδικά την πρόσφατη συσσώρευση του. Και όπως ήταν αναμενόμενο, η ελληνική αγορά πιέστηκε από το αρνητικό διεθνές κλίμα, καθώς η Federal Reserve έκανε γνωστό ότι δεν κάμπτει τον ρυθμό σύσφιξης των νομισματικών της συνθηκών, ακόμη και με τον κίνδυνο να προκαλέσει ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Και αυτό διότι ο μεγάλος στόχος, η μείωση του πληθωρισμού, δεν μπορεί διαφορετικά να επιτευχθεί, εάν η οικονομία, ιδίως η καταναλωτική ζήτηση, δεν ρίξει ρυθμούς.

Αυτή η στάση επηρεάζει σαφώς την πορεία των περιουσιακών στοιχείων διεθνώς, και των ελληνικών, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη μετατόπιση κεφαλαίων προς εκείνα που εκφράζονται σε νόμισμα διαφορετικό του δολαρίου (όπως στο ευρώ), προκειμένου πολλά χαρτοφυλάκια να προστατευτούν από τον συναλλαγματικό κίνδυνο. Ήταν μια εικόνα που είχε παρατηρηθεί και στη μεγάλη νομισματική σύσφιξη που έκανε η Fed την περίοδο 2013-2014, η οποία και επαναλαμβάνεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική αγορά, η οποία σαφώς θεωρείται μια αγορά υψηλού κινδύνου, υπομένει τις κινήσεις μετατόπισης και μείωσης του ρίσκου, με τον γενικό δείκτη πλέον να βρίσκεται καθ’ οδόν στην επόμενη ζώνη υποδοχής, που δεν είναι άλλη από τις 800 μονάδες. Το μόνο θετικό είναι ότι οι κινήσεις πώλησης είναι περιορισμένες, όπως φαίνεται και στη συναλλακτική δραστηριότητα, αλλά η επίδρασή τους είναι μεγάλη λόγω έλλειψης αγοραστικών δυνάμεων.

Όπως σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, η αγορά το μόνο που μπορεί στην παρούσα να κάνει είναι να αμυνθεί στις πιέσεις που έρχονται κυρίως από τις διεθνείς αγορές. Δεν μπορεί να κινηθεί υψηλότερα, καθώς αυτό θα σήμαινε αυτόματα την ανάληψη ρίσκου σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Και αυτό ουδείς το θέλει, όταν έρχεται ο δύσκολος χειμώνας για την ευρωπαϊκή οικονομίας. Η ίδια πηγή συστήνει υπομονή, καθώς το τοπίο στην αγορά θα ξεκαθαρίσει αφού οι επενδυτές αξιολογήσουν την ικανότητα της Ευρώπης να διαχειριστεί τους δύσκολους ενεργειακά μήνες του τελευταίου τριμήνου του 2022 και του πρώτου του 2023.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo έκλεισε με απώλειες 3,71%, με τον Ελλάκτωρ να ακολουθεί με -2,21%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Titan, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΥΔΑΠ.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Εθνική, Λάμδα, Eurobank, Motor Oil. Aegean, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Coca Cola, ΟΛΠ, ΕΛΧΑ και Alpha Bank, ενώ στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Σαράντης και Quest.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας