Αποχαιρετισμός στον Πέτρο Μηλιαράκη

“Βγήκες εις την ψηλότερη αετοκορφή της Κρήτης,

στο φεύγα σου δακρυρροεί κι ο γέρο Ψηλορείτης.

Το μπόι σου ήτανε ψηλό, επρέπιζε το ζάλο,

η προσφορά σου θα γραφτεί, περίσσα, δίχως άλλο.

Τούτα τα λίγα, τα στερνά, τα καρδιακά μου λόγια.

Για τους «Μεγάλους Κρητικούς» δεν πρέπουν μοιρολόγια.”

Είμαι σοκαρισμένος! Έφυγε ξαφνικά, από ανακοπή, σε ηλικία 73 ετών ο Πέτρος Μηλιαράκης! Ο μεγάλος Βιαννίτης και Κρητικός, ο μαχόμενος λειτουργός της Δικαιοσύνης με το σπάνιο νομικό μυαλό, ο μαχητής των εθνικών θεμάτων και συναγωνιστής μας στη διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων, ο ευαίσθητος άνθρωπος, ο καλός και γενναιόδωρος φίλος. Πέθανε στο Ηράκλειο, που τόσο αγαπούσε, συχνά επισκεπτόταν και είχε πολλούς αγαπημένους φίλους και συγγενείς.

Ο Πέτρος Μηλιαράκης ήταν ένας σπάνιος υπερασπιστής των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών αλλά και κάθε ανθρώπου, των δημοκρατικών ελευθεριών του λαού και των εθνικών μας θεμάτων. Ήταν γνωστός σε όλη την Ελλάδα για τις γνώσεις του και τη μαχητική του παρέμβαση στο δημόσιο βίο, πάντα από την πλευρά των αδυνάτων.

Ανυποχώρητος μαχητής των Γερμανικών Αποζημιώσεων – πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα – καθώς δεν ξέχασε ποτέ την καταγωγή του από τον Πεύκο Βιάννου, δεν ξέχασε ποτέ ότι η οικογένειά του ξεκληρίστηκε στην Κατοχή από το Γ’ Ράιχ στο Ολοκαύτωμα της Βιάννου με 8 νεκρούς!

Ο Πέτρος ήταν από τους πιο σημαντικούς μάχιμους δικηγόρους της χώρας, έχοντας χειριστεί με επιτυχία στα Ανώτατα Δικαστήρια της Ελλάδας και της Ευρώπης κορυφαίες νομικές υποθέσεις. Ήταν, παράλληλα, ενεργός πολίτης, ασυμβίβαστο δημοκρατικό πνεύμα, τρυφερός άνθρωπος.

Αν και μιλούσαμε σχετικά αραιά, ήρθαν έτσι τα πράγματα, θαρρείς σαν να ξέραμε τι θα συμβεί, και λόγω και των εξελίξεων μιλήσαμε τρεις φορές τις τελευταίες μέρες για το ζήτημα των Γερμανικών Αποζημιώσεων. Άλλωστε, ζητούσαμε συχνά οι συναγωνιστές του στο Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου την έγκυρη νομικοπολιτική γνώμη του, που πάντα με χαρά μας την παρείχε. Στην τελευταία συνομιλία μας, αργά το βράδυ της Πρωτομαγιάς, τον κάλεσα από την Κύπρο και μιλήσαμε και εφ’ όλης της πολιτικής ύλης. Ήταν ευδιάθετος και μιλήσαμε επί μακρόν.

Στη μνήμη του Πέτρου οφείλουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα για Δικαιοσύνη!

Θερμά συλλυπητήρια στην σύζυγό του Μαρία, τις κόρες του Κατερίνα (όπως η αδικοχαμένη, εκτελεσθείσα από τους Γερμανούς στην τοποθεσία Λυγιά Βιάννου στις 14.9.1943 αδελφή του πατέρα του Γιάννη) και Ιωάννα και σε όλη την οικογένειά του. Αιωνία του η μνήμη!

Σημείωση: Ευχαριστώ τον φίλο και συναγωνιστή Αριστομένη Μηλιαράκη (Aris Miliarakis)

για συγκεκριμένες, πολύτιμες πληροφορίες που μου έδωσε. Η μαντινάδα είναι του συναγωνιστή Σταύρου Φωτάκη (Σταύρος Φωτάκης)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας