Απεργιακό κύμα στην Αθήνα κατά ακρίβειας και εμπλοκής στον πόλεμο

646

Μεγάλες και με παλμό ήταν οι συγκεντρώσεις κατά της ακρίβειας στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει κηρυχθεί για σήμερα. Ανοιχτοί πλέον οι γύρω δρόμοι.

«Δουλειές – αυξήσεις, όχι πόλεμο», «ακρίβεια φωτιά, οι συνταξιούχοι στην πυρά», «ενάντια στην φτώχεια και στον πόλεμο – ΣΣΕ – μέτρα ενάντια στην ακρίβεια», «κόντρα σε ακρίβεια, ανέχεια, βαρβαρότητα», έγραφαν μεταξύ άλλων τα πανό και τα πλακάτ των συγκεντρωμένων.
Με κεντρικό σύνθημα «Ο μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός δεν βγαίνει», ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ομοσπονδίες εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί και μεγάλα συνδικάτα σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ) στηρίζουν την κινητοποίηση και ζητούν «αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, ώστε να υπάρξει αξιοπρεπής διαβίωση για όλους», κατάργηση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη και «της εισφοράς αλληλεγγύης, ξεπάγωμα της διετίας 2016-17, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, επαναφορά 13ου-14ου μισθού, αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο και να μην προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων».

Κάλεσμα στην παλλαϊκή κινητοποίηση από το τμήμα εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, καθώς και από το ΜέΡΑ25, ενώ στην συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος έδωσε το παρών και χαιρέτισε τη δυναμική κινητοποίηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ.

«Σήμερα διαδηλώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι για τα αυτονόητα. Για μισθούς αξιοπρέπειας. Είναι ανάγκη να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και πολιτικές στήριξης των κατώτατων εισοδημάτων και της μεσαίας τάξης. Πρέπει ο ΦΠΑ στα βασικά αγαθά να μειωθεί. Να υπάρξει πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής και να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των μεγάλων εταιρειών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα υπολογίζει στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2022. Αυτά τα χρήματα πρέπει να γίνουν δημοσιονομικά εργαλεία για να στηρίξουν τους πιο ευάλωτους ευρωπαίους πολίτες», τόνισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Ανδρουλάκης.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
«Εφ.Συν.» – Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Το ΠΑΜΕ ζητάει άμεσα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων από το κύμα ακρίβειας, όπως και να μην υπάρξει καμία εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία και μετά τη σημερινή μεγαλειώδη διαδήλωση, ανανέωσαν το κινηματικό ραντεβού για την Πρωτομαγιά: «Το μήνυμα του διεκδικητικού αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας με μέτρα που θα ανακουφίζουν την εργατική-λαϊκή οικογένεια και η εναντίωση απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο πρέπει να κυριαρχήσουν στις συγκεντρώσεις των συνδικάτων, την Κυριακή της Πρωτομαγιάς, στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα και σε κάθε πόλη της χώρας.

«Εφ.Συν.» – Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

«Η σημερινή πανελλαδική απεργία αποτελεί σημαντικό βήμα κλιμάκωσης της πάλης του εργατικού λαϊκού κινήματος με τα μεγάλα μέτωπα της ακρίβειας, της προστασίας του λαϊκού εισοδήματος, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, με το μέτωπο για την αύξηση των μισθών, και οπωσδήποτε το μέτωπο ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν»,δήλωσε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, που συμμετέχει στην απεργιακή συγκέντρωση συνδικάτων και μαζικών φορέων στο Σύνταγμα.

Κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, πρωτοβάθμια σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου ζητούν από την πλευρά τους να μπει τέλος στην αντεργατική πολιτική αυτής της κυβέρνησης, αλλά και από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης το 2008, ενώ καταδικάζουν κάθε εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

«ΕΦ.ΣΥΝ.» – Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται επίσης σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Ηράκλειο κ.α.).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας