Προειδοποίηση ΕΜΑ: Οι πολλές δόσεις εμβολίου ίσως μειώνουν τα αντισώματα

780
Οι πολλές δόσεις εμβολίου ίσως μειώνουν

Ο EMA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) «δεν έχει εξετάσει ακόμα τα δεδομένα για την τέταρτη δόση» του εμβολίου κατά του κορονοϊού. «Προς το παρόν, δεν υπάρχουν στοιχεία για ανάγκη χορήγησης τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό».

Ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής εμβολίων του EMA, επισημαίνει κατά τη διάρκεια μιας βιντεοσκοπημένης ενημέρωσης Τύπου, ότι η επαναλαμβανόμενη χορήγηση «αναμνηστικών δόσεων του εμβολίου Covid σε πολύ σύντομα διαστήματα θα μπορούσε να μειώσει το επίπεδο των αντισωμάτων που μπορούν να παραχθούν με κάθε χορήγηση».

Πώς θα γίνεται η ενισχυτική δόση εμβολίου

«Σε άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και που έχουν ήδη λάβει τρεις δόσεις, είναι λογικό για τις υγειονομικές αρχές να εξετάσουν το ενδεχόμενο χορήγησης μιας τέταρτης δόσης», σημειώνει ο Καβαλέρι.

Όπως αναφέρει ο EMA, στο μέλλον αν χρειαστεί να κάνουμε ενισχυτική δόση, θα χορηγείται μόλις πιάνουν τα κρύα, όπως γίνεται και με το εμβόλιο της γρίπης. Έτσι, θα ενισχυθούν τα αντισώματα όταν υπάρχει ανάγκη.

Τα εμβόλια στην περίοδο της εγκυμοσύνης είναι ασφαλή

Επιπλέον, σε μια ανασκόπηση επιστημονικών μελετών ο EMA «δεν διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών μετά το εμβόλιο mRNA Covid στην εγκυμοσύνη, αυθόρμητες αμβλώσεις, πρόωρους τοκετούς ή ανεπιθύμητες ενέργειες σε αγέννητα παιδιά».

«Τα εμβόλια κατά του Covid στην εγκυμοσύνη είναι ασφαλή», επανέλαβε ο EMA μετά την ανάλυση μιας λεπτομερούς ανασκόπησης αρκετών μελετών που αφορούσαν περίπου 65 χιλιάδες εγκυμοσύνες σε διαφορετικά στάδια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας