Αναλγησία ΔΝΤ: «Μετακυλήστε το κόστος της ενέργειας στους πολίτες»

552
Μετακυλήστε το κόστος της

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέτρεψε τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη να περάσουν το αυξημένο κόστος της ενέργειας στους καταναλωτές ώστε να ενθαρρύνουν την εξοικονόμηση της ενέργειας και την στροφή προς «πράσινες μορφές» ενέργειας, ενώ παράλληλα θα προστατεύουν τα πιο αδύναμα νοικοκυριά.

Όπως επισήμανε η υποδιευθύντρια του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Όγια Κελασούν, οι κυβερνήσεις «πρέπει να επιτρέψουν να περάσει όλη η αύξηση στους καταναλωτές ώστε να ενθαρρύνουν την εξοικονόμηση και τη στροφή μακριά από τα ορυκτά καύσιμα».

Οι τιμές θα αυξάνονται το επόμενο διάστημα, οπότε οι κυβερνήσεις «θα πρέπει να τις αφήσουν να ανέβουν», σημειώνει.

Αλλά παράλληλα, όπως έγραψε η ίδια, οι κυβερνήσεις «πρέπει να υποστηρίξουν κατά προτεραιότητα τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, όσα είναι λιγότερο ικανά να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις».

Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη, σημειώνουν οι Financil Times, έχουν δοκιμάσει σειρά μέτρων για την προστασία των νοικοκυριών, από τον έλεγχο στις τιμές, ως τις περικοπές στον φόρο για τα καύσιμα και τα επιδόματα.

Οι τιμές καταναλωτή στα καύσιμα έχουν αυξηθεί κατά 40% στην Ευρωζώνη (και 57% στη Βρετανία), ακολουθώντας τοις αυξήσεις στις τιμές χονδρικής μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα νοικοκυριά που δαπανούν μεγάλο μέρος τους εισοδήματος στην ενέργεια, όπως είναι τα πιο φτωχά, πλήττονται ιδιαίτερα.

Το ΔΝΤ, σε αυτό το πλαίσιο, συστήνει στοχευμένα μέτρα. Εξηγεί ακόμη ότι τα ευρείας κλίμακας μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα, κρατούν την παγκόσμια ζήτηση και τις τιμές πιο ψηλά από ό,τι θα συνέβαινε σε άλλη περίπτωση.

Την στροφή σε περισσότερο στοχευμένα μέτρα προβλέπουν και αναλυτές που εκτιμούν ότι το κόστος των επιδοτήσεων για τις κυβερνήσεις θα γίνει απαγορευτικό, οπότε αναγκαστικά θα περιορίσουν το εύρος τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας