Ανάφλεξη στη Λιβύη: Στρατιώτες του Ντμπέιμπα συνέλαβαν δύο υπουργούς

810
Ανάφλεξη στη Λιβύη

Ο Φατί Μπασάγκα, υπουργός του Φαγέζ αλ-Σάρατζ και προσφάτως εκλεγείς από λιβυκό κοινοβούλιο να ηγηθεί νέας κυβέρνησης στη Λιβύη μέχρι τις επόμενες εκλογές δήλωσε χτες ότι η σημερινή του ορκωμοσία θα είναι ειρηνική και ότι ούτε αυτός ούτε και ο προσωρινός πρωθυπουργός Αμπντουλ Χαμίντ Ντμπέιμπα θα κάνουν χρήση βίας.

Λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο, καθώς μαχητές, φίλα προσκείμενοι στον Ντμπέιμπα, που έχουν κατακλύσει την πρωτεύουσα Τρίπολη από τότε που αυτός δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την εξουσία στον Μπασάγκα, συνέλαβαν την Πέμπτη το πρωί δύο υπουργούς που μετέβαιναν στην Τρίπολη για να ορκιστούν μαζί με τη νέα κυβέρνηση, σύμφωνα με ανθρώπους του Μπασάγκα.

Ο Μπασάγκα είπε αργά την Τετάρτη ότι ο Ντμπέιμπα έκλεισε επίσης τον εναέριο χώρο της Λιβύης για να εμποδίσει νέους υπουργούς να πετούν στο Τομπρούκ για να ορκιστούν.

Η συνεδρίαση του κοινοβουλίου για την ορκωμοσία του Μπασάγκα, παρ’ όλα αυτά διεξήχθη κανονικά παρά την απουσία ορισμένων μελών, τα οποία μπορούν να ορκιστούν αργότερα, δήλωσε εκπρόσωπος του κοινοβουλίου.

Ωστόσο, τα Ηνωμένα Έθνη αμφισβήτησαν από τη μια μέρα στην άλλη την εγκυρότητα της προσπάθειας του κοινοβουλίου να εγκαταστήσει τον Μπασάγκα, λέγοντας ότι ανησυχούν για τις αναφορές ότι η ψήφος εμπιστοσύνης της Τρίτης “δεν ανταποκρίνεται στα αναμενόμενα πρότυπα”.

Η θέση των διεθνών δυνάμεων θα είναι καθοριστική στην επερχόμενη διαμάχη για τον έλεγχο της Λιβύης, με κίνδυνο ανανέωσης του πολέμου μετά από ενάμιση χρόνο ειρήνης μεταξύ μεγάλων φατριών που μάχονται για τον έλεγχο του πλούσιου σε πετρέλαιο κράτους.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Ντμπέιμπα εγκαταστάθηκε πριν από ένα χρόνο μέσω μιας διαδικασίας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και λέει ότι η κυβέρνησή του παραμένει έγκυρη και ότι θα παραχωρήσει την εξουσία μόνο μετά από επαναπρογραμματισμένες εκλογές που λέει ότι θα πραγματοποιήσει τον Ιούνιο.

Σε τηλεοπτική ομιλία του την Τετάρτη, κατηγόρησε το κοινοβούλιο ότι επιδιώκει να σαμποτάρει τις εκλογές και είπε ότι “αυτό που αποκαλούν κυβέρνηση δεν θα λειτουργήσει ποτέ στην πραγματικότητα και δεν θα έχει θέση”.

Το κοινοβούλιο δήλωσε ότι η θητεία του Ντμπέιμπα έληξε όταν οι εκλογές του Δεκεμβρίου δεν πραγματοποιήθηκαν όπως είχε προγραμματιστεί, και το κοινοβούλιο επέλεξε αντ’ αυτού τον Μπασάγκα να ηγηθεί μιας νέας μετάβασης με εκλογές να ακολουθήσουν το επόμενο έτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας