Αίσχος! Μετά Βρετανία και ΗΠΑ στέλνουν στο Κίεβο πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου

628

Πιέζουν την Μόσχα να πατήσει το “κουμπί” των πυρηνικών 

Μετά τις οβίδες διασποράς, η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να στείλει στην Ουκρανία διατρητικά πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, σχεδιασμένα για να διαπερνούν θωρακίσεις, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters και δυο πηγές του.

Οι οβίδες, που προορίζονται κυρίως για την καταστροφή ρωσικών αρμάτων μάχης και άλλων τεθωρακισμένων, θα ενταχθούν στο νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας της Ουάσιγκτον στο Κίεβο που αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Μπορούν να βάλλονται από αμερικανικά άρματα μάχης Abrams, δεκάδες από τα οποία –κατά πηγή ενημερωμένη σχετικά– θα παραδοθούν στον ουκρανικό στρατό εντός εβδομάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να ανακοινώσει την παράδοση πυρομαχικών διάτρησης θωράκισης απεμπλουτισμένου ουρανίου (APFSDS-T) στο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία.

Τέτοια βλήματα είναι τα τυπικά πυρομαχικά για τα άρματα μάχης M1A1 Abrams. Πιθανότατα, το μεταφερόμενο βλήμα θα είναι το 120mm M829A2 που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’90.

Ωστόσο, είναι πιθανό οι ΗΠΑ να παραδώσουν και το πιο σύγχρονο M829A3 APFSDS-T, σχεδιασμένο να διαπερνά σύγχρονες θωρακίσεις.

Η Βρετανία ήδη έστειλε τέτοια βλήματα στην Ουκρανία νωρίτερα φέτος, όμως οι παραδόσεις οβίδων απεμπλουτισμένου ουρανίου από τις ΗΠΑ αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις.

Θα ακολουθήσουν την απόφαση της Ουάσιγκτον να στείλει οβίδες διασποράς στον ουκρανικό στρατό, παρά τις ανησυχίες για τους μακροπρόθεσμους κινδύνους που εγείρουν τα πυρομαχικά αυτά για τους αμάχους.

Ρωσικές πηγές σχολιάζουν εν αναμονή επίσημης αντίδρασης από τη Μόσχα ότι” η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο της Μεγάλης Βρετανίας και να αυξήσει τη μόλυνση του ουκρανικού εδάφους με πυρηνικά απόβλητα”.

Πλέον τίθεται ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.

Εφόσον ΗΠΑ και Βρετανία στέλνουν πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου, δεν μπορούν πλέον να απαγορέψουν στην Μόσχα την χρήση βλημάτων πυροβολικού των 152 χιλιοστών με πυρηνική γόμωση όπως εισηγήθηκε πρόσφατα το μέλος της Δούμα και πρώην αναπληρωτής διοικητή της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, Στρατηγός ε.α. Αντρέι Γκουρούλεφ.

Για την ακρίβεια πιέζουν την Μόσχα να πατήσει πρώτη το κουμπί…

Γιατί ΗΠΑ και Βρετανία δεν θα σταματήσουν στην αποστολή πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου.

Διαμάχη για τα ραδιενεργά σωματίδια

Η χρήση πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου προκαλεί σφοδρές διαμάχες. Πολέμιοί τους, όπως είναι ειδικά η Διεθνής Συμμαχία για την Απαγόρευση των Όπλων Ουρανίου, καταγγέλλουν πως έχουν τεράστιους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, καθώς η εισπνοή ή η κατάποση σκόνης απεμπλουτισμένου ουρανίου μπορεί κατ’ αυτή να προκαλέσει καρκίνους και πολύ σοβαρά αναπαραγωγικά προβλήματα.

Υποπροϊόν της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου, το απεμπλουτισμένο ουράνιο χρησιμοποιείται για να κατασκευάζονται πυρομαχικά διότι η τρομερή πυκνότητά του επιτρέπει τη διάτρηση θωράκισης και την ανάφλεξη. Το μέταλλο αυτό είναι ραδιενεργό, όμως πολύ λιγότερο ραδιενεργό από το φυσικό ουράνιο, ωστόσο τα σωματίδιά του μένουν ραδιενεργά για πολύ μεγαλύτερη διάρκεια, ως ακόμη και 700 εκατομμύρια χρόνια.

Ο στρατός των ΗΠΑ χρησιμοποίησε μαζικά τέτοια πυρομαχικά το 1990 και το 2003, στους δυο πολέμους του Κόλπου, όπως και το 1999, όταν το NATO βομβάρδισε την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) εκτιμά, επικαλούμενος μελέτες στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στο Κουβέιτ, στο Ιράκ και στον Λίβανο, ότι τα κατάλοιπα απεμπλουτισμένου ουρανίου στο περιβάλλον «δεν εγείρουν ραδιολογικό κίνδυνο για τον πληθυσμό». Το συμπέρασμα αυτό παραμένει αντικείμενο διαμάχης.

Το ραδιενεργό υλικό αυτό θα προστεθεί πάντως ούτως ή άλλως στο ήδη τιτάνιο έργο που θα χρειαστεί να γίνει μεταπολεμικά στην Ουκρανία για την απομάκρυνση των επικίνδυνων υλικών. Μεγάλο μέρος της χώρας είναι σπαρμένο με πυρομαχικά που δεν έχουν εκραγεί, ανάμεσά τους υποπυρομαχικά διασποράς και εκατομμύρια νάρκες.

Από τον Ιούλιο οι ΗΠΑ σκέφτονται την αποστολή πυρομαχικών απεμπλουτισμένου ουρανίου

Την πληροφορία πως η Ουάσιγκτον εξέταζε το ενδεχόμενο να στείλει πυρομαχικά απεμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία είχε δημοσιεύσει τον Ιούλιο η εφημερίδα Wall Street Journal.

Μια από τις πηγές του Reuters στην αμερικανική κυβέρνηση εκτίμησε πως το πακέτο αυτό θα έχει αξία από 240 ως 375 εκατομμύρια δολάρια, ανάλογα με το τι θα συμπεριλάβει, κάτι που δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη.

Πρόσφατα πακέτα εξοπλισμών προοριζόμενων για την Ουκρανία που ανακοινώθηκαν από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας συμπεριλάμβαναν πυρομαχικά για το πυροβολικό, πυραύλους για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης.

Η χρηματοδότηση του πακέτου είναι εξασφαλισμένη χάρη σε ειδικό προεδρικό προνόμιο (το λεγόμενο Presidential Drawdown Authority), που επιτρέπει παραδόσεις στρατιωτικών ειδών και υπηρεσιών χωρίς έγκριση του Κογκρέσου σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Το υλικό θα προέλθει από πλεονάζοντα αποθέματα του στρατού των ΗΠΑ.

Η αξία της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία ξεπερνά πλέον τα 43 δισεκ. δολάρια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας