Αυξάνεται ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη- Ο ρόλος της ενέργειας και του πολέμου

187

Η αύξηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη από 1,9% τον Φεβρουάριο σε 2,5% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση δεν αποτελεί ακόμη επαρκή λόγο για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Η άνοδος αυτή αποδίδεται σχεδόν αποκλειστικά στις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, οι οποίες συνδέονται άμεσα με τον πόλεμο στο Ιράν.

Παρά την αύξηση, ο πληθωρισμός κινήθηκε ελαφρώς χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών (2,6%). Ωστόσο, όσο παρατείνεται η γεωπολιτική κρίση και εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα η ΕΚΤ να προχωρήσει σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική μέσα στο έτος.

Πολιτική

Μέχρι στιγμής, ο βασικός παράγοντας ανόδου είναι η ενέργεια:

  • Τον Μάρτιο, οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 4,9% σε ετήσια βάση
  • Τον Φεβρουάριο βρίσκονταν στο -3,1%

Αυτό οδήγησε τον συνολικό πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2025, μετά από μια περίοδο σχετικής σταθερότητας κοντά στον στόχο του 2%.

Αντίθετα, οι δευτερογενείς επιπτώσεις στην οικονομία παραμένουν περιορισμένες. Ο δομικός πληθωρισμός (χωρίς τρόφιμα και ενέργεια) υποχώρησε στο 2,3% από 2,4%, κυρίως λόγω μείωσης στις υπηρεσίες (από 3,4% σε 3,2%).

Ωστόσο, αυτή η εικόνα ενδέχεται να αλλάξει. Εάν οι υψηλές τιμές της ενέργειας επιμείνουν, το κόστος θα μετακυλιστεί σε προϊόντα και υπηρεσίες, επηρεάζοντας ευρύτερα την οικονομία.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να ξεπεράσει το 3% τους επόμενους μήνες, ενώ σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης του πολέμου, δεν αποκλείεται να αγγίξει ή και να υπερβεί το 4%.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα μέτρα στήριξης που θα υιοθετήσουν οι κυβερνήσεις, καθώς η ενεργειακή κρίση δεν επηρεάζει ομοιόμορφα όλα τα κράτη.

Το ενεργειακό σοκ εντείνει τις αποκλίσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με τον αντίκτυπο να εξαρτάται από:

  • την εξάρτηση από εισαγόμενη ενέργεια
  • τις εθνικές πολιτικές στήριξης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας