Αφγανιστάν–Πακιστάν: Ανταλλαγή πυρών πάνω από την Καμπούλ και φόβοι γενικευμένης σύγκρουσης

304

Σκηνές έντασης εκτυλίχθηκαν την Κυριακή στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, όταν εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούστηκαν πριν από την αυγή στην Καμπούλ, σε ένα περιφερειακό σκηνικό που ήδη επιβαρύνεται από τα αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα στο Ιράν και τις αντίποινες επιθέσεις κατά αμερικανικών στόχων στον Κόλπο.

Πυρά κατά πακιστανικών αεροσκαφών

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν ανακοίνωσε ότι αφγανικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον πακιστανικών αεροσκαφών που πετούσαν πάνω από την Καμπούλ. Ο εκπρόσωπος της διοίκησης, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, δήλωσε ότι επρόκειτο για ενέργεια αντιαεροπορικής άμυνας και κάλεσε τους κατοίκους της πρωτεύουσας να μην ανησυχούν. Δεν κατέστη σαφές ποιοι στόχοι επλήγησαν ούτε αν υπήρξαν απώλειες.

Σιωπή από το Ισλαμαμπάντ

Από την πλευρά του Πακιστάν, το γραφείο του πρωθυπουργού, το υπουργείο Πληροφόρησης και οι ένοπλες δυνάμεις δεν απάντησαν σε αιτήματα του Reuters για σχόλιο. Τα επεισόδια έρχονται στον απόηχο αεροπορικών επιδρομών εντός αφγανικού εδάφους την περασμένη εβδομάδα, τις οποίες το Πακιστάν παρουσίασε ως πλήγματα σε υποδομές ενόπλων οργανώσεων. Η Καμπούλ χαρακτήρισε τις επιθέσεις παραβίαση της κυριαρχίας της και ανακοίνωσε ανταποδοτικές επιχειρήσεις κατά μήκος των συνόρων.

Κλιμάκωση στα σύνορα

Οι δύο χώρες μοιράζονται σύνορα μήκους περίπου 2.600 χιλιομέτρων, όπου καταγράφεται η σφοδρότερη αντιπαράθεση των τελευταίων ετών, εντείνοντας τους φόβους για παρατεταμένη σύγκρουση. Αρκετά κράτη, μεταξύ των οποίων το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, απηύθυναν εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση και προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν για κατάπαυση του πυρός.

Κατηγορίες για ένοπλες οργανώσεις

Το Πακιστάν κατηγορεί την Καμπούλ ότι φιλοξενεί μαχητές της Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν Πακιστάν (TTP), οι οποίοι, σύμφωνα με το Ισλαμαμπάντ, διεξάγουν εξέγερση στο πακιστανικό έδαφος. Η αφγανική πλευρά απορρίπτει τις αιτιάσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν επιτρέπει τη χρήση του εδάφους της εναντίον άλλων κρατών και ότι τα προβλήματα ασφάλειας του Πακιστάν αποτελούν εσωτερική του υπόθεση.

Πακιστανικές πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση «Ghazab Lil Haq» («Οργή για την Αλήθεια»), ισχυριζόμενες πως καταστράφηκαν αφγανικές θέσεις και στρατόπεδα. Και οι δύο πλευρές κάνουν λόγο για βαριές απώλειες, παρουσιάζοντας αντικρουόμενα στοιχεία.

Διεθνείς πιέσεις και δηλώσεις

Οι διπλωματικές προσπάθειες εντάθηκαν, με τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη να ζητούν αποκλιμάκωση και διάλογο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι στηρίζουν το δικαίωμα του Πακιστάν στην αυτοάμυνα.

Ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν Χαουάτζα Μοχάμαντ Ασίφ χαρακτήρισε τις συγκρούσεις «ανοιχτό πόλεμο», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών του Αφγανιστάν Σιρατζουντίν Χακάνι προειδοποίησε ότι η αντιπαράθεση θα αποδειχθεί «πολύ δαπανηρή», σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής εμπλέκονται μόνο δυνάμεις πρώτης γραμμής, χωρίς να έχει αναπτυχθεί πλήρως ο αφγανικός στρατός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας