Άδωνης Γεωργιάδης: Τίτλοι τέλους για το δημόσιο ΕΣΥ

694

Ο Αδ. Γεωργιάδης αλλάζει ολοκληρωτικά τον χαρακτήρα της υγείας υλοποιώντας το σχέδιο που προβλέπει την είσοδο ιδιωτών

Στην απόλυτη αποδόμηση του μέχρι σήμερα δωρεάν δημόσιου συστήματος υγείας προχωρά η κυβέρνηση, καθώς ανοίγει διάπλατα τις πόρτες των δημόσιων νοσοκομείων τόσο για να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας όσο και για να εισέλθουν ανενόχλητοι οι ιδιώτες γιατροί.

Το σχέδιο του υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη προβλέπει την αμφίδρομη «απελευθέρωση» του συστήματος υγείας, γεγονός που θα κοστίσει ακριβά στις τσέπες των Ελλήνων ασθενών, οι οποίοι θα κληθούν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες υγείας.

Και αυτό διότι θα πρέπει να πληρώνουν για να εξυπηρετηθούν τόσο στα δημόσια νοσοκομεία όσο και σε ιδιωτικές δομές.

Το σχέδιο του Αδ. Γεωργιάδη προβλέπει το απόλυτο άνοιγμα του ΕΣΥ, αφού οι γιατροί του δημοσίου παύουν να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και θα μπορούν όποτε επιθυμούν να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Αντίστοιχα και ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να εισέρχονται στο ΕΣΥ και να πραγματοποιούν χειρουργικές επεμβάσεις έναντι αμοιβής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις πληροφορίες δεν αναμένεται να αλλάξει το καθεστώς εργασίας για τους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων, αφού δεν θα αρθεί η μονιμότητά τους.

Ηδη το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει στη σύνταξη της επίμαχης διάταξης που ανάβει το πράσινο φως στους νοσοκομειακούς γιατρούς του δημόσιου συστήματος να εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα όταν τελειώνει το ωράριό τους, είτε σε ιατρεία είτε σε ιδιωτικές κλινικές.

Ταυτόχρονα ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις για να μπαίνουν στα χειρουργεία των δημόσιων νοσοκομείων όποτε έχουν ασθενή για επέμβαση. Με βάση τις πληροφορίες, οι ιδιώτες θα μπορούν να χειρουργούν μέσα στα νοσοκομεία κυρίως τις απογευματινές ώρες, οπότε και θα ολοκληρώνεται το ωράριο του δημόσιου συστήματος.

Οι αμοιβές θα καταβάλλονται από χρήματα των ασθενών, ενώ όπως είχε αποκαλύψει το Documento στο παιχνίδι αναμένεται να μπουν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες θα καλύπτουν το κόστος για τους πελάτες τους με βάση τις συμφωνίες που θα γίνουν.

Ωστόσο οι ασθενείς θα πρέπει να καταβάλλουν την αμοιβή του γιατρού, που αναμένεται να καθοριστεί στη διάταξη του υπουργείου Υγείας.

Η νέα έμπνευση του Αδ. Γεωργιάδη δεν είναι τωρινή αλλά υπήρχε στα σχέδιά του από την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο Υγείας.

Ομως η αλλαγή αυτή τροποποιεί πλήρως το ΕΣΥ όπως το γνωρίζαμε εδώ και 40 χρόνια, από την ημέρα της δημιουργίας του, καθώς ουσιαστικά καταργούνται οι δωρεάν υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Επεμβάσεις με ιδιωτικές δαπάνες

Οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι ασθενείς, καθώς θα γίνουν μπαλάκι στα χέρια των γιατρών είτε του δημόσιου είτε του ιδιωτικού τομέα, αφού στόχος θα είναι το κέρδος.

Ειδικότερα, εάν κάποιος απευθύνεται στο δημόσιο νοσοκομείο για να εξυπηρετηθεί, θα προωθείται με διάφορα τεχνάσματα είτε στα περιβόητα απογευματινά χειρουργεία μέσα στο ΕΣΥ που στήνει ο Αδ. Γεωργιάδης και θα είναι επί πληρωμή είτε, για επίσπευση των διαδικασιών, σε ιδιωτικές κλινικές όπου δεν υπάρχει αναμονή.

Αντίστοιχα, αν κάποιος απευθύνεται σε ιδιώτη γιατρό για να χειρουργηθεί, με τη σειρά του κι εκείνος θεωρείται πιθανό να τον κατευθύνει είτε σε ιδιωτική κλινική είτε σε δημόσιο νοσοκομείο, με το επιχείρημα ότι θα είναι φτηνότερα από τον ιδιωτικό τομέα.

Το ζήτημα βέβαια είναι ότι σε κάθε περίπτωση ο ασθενής θα πληρώνει για να λάβει υπηρεσίες υγείας.

Με τις ρυθμίσεις αυτές το υπουργείο Υγείας καταργεί ουσιαστικά το δημόσιο ΕΣΥ αλλάζοντας πλήρως τον χαρακτήρα του, καθώς αποκτά καθαρά ιδιωτικά χαρακτηριστικά. Παρά τις προϋποθέσεις που ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να διασφαλίσει υποτίθεται κάποιες δωρεάν υπηρεσίες για το πρωινό ωράριο των νοσοκομείων, οι συνδικαλιστές θεωρούν βέβαιο ότι οι ασθενείς θα κατευθύνονται τεχνηέντως σε υπηρεσίες που θα απαιτούν δική τους δαπάνη.

Πάντως, η επιλογή του Αδ. Γεωργιάδη να ανάψει το πράσινο φως και σε ιδιώτες γιατρούς να χειρουργούν μέσα στο ΕΣΥ τα απογεύματα, χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό και τις εγκαταστάσεις του δημόσιου συστήματος, δεν θεωρείται τυχαία.

Πρόκειται ουσιαστικά για colpo grosso ώστε να μην ανοίξει μέτωπο με τους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θα χάσουν μεγάλο μέρος της «πίτας» από τους δημόσιους γιατρούς που θα εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα. Αλλωστε, εάν οι νοσοκομειακοί γιατροί επιλέξουν να ιδιωτεύσουν, θα ξεκινήσουν να εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές έχοντας ουσιαστικά έτοιμο πελατολόγιο από τους ασθενείς που θα φτάνουν στα δημόσια νοσοκομεία και θα προωθούνται στον ιδιωτικό τομέα.

Τα φακελάκια θα γίνουν περισσότερα, λένε οι συνδικαλιστές

Οι συνδικαλιστές εκτιμούν ότι το φαινόμενο με τα φακελάκια όχι μόνο δεν θα μειωθεί εντός του ΕΣΥ αλλά αντίθετα θα ενισχυθεί. Παρότι το υπουργείο Υγείας και ο Αδ. Γεωργιάδης διαφημίζουν ότι με την ενιαία λίστα χειρουργείων που θα ξεκινήσει άμεσα να λειτουργεί σε όλο το δημόσιο σύστημα θα τηρείται σειρά προτεραιότητας, άλλα αναμένονται στην πράξη. Με γνωστά τεχνάσματα οι γιατροί του δημοσίου θα πιέζουν τους ασθενείς είτε να χειρουργηθούν με υψηλό κόστος σε ιδιωτική κλινική για να παρακάμψουν την αναμονή είτε να προτεραιοποιηθούν με φακελάκι στο ΕΣΥ, που όμως θα είναι ακριβότερο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας