Η Κίνα ετοιμάζεται να «γεμίσει» τις παγκόσμιες θάλασσες με πλοία-φαντάσματα χωρίς καπετάνιους

2378

Η Κίνα κατατάσσεται ως η τρίτη μεγαλύτερη χώρα σε επίπεδο ναυτιλίας παγκοσμίως, ενώ έχει την ευκαιρία να γίνει η κυρίαρχη δύναμη στον κόσμο μέχρι το 2030. Ακόμη και αν οι παραγγελίες εμπορευμάτων έχουν υποχωρήσει με την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης, η αποστολή εμπορευματοκιβωτίων από την Κίνα στην Ευρώπη και τις δυτικές ακτές των ΗΠΑ ενισχυόταν το 2016, λέει η εταιρεία έρευνας αγοράς IHS itime & Trade.
Αλλά κάποια μέρα μπορεί να μην υπάρχουν καπετάνιοι. Αντίθετα, πλοία-φαντάσματα -που θα τα ελέγχουν εξ αποστάσεως- θα μεταφέρουν εμπορευματοκιβώτια σε όλο τον κόσμο και θα χρησιμοποιούνται ακόμη και από το κινεζικό ναυτικό.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Κίνα δημιουργεί με εντατικούς ρυθμούς έναν αυτόνομο στόλο, που θα μοιάζει με γιγαντιαία drones της θάλασσας. Φέτος ξεκίνησε να κατασκευάζει ένα τεράστιο “πεδίο δοκιμών” για αυτόνομα πλοία στα ανοικτά των ακτών της Θάλασσας της Νότιας Κίνας της επαρχίας Κουανγκτούνγκ. Το 771,6 τετραγωνικών χιλιομέτρων πεδίο δοκιμών “Wanshan Marine Test Field”, που διαφημίζεται ως το πρώτο τέτοιου είδους στην Ασία, δημιουργήθηκε για να γίνει το μεγαλύτερο πεδίο δοκιμών σε ολόκληρο τον κόσμο μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.
Το πεδίο αυτό θα επιτρέψει τη δοκιμή της τεχνολογίας για πλοία χωρίς καπετάνιο που θα μπορεί και να αποφεύγει εμπόδια.

Εμπορική χρήση

Τα αυτόνομα πλοία μπορούν να εξοικονομήσουν χρήματα που σε άλλη περίπτωση θα δαπανούνταν για την πρόσληψη καπετάνιων. Σε οποιαδήποτε χώρα, είναι η βιομηχανία που συνήθως πιέζει για αυτήν την τεχνολογία, λέει ο Robert Murrett, καθηγητής δημόσιας διοίκησης και διεθνών υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Syracuse στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Στην Κίνα, μια εταιρία logistics του ομίλου HNA Group με έδρα την επαρχία Hainan δημιούργησε μια “συμμαχία” για να προωθήσει την αυτόνομη ναυτιλία,. Η κρατική ναυτιλιακή γραμμή Cosco Shipping της Κίνας, τον Νοέμβριο, έλαβε το πρώτο της πλοίο εξοπλισμένο με τεχνολογία για απομακρυσμένο ή αυτόνομο έλεγχο.
Μια ομάδα από την Κίνα παρουσίασε το ταχύτερο μη επανδρωμένο πλοίο του κόσμου, το Tianxing-1, τον Δεκέμβριο στην έκθεση China Marine Economy Expo κοντά στον κινεζικό χώρο δοκιμών. Το πλοίο μήκους 12,2 μέτρων μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα μέχρι τα 93 χλμ/ώρα και να κουβαλήσει 7,5 τόνους.

Στρατιωτική διάσταση

Η αυτόνομη τεχνολογία πλοίων μπορεί να χρησιμοποιηθεί σύντομα και για άλλες χρήσεις, όπως για το ναυτικό της χώρας, λέει ο Murrett. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ το 2016 βάπτισε το αυτόνομο πλοίο του “Sea Hunter”. Η Κίνα δεν λέει ότι θα περάσει την αυτόνομη τεχνολογία της από τη θαλάσσια περιοχή δοκιμών στη ναυτική μονάδα του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, αλλά οι ναυτικές και αεροδιαστημικές ανακαλύψεις στη χώρα συχνά “περνάνε” την πολιτικοστρατιωτική γραμμή.
Το πεδίο δοκιμών βρίσκεται στην τεράστια Θάλασσα της Νότιας Κίνας, για την οποία υπάρχει διαμάχη όσον αφορά την  κυριαρχία της, μεταξύ του Πεκίνου και τεσσάρων κυβερνήσεων της Νοτιοανατολικής Ασίας. Κάποιες χώρες ενδέχεται να ανησυχούν για τις τεχνολογικές εξελίξεις στην Κίνα.
Η κατασκευαστική εταιρεία πλοίων Yunzhou-Tech που εδρεύει στο Zhuhai εργάζεται πάνω σε μερικά από τα αυτόνομα πλοία, λέει ο Yun Sun, ανώτερος συνεργάτης του προγράμματος East Asia στο think tank Stimson Center στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2016 ξεκίνησε να συνεργάζεται με ένα τεχνολογικό κέντρο της κινεζικής κυβέρνησης για τη δημιουργία ενός κοινού εργαστηρίου με στόχο να τελειοποιήσει την τεχνολογία για τα πλοία της Νότιας Κίνας, σημειώνει ο Sun.
“Υπάρχει η υποψία ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει αυτά τα σκάφη προκειμένου αυτά να περιπολούν τις θαλάσσιες περιοχές υπό τον έλεγχό της και όχι μόνο”, λέει ο Sun.

Η Ευρώπη στην πρώτη θέση

Εντούτοις, η Κίνα προσπαθεί να “προλάβει” άλλες χώρες. Το πρώτο αυτόνομο πλοίο στον κόσμο θα ταξιδέψει στη Νορβηγία φέτος για να πραγματοποιήσει παραδόσεις μεταξύ πόλεων κατά μήκος των ακτών της Σκανδιναβίας.
Οι Ευρωπαίοι προγραμματιστές δουλεύουν πάνω στην τεχνολογία που θα κάνει τα πλοία χωρίς καπετάνιο να μοιάζουν συνηθισμένα μέχρι το 2030. Η ναυτιλιακή εταιρία MacGregor και η κατασκευαστής κινητήρων Rolls-Royce υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης πέρυσι για να διερευνήσουν τρόπους με τους οποίους η αυτόνομη τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει τα συστήματα πλοήγησης και φορτίου στα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Όλες οι χώρες “υψηλής τεχνολογίας” προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν αυτόνομη ναυτιλία, λέει ο Murrett. “Δεν θα ήθελα να ξεχωρίσω την Κίνα, γιατί υπάρχουν και άλλες χώρες”, είπε. “Έχουν πολύ ανταγωνισμό”.
*Πηγή: Forbes – Capital.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας