Θλιβερή πρωτιά τής Ελλάδας ξανά στην ανεργία στην Ευρωζώνη!
Διπλάσια σχεδόν η ανεργία των γυναικών έναντι των ανδρών (13,9% και 7,9% αντίστοιχα)
Ι. 10,6% η ανεργία το α’ τρίμηνο 2026, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
Η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα της έρευνάς της για την ανεργία στην Ελλάδα που αφορούν το α’ τρίμηνο του 2026. Τα ευρήματα της ΕΛΣΤΑΤ είναι απογοητευτικά. Πιο συγκεκριμένα, η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει τα εξής:
1.Ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 4.272.151 άτομα παρουσιάζοντας μείωση κατά 1,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2025) και αύξηση κατά 1,3%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους 2025.
2.Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 508.401 άτομα, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 28,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αύξηση κατά 4,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (Ιανουάριος-Μάρτιος 2025).
3.Το ποσοστό ανεργίας το α΄ τρίμηνο 2026 ανήλθε σε 10,6%. Το ποσοστό ανεργίας κατά το προηγούμενο τρίμηνο (δ’ τρίμηνο 2025) ήταν 8,3% και κατά το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (α’ τρίμηνο 2025) ήταν 10,4%.
4.Τα άτομα που δεν περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό ή «άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού» (δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθαν σε 4.211.638. Ειδικότερα, τα άτομα εκτός του εργατικού δυναμικού κάτω των 75 ετών, ανήλθαν σε 2.958.916. Ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 1,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 3,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.
Αποκαλυπτικός είναι ο πίνακας 1 από την Έκθεση της Eurostat, όπου η συνολική ανεργία ανέρχεται στο 10,6% ενώ η ανεργία στις γυναίκες είναι 13,9% έναντι 7,9% στην ανεργία των ανδρών.
Image
ΙΙ. Πρώτη στην ανεργία και πάλι η Ελλάδα στην Ευρωζώνη
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για τον Μάρτιο 2026, η Ελλάδα έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, ενώ στις 17 ευρωπαϊκές χώρες ο μέσος όρος ανεργίας είναι 6%, στην Ελλάδα η ανεργία ανέρχεται στο 9% (10,6% μετά την αναθεώρηση των ευρημάτων της ΕΛΣΤΑΤ). Μεγαλύτερη ανεργία έχουν η Σουηδία με 9,2%, η Ισπανία με 10,3% και η Φινλανδία με 10,5%, όπως φαίνεται παρακάτω.
Image
Με τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία (10,6%), κατακτήσαμε δυστυχώς, δεύτερη φορά μετά από τέσσερα (4) χρόνια, τη θλιβερή «πρωτιά» στην ανεργία!!
Εξάλλου, η ΕΛΣΤΑΤ μάς ξάφνιασε, θετικά αυτή τη φορά, επειδή αποφάσισε (επιτέλους!) να συνυπολογίσει και τμήμα των μακροχρόνια ανέργων, τους οποίους πάντα αγνοούσε, ωσάν να μην υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία!!
Η ΕΝΥΠΕΚΚ είχε επίμονα ζητήσει, ασκώντας κριτική, να καταμετρώνται από την ΕΛΣΤΑΤ και οι μακροχρόνια άνεργοι (άνω των 12 μηνών), όπως πράττει εδώ και δεκαετίες η ΔΥΠΑ (τέως ΟΑΕΔ). Είχε ζητήσει επίσης οι δύο Οργανισμοί να συμφωνήσουν σε κοινά κριτήρια και μεθοδολογικές αναλύσεις για να αποφεύγεται η σύγχυση και η παραπληροφόρηση.
Πράγματι, όπως αναφέρεται στη σελίδα 7 και στον σχετικό Πίνακα με τα χαρακτηριστικά των ανέργων, για πρώτη φορά, η ΕΛΣΤΑΤ συμπεριλαμβάνει σ’αυτά και τη διάρκεια ανεργίας, συνυπολογίζοντας έτσι και τμήμα των μακροχρόνια ανέργων, επικαλούμενη στοιχεία από τη ΔΥΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, η θηριώδης διαφορά τού αριθμού των ανέργων και του ποσοστού ανεργίας μεταξύ των δύο Οργανισμών για κάθε μήνα οφείλεται αφενός μεν στο ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι της ανεργίας εκ μέρους της ΕΛΣΤΑΤ δεν περιλαμβάνουν τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 12 μήνες) -που υποχρεωτικά εκ της Νομοθεσίας λαμβάνει υπόψη της η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)- και αφετέρου στο ότι η ΕΛΣΤΑΤ στις μηνιαίες της ανακοινώσεις εκλαμβάνει ως εργαζόμενους και όσους εργάζονται τουλάχιστον μία (1) ώρα την εβδομάδα (4 ώρες τον μήνα).
Η σκανδαλώδης απόκλιση των δύο κρατικών Οργανισμών όχι μόνο στην καταμέτρηση των ανέργων, αλλά και στο αν η ανεργία αυξάνεται ή μειώνεται, δυστυχώς συνεχίζεται δημιουργώντας τουλάχιστον προβληματισμό για τους θεσμικούς χειρισμούς στο μείζον αυτό κοινωνικό ζήτημα. Ταυτόχρονα όμως εκθέτουν τη χώρα μας τόσο στις κυβερνήσεις της Ευρώπης όσο και σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς επιστημονικούς οργανισμούς που ασχολούνται με την αγορά εργασίας, την αγοραστική δύναμη, την οικονομία, την ανάπτυξη κ.ά.
Ως εκ τούτου, η θηριώδης και προκλητική διαφορά στα στατιστικά ευρήματα των δύο Οργανισμών και κυρίως αυτά της ΕΛΣΤΑΤ που βρίθουν ασαφειών, ανακριβών δεδομένων και ελλιπών παραγόντων που επηρεάζουν τα στατιστικά αποτελέσματα, προσβάλλει και θίγει τη νοημοσύνη, όχι μόνο των ανέργων και των οικογενειών τους, αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας.
Αλέξης Π. Μητρόπουλος
Καθηγητής ΕΚΠΑ-Πρόεδρος ΕΝΥΠΕΚΚ














































