Θανάσιμη παγίδα–Η Hezbollah σταμάτησε την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο

    472

    Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις καταιγιστικές εξελίξεις με τα πολλαπλά μέτωπα στη Μέση Ανατολή, κατάσταση που παραπέμπει σε παγκόσμιο πόλεμο χαμηλής έντασης.
    Οι ισραηλινές δυνάμεις συναντούν ισχυρή αντίσταση στις χερσαίες επιχειρήσεις τους στον Λίβανο από τη Hezbollah ενώ την ίδια στιγμή το Τελ Αβίβ εξακολουθεί να κρατά στο σκοτάδι την αμερικανική κυβέρνηση για το σχέδιο αντιποίνων κατά του Ιράν.
    Στο μέτωπο του Λιβάνου, οι ισραηλινές δυνάμεις (IDF) υποχώρησαν μετά από συγκρούσεις με τη Hezbollah και τα σφοδρά πυρά πυροβολικού που δέχθηκαν.
    Οι IDF προσπάθησαν να διεισδύσουν μέσω των λιβανικών συνοριακών χωριών Meiss El Jabal, Mouhaybib, Blida, Labbuneh και Maroun al-Ras.
    Σε πολλαπλές δηλώσεις της, η Hezbollah ανακοίνωσε ότι οι μαχητές της επιτέθηκαν στις ισραηλινές δυνάμεις με πυραύλους, βολές πυροβολικού και ρουκέτες.
    Η λιβανική οργάνωση πυροδότησε επίσης εκρηκτικό μηχανισμό με στόχο μια ομάδα Ισραηλινών στρατιωτών και τους επιτέθηκε στην Blida,

    προκαλώντας πολλούς τραυματισμούς.

    H Hezbollah ανέκοψε την ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο

    Το ισραηλινό πεζικό επιχείρησε να προχωρήσει προς τη Labuna για δεύτερη φορά την Τετάρτη (9/10/2024) και έγινε στόχος «κατευθυνόμενων πυραύλων που προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς».
    Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι κατά πάγια τακτική το Τελ Αβίβ αποκρύπτει τον ακριβή αριθμό των απωλειών του.
    Επιπλέον η Hezbollah στόχευσε με ρουκέτες Ισραηλινούς στρατιώτες στον οικισμό Kiryat Shmona.

    Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης παραδέχθηκαν, πως η εκτόξευση ρουκετών από τον Λίβανο άφησε αρκετούς Ισραηλινούς στρατιώτες νεκρούς στη Kiryat Shmona.
    Δεν είναι σαφές εάν το περιστατικό ήταν η ίδια επιχείρηση που είχε ανακοινώσει η Hezbollah.
    Σύμφωνα με τη σιιτική οργάνωση, οι μαχητές της επιτέθηκαν σε δυνάμεις των IDF στον οικισμό Kfar Giladi ενώ στοχοποιήθηκαν και στη Manara.
    H Hezbollah υποστηρίζει πως οι Ισραηλινοί «δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να εισέλθουν σε χωριά που ελέγχει η οργάνωση και υφίστανται μεγάλες απώλειες.
    Ένας πρώτος απολογισμός κάνει λόγο για 35 νεκρούς και 200 τραυματίες μεταξύ των επίλεκτων αξιωματικών και στρατιωτών του Ισραήλ.

    Αξιοσημείωτη η στρατηγική της Hezbollah, παρά τις απώλειες των ηγετών της

    Η Hezbollah συνέχισε να εκτοξεύει ρουκέτες κατά κύματα με στόχο τη Haifa και άλλες περιοχές του βόρειου Ισραήλ.
    Οι ειδικοί λένε ότι παρά τη δολοφονία του Γενικού Γραμματέα της, των πολιτικών ηγετών και των διοικητών της, η Hezbollah εφαρμόζει μια αξιοσημείωτη στρατιωτική στρατηγική.
    Εν μέσω της δέκατης ημέρας των αποτυχιών της ισραηλινής χερσαίας διείσδυσης και κλιμάκωσης της έντασης φαίνεται πως τα κέντρα διοίκησης και ελέγχου της οργάνωσης είναι άθικτα.
    Υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ πρώην Ισραηλινών πολιτικών και στρατηγών ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu μπαίνει στα τυφλά σε μια θανάσιμη παγίδα.
    Κανένας Ισραηλινός δεν έχει επιστρέψει στις περιοχές του βορρά που έφυγαν πριν από πολλούς μήνες.
    Η Hezbollah έχει δείξει ότι υπερτερεί των Ισραηλινών στο έδαφος.

    Πάγωσαν οι ΗΠΑ με το παρανοϊκό σχέδιο Netanyahu για το Ιράν

    Την ίδια στιγμή η ισραηλινή κυβέρνηση κρατά την κυβέρνηση Biden στο σκοτάδι σχετικά με τις λεπτομέρειες των σχεδιαζόμενων αντιποίνων κατά του Ιράν.
    Σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal και του NBC News, ο Netanyahu δεν δίνει πληροφορίες στις ΗΠΑ για το τι πρόκειται να κάνει «ακόμη και αφού Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι συζήτησαν την πιθανή υποστήριξη των ισραηλινών αντιποίνων με πληροφορίες ή δικές τους αεροπορικές επιδρομές».
    Η αμερικανική διοίκηση πάγωσε όταν έμαθε από διαρροές ότι το σχεδιαζόμενο χτύπημα στο Ιράν θα είναι τρομακτικών διαστάσεων μη εξαιρουμένης μίας επίθεσης στις πυρηνικές και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης.
    Η έλλειψη επικοινωνίας του Ισραήλ με τις ΗΠΑ είναι από μόνη της αξιοσημείωτη, αλλά το γεγονός ότι ο αμερικανικός στρατός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει αεροπορικές επιδρομές σε ιρανικούς στόχους για να υποστηρίξει την επίθεση του Τελ Αβίβ είναι ανησυχητικό.
    Οι ΗΠΑ δεν μπορούν νόμιμα να αρχίσουν έναν πόλεμο κατά του Ιράν για να υποστηρίξουν τα ισραηλινά αντίποινα, ανεξάρτητα από το πώς η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να προσπαθήσει να το παρουσιάσει ως «αμυντική» ενέργεια.
    «Είναι επίσης εντελώς απαράδεκτο σύμφωνα με το συνταγματικό σύστημα των ΗΠΑ, οι αμερικανικές δυνάμεις να συμμετέχουν σε επίθεση σε άλλη χώρα χωρίς συζήτηση και άδεια από το Κογκρέσο» επισημαίνει σε ανάλυσή του το Responsible Statecraft.
    Αν δεν υπάρξει επίθεση στις ΗΠΑ ή τις δυνάμεις τους, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να διατάξει τον στρατό να εμπλακεί σε εχθροπραξίες μόνος του.

    Ο Netanyahu απαγόρευσε στον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας να μεταβεί στις ΗΠΑ

    Ο στρατός των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να συμμετέχει ή να βοηθά σε μια τέτοια επίθεση μόνο και μόνο, επειδή έδωσε τη σχετική διαταγή ο Biden.
    Οποιαδήποτε υποστήριξη των ΗΠΑ σε μια ισραηλινή επίθεση στο Ιράν θα ήταν σοβαρό λάθος.
    Οι άμεσες ισραηλινές επιθέσεις στο Ιράν δεν θα τερματίσουν τα αντίποινα μεταξύ των δύο κρατών.
    Πρακτικά εγγυώνται ότι η ιρανική ηγεσία θα αισθανθεί υποχρεωμένη να απαντήσει ξανά με αναλογικό τρόπο.
    Εάν η Ουάσιγκτον θεωρηθεί ότι βοηθά την ισραηλινή επίθεση με οποιονδήποτε τρόπο, αυτό θα μπορούσε επίσης να εκθέσει τα στρατεύματα και τα πλοία των ΗΠΑ στην περιοχή σε ιρανικά αντίποινα.
    Στην περίπτωση των σφοδρών αεροπορικών επιδρομών που σκότωσαν τον ηγέτη της Hezbollah Hassan Nasrallah μαζί με πιθανώς εκατοντάδες αμάχους, η ισραηλινή κυβέρνηση φέρεται να μην ειδοποίησε τις ΗΠΑ πριν ξεκινήσει την επίθεση.
    Ο Netanyahu μπορεί να υπέθεσε ότι τα πλήγματα ήταν τόσο σφοδρά, που οι ΗΠΑ θα τάσσονταν κατά, εάν γνώριζαν νωρίτερα.
    Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Laura Rozen, ο Netanyahu εμπόδισε τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant, να ταξιδέψει στις ΗΠΑ τις προηγούμενες μέρες για να συναντηθεί με τον Αμερικανό Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Jake Sullivan.
    Ο Netanyahu επέμεινε ότι δεν θα επέτρεπε στον Gallant να μεταβεί στην Ουάσιγκτον μέχρι να επικοινωνήσει μαζί του ο Biden και το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο εγκρίνει το σχέδιο επίθεσης στο Ιράν.
    Biden και Netanyahu είχαν να συνομιλήσουν από τον Αύγουστο.
    Τελικά είχαν επικοινωνία την Τετάρτη (9/10/2024) την οποία ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε παραγωγική.

    Η…απρόσεκτη οδήγηση

    Η κυβέρνηση Biden είναι υπεύθυνη για την ενθάρρυνση του Ισραήλ σε ακραίες ενέργειες.
    Ο μελετητής διεθνών σχέσεων Bari Posen χαρακτήρισε «απρόσεκτη οδήγηση» την τακτική του Ισραήλ.
    Ο Posen εξηγεί την έννοια της «απρόσεκτης οδήγησης» στο βιβλίο του Restraint ως εξής: «Τα μικρά κράτη, που για οποιονδήποτε λόγο έχουν αποκτήσει εμπιστοσύνη στη δέσμευση των ΗΠΑ, συμπεριφέρονται απερίσκεπτα.
    Επιδιώκουν τα δικά τους στενά συμφέροντα ακόμη και όταν έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των Αμερικανών».
    Επειδή οι ΗΠΑ υποστήριξαν αντανακλαστικά το Ισραήλ σε κάθε βήμα και βοήθησαν να θωρακιστεί το Ισραήλ από τις συνέπειες των επιθέσεων του σε άλλες χώρες, ο Netanyahu εκμεταλλεύτηκε αυτή την αταλάντευτη υποστήριξη για να αναλάβει πολύ μεγαλύτερους κινδύνους από ό,τι θα είχε διαφορετικά.
    Αυτό είναι καταστροφικό για την περιοχή και τρομερό για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και κατέστη δυνατό εξαιτίας της υπερβολικής στήριξης της Ουάσινγκτον στο Τελ Αβίβ.
    Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin είπε χαρακτηριστικά ότι το Ισραήλ είναι σαν παιδί που ξοδεύει τα χρήματα του σπιτιού.
    Σύμφωνα με τη Washington Post, ο Austin εννοούσε πως επιτίθεται σε όλους τους αντιπάλους του γνωρίζοντας οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως κύριος σύμμαχος του Ισραήλ, θα έριχναν το στρατιωτικό και διπλωματικό τους βάρος για να το στηρίξουν.

    Πορεία στον γκρεμό

    Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται τη στρεβλή επίδραση που έχει η αδιάκοπη υποστήριξή τους στη λήψη αποφάσεων από το Ισραήλ αλλά δεν είναι πρόθυμοι να αλλάξουν πορεία και να χαλιναγωγήσουν τον Netanyahu.
    «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να προτρέψουν το Ισραήλ να απόσχει από περαιτέρω επιθέσεις κατά του Ιράν και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη σημαντική επιρροή για να διασφαλίσουν ότι το Τελ Αβίβ δεν θα χτυπήσει, όπως αυτό σχεδιάζει» υποστηρίζει ο ιστορικός Daniel Larison.
    Δεδομένης της σχετικά περιορισμένης ζημιάς και της έλλειψης απωλειών από τις ιρανικές επιθέσεις στο Ισραήλ, ένας άλλος γύρος χτυπημάτων θα πυροδοτούσε ανοιχτό πόλεμο και θα προκαλούσε περισσότερα αντίποινα.
    «Ούτε το Ισραήλ ούτε οι ΗΠΑ μπορούν να αντέξουν οικονομικά έναν πόλεμο με το Ιράν και η κυβέρνηση Biden θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο.
    Δυστυχώς, φαίνεται να μην υπάρχει βούληση στην κυβέρνηση Biden να σταματήσει η διολίσθηση σε μια μεγαλύτερη σύγκρουση που εμπλέκει δυνάμεις των ΗΠΑ», σημειώνει σε δραματικούς τόνους ο Larison.

    ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

    Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
    Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας