Εκλογές στη Γαλλία: Ακόμα πιο υψηλή η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο

6255

Εξελέγησαν οι πρώτοι βουλευτές

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών ως τις 12:00 το μεσημέρι, ώρα Γαλλίας, η συμμετοχή στον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών ήταν 26,63%, αυξημένη κατά 7,64 μονάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2022, καθώς και του πρώτου γύρου (25,9%).

Στον πρώτο γύρο εξελέγησαν 76 βουλευτές (στους 577 συνολικά), οι οποίοι στη μονοεδρική εκλογική τους περιφέρεια έλαβαν πάνω από το 51% των ψήφων, ενώ στις υπόλοιπες περιφέρειες προκρίθηκαν για να αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο οι δύο πρώτοι της κάθε εκλογικής περιφέρειας καθώς και οι υποψήφιοι που έλαβαν πάνω από το 12,5% των ψήφων.

Από τους εκλεγμένους βουλευτές 39 ήταν υποψήφιοι με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, 32 με το νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, 2 με την παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν και 5 θεωρούνται ανεξάρτητοι δεξιοί. Επίσης σε μία περιφέρεια ο δεύτερος υποψήφιος αποσύρθηκε και έτσι η εκλογή του πρώτου θεωρείται δεδομένη.

Δείτε live

17:53 Η Νέα Καληδονία στέλνει γνωστό ακτιβιστή υπέρ της ανεξαρτησίας στην Εθνοσυνέλευση

Ο Εμανουέλ Τζιμπό έγινε ο πρώτος βουλευτής της Νέας Καληδονίας που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας από το 1986.

Ο 48χρονος, πρωτάρης στην πολιτική, εδραίωσε το προβάδισμά του από τον πρώτο γύρο στη δεύτερη εκλογική περιφέρεια, κερδίζοντας τελικά με ποσοστό 57,44% των ψήφων και προβάδισμα 13.404 ψήφων έναντι του Αλσίντ Πονγκά, υποψηφίου του κεντροδεξιού κόμματος των Ρεπουμπλικάνων που δεν επιθυμεί την ανεξαρτησία.

Ο νέος βουλευτής αναμένεται να βρίσκεται μεταξύ των βουλευτών που υποστηρίζονται από το αριστερό μπλοκ του Νέου Λαϊκού Μετώπου.

Ο Εμανουέλ είναι γιος του εμβληματικού ηγέτη των Κανάκ, Ζαν-Μαρί Τζιμπό, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1989. Ο αδελφός του Ζοέλ παραπέμφθηκε σε δίκη και προφυλακίστηκε τον Ιούνιο για τον ρόλο του στις ταραχές που λαμβάνουν χώρα στη γαλλική επικράτεια του Ειρηνικού από τα μέσα Μαΐου.

Στην πρώτη εκλογική περιφέρεια, η οποία περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Νουμέα, ο ανεξάρτητος δεξιός βουλευτής Νικολά Μέτσντορφ, εισηγητής του συνταγματικού νομοσχεδίου για το άνοιγμα του εκλογικού σώματος, η εξέταση του οποίου στη Συνέλευση προκάλεσε τα βίαια επεισόδια, κέρδισε την ανεξάρτητη Ομάιρα Ναϊσελίν αφού συγκέντρωσε 52,41%, ένα αποτέλεσμα πιο κλειστό από το αναμενόμενο.

Δείτε σχετική ανάρτηση για την εκλογή του Τζιμπό:

 

17:44 Γάλλοι καλλιτέχνες, DJs και μουσικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους για να καταπολεμήσουν την απειλή μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης

Περισσότεροι από 1.200 καλλιτέχνες, DJs και διοργανωτές της γαλλικής μουσικής βιομηχανίας συγκεντρώθηκαν σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν τον «κόσμο της νύχτας» σε πολιτική δράση και να διαμαρτυρηθούν για το ενδεχόμενο να προκύψει η πρώτη ακροδεξιά γαλλική κυβέρνηση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα μέλη του Front Électronique (FE) οργάνωσαν ζωντανές συζητήσεις στην υπηρεσία video streaming Twitch και δωρεάν συναυλίες και κυκλοφόρησαν ένα άλμπουμ για τη συγκέντρωση χρημάτων Siamo Tutti Antifascisti Vol.1 (Είμαστε όλοι αντιφασίστες) με 38 καλλιτέχνες. Η συλλογή περιγράφεται ως «κάλεσμα στα όπλα», όπως αναφέρει ο Guardian.

17:35 Εκλογές στη Γαλλία: Ο Πάπας Φραγκίσκος στηλιτεύει τους λαϊκιστές – Προειδοποιεί ότι η δημοκρατία έχει κλονιστεί

O Πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε τις λαϊκιστικές πολιτικές σήμερα, Κυριακή, ημέρα που διεξάγεται ο δεύτερος και καθοριστικός γύρος των εκλογών στην Γαλλία, προειδοποιώντας πως η δημοκρατία έχει κλονιστεί σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:25 Στιγμιότυπα από τις εκλογές στη Γαλλία

Μαζική είναι η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία.

Ουρά σε εκλογικό κέντρο στη Γαλλία.

Τα μάτια όλου του πλανήτη είναι σήμερα Κυριακή στις εκλογές της Γαλλίας.

17:11 «Μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές στη Μασσαλία, αλλά μερικοί ψηφοφόροι είναι απογοητευμένοι με τις επιλογές που είχαν μπροστά τους»

Ο Ιμπτισέμ Γκενφού μεταδίδει από τη Μασσαλία για το Al Jazeera ότι:

«Το ποσοστό συμμετοχής ξεπερνά σήμερα το 51%. Τα γραφεία δημοσκοπήσεων μας λένε ότι αυτό είναι ελαφρώς λιγότερο από τον πρώτο γύρο, αλλά εξακολουθεί να είναι μια πολύ μεγάλη συμμετοχή.

Μίλησα με έναν ψηφοφόρο που μου είπε ότι πιστεύει ότι τα κόμματα δεν ήταν προετοιμασμένα (σ.σ. για τις εκλογές). Δεν καταλάβαινε πολλά για τα προγράμματά τους ή για το αν αυτές οι συμμαχίες θα μπορούσαν πραγματικά να αντέξουν.

Είπε ότι οι περισσότερες από αυτές ήταν ευκαιριακές συμμαχίες, μόνο και μόνο για να εμποδίσουν την ακροδεξιά. Η στρατηγική αυτή εφαρμόστηκε στις πρόσφατες εκλογές στη Γαλλία.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2022, τα κόμματα ήλπιζαν να δημιουργήσουν δυναμική με το να μπλοκάρουν οι ψηφοφόροι την ακροδεξιά.

Αυτό λειτούργησε μέχρι στιγμής, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου λειτουργεί όλο και λιγότερο.

Ορισμένοι ψηφοφόροι απλώς απογοητεύτηκαν μετά τον πρώτο γύρο – όταν οι υποψήφιοί τους αποχώρησαν από την κούρσα, αποφάσισαν να απέχουν. Το ερώτημα είναι, τι θα συμβεί σήμερα – θα εμφανιστούν και θα μπλοκάρουν την ακροδεξιά για άλλη μια φορά ψηφίζοντας έναν υποψήφιο που δεν υποστηρίζουν;».

16:55 Πόσες είναι οι «τριγωνικές» αναμετρήσεις στον δεύτερο γύρο

Υπενθυμίζουμε ότι στον σημερινό δεύτερο γύρο σε 409 εκλογικές περιφέρειες θα αναμετρηθούν δύο υποψήφιοι, σε 89 περιφέρειες τρεις υποψήφιοι και σε 2 περιφέρειες τέσσερις υποψήφιοι. Εκλέγεται ο πρώτος.

Σε περίπου 200 εκλογικές περιφέρειες, που με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου θα έπρεπε να αναμετρηθούν τρεις υποψήφιοι, οι παρατάξεις του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της Αριστεράς αποφάσισαν στις αρχές της εβδομάδας να αποσύρουν τους υποψήφιους τους που δεν είχαν σημαντικές πιθανότητες να εκλεγούν, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τις πιθανότητες να εκλεγεί ο μη ακροδεξιός υποψήφιος.

16:45 Πόσοι βουλευτές εκλέχτηκαν από τον πρώτο γύρο

Περίπου 43,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν 501 βουλευτές κατά τον σημερινό δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Από τον πρώτο γύρο της προηγούμενης Κυριακής εξελέγησαν 76 βουλευτές, οι οποίοι συγκέντρωσαν πάνω από το 51% των ψηφισάντων στην περιφέρεια τους.

Από αυτούς 39 ήταν υποψήφιοι με τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν, 32 με το νέο Λαϊκό Μέτωπο της Αριστεράς, 2 με την παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν και 5 θεωρούνται ανεξάρτητοι δεξιοί. Επίσης σε μία περιφέρεια ο δεύτερος υποψήφιος αποσύρθηκε και έτσι η εκλογή του πρώτου θεωρείται δεδομένη.

16:39 Απλώθηκε ο «μαύρος εφιάλτης»: Τι έχουν στο μυαλό τους οι ακροδεξιοί ψηφοφόροι της Λεπέν;

Δημοσιογράφοι και αναλυτές σε όλον τον κόσμο, προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς έχει συμβεί και έχει αποκτήσει ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός στη Γαλλία τόσο μεγάλο ρεύμα.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

16:29 Πρώτα αποτελέσματα από ορισμένα υπερπόντια εδάφη – Εξελέγησαν οι πρώτοι βουλευτές

Στη Γουαδελούπη, οι απερχόμενοι αριστεροί βουλευτές επανεξελέγησαν με ποσοστά μεταξύ 69 και 77,5% στις τέσσερις εκλογικές περιφέρειες αφού αντιμετώπισαν δύο υποψηφίους του Εθνικού Συνασπισμού (RN), οι οποίοι είχαν προκριθεί στον δεύτερο γύρο.

Στη Μαρτινίκα, και οι τέσσερις εκλογικές περιφέρειες πήγαν σε υποψηφίους του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP).

Στη Γαλλική Γουιάνα, οι δύο απερχόμενοι υποψήφιοι που υποστηρίζονταν από το NFP επανεξελέγησαν, με τον Νταβί Ριμάν να λαμβάνει το 100% των ψήφων, ελλείψει αντιπάλου.

Ορισμένα αποτελέσματα στα υπερπόντια εδάφη δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά, ιδίως στη Νέα Καληδονία, τη Ρεϊνιόν και τη Μαγιότ, όπου η ψηφοφορία διεξάγεται αυτή την Κυριακή.

Τα αποτελέσματα στη Γουαδελούπη:

 

16:15 Η ανάρτηση των γαλλικών αρχών για τη μαζική συμμετοχή στις εκλογές

Ο επίσημος λογαριασμός των γαλλικών αρχών στο Twitter για τις εκλογές έχει κάνει ανάρτηση για τη μαζική συμμετοχή μέχρι το μεσημέρι στις 12:00 που είχε ψηφίσει το 26,63%.

Δηλαδή 7,64% περισσότερο από το 2022 και 0,73% πάνω από τον πρώτο γύρο των εκλογών.

 

16:00 Η στιγμή που ψήφισε ο Εμανουέλ Μακρόν

Δείτε βίντεο από τη στιγμή που ψήφισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

 

15:00 Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου σε εθνικό επίπεδο

Οι έδρες που κερδίζουν τα κόμματα βάσει των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου.

240270 Εθνικός Συναγερμός

180-200 Νέο Λαϊκό Μέτωπο

60-90 Ensemble! (Εμανουέλ Μακρόν)

30-50 Les Républicains και διάφορα δεξιά κόμματα

13-21 Άλλα

14:40 Ο χάρτης συμμετοχής

Το ποσοστό συμμετοχής ήταν 26,63% στη Γαλλία στις 12 το μεσημέρι

14:15 Ο Εμανουέλ Μακρόν θα απευθυνθεί «ίσως» στους Γάλλους σήμερα το βράδυ

Ερωτηθείς για μια πιθανή ομιλία του αρχηγού του κράτους μετά τις 8:00 μ.μ., το περιβάλλον του είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «τίποτα δεν έχει αποφασιστεί» προς το παρόν, «όλα θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα», σύμφωνα με την Le Figaro.

14:10 Μικρότερη αναμένεται ότι θα είναι η αποχή

Μαζικά προσέρχονται οι Γάλλοι στις κάλπες, με τον ένα στους τέσσερις ψηφοφόρους να έχει ήδη επιτελέσει το εκλογικό του καθήκον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών ως τις 12 το μεσημέρι, ώρα Γαλλίας, η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών ήταν 26,63%, αυξημένη κατά 7,5 μονάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 2022 (18,99%), καθώς και του πρώτου γύρου (25,9%).

Σημειώνεται ότι σήμερα διεξάγονται εκλογές στις 501 από τις 577 μονοεδρικές περιφέρειες της Γαλλίας. Από τον πρώτο γύρο έχουν ήδη εκλέγει 76 βουλευτές, οι οποίοι συγκέντρωσαν πάνω από το 51% των ψηφισάντων.

13:50 Ο Εμανουέλ Μακρόν ψήφισε στο Le Touquet

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε γύρω στις 12:30 μπροστά από το εκλογικό του κέντρο στο Le Touquet. Συνοδευόταν από τη σύζυγό του Μπριζίτ. Ο αρχηγός του κράτους αφιέρωσε χρόνο για να χαιρετήσει τους ντόπιους κατοίκους.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στο Ηλύσια στο τέλος του απόγευμα.

13:45 Στο υψηλότερο επίπεδο από το 1981 η συμμετοχή έως το μεσημέρι

Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία καταγράφει άνοδο σήμερα το μεσημέρι τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδας) και ανέρχεται σε 26,63% έναντι 25,9% την ίδια ώρα στον πρώτο γύρο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Αυτό το ποσοστό είναι το υψηλότερο για βουλευτικές εκλογές έπειτα από εκείνες του 1981 (28,3%), οι οποίες σηματοδοτήθηκαν από την άφιξη της αριστεράς στην εξουσία.

Την ίδια ώρα, το ποσοστό συμμετοχής έως το μεσημέρι στον σημερινό δεύτερο γύρο είναι σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με τον δεύτερο γύρο των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών του 2022, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Το 2022 ανερχόταν σε 18,99%, ανέφερε το υπουργείο.

13:30 Στο 26,63% η συμμετοχή

Μετά τη μεγάλη συμμετοχή στον πρώτο γύρο, η συμμετοχή στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας ανήλθε στο 26,63%, όπως έγινε γνωστό.

Το ποσοστό αυτό είναι και πάλι σημαντικά υψηλότερο από ό,τι το 2022, όταν ήταν μόλις 18,99%, ενώ παρόμοιο ποσοστό έχει να καταγραφεί από το 1981, όταν και έφτασε το 28,3%.

13:00 Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde, ο Εθνικός Συναγερμός και οι σύμμαχοι του θα μπορούσαν να έχουν από 175 ως 205 έδρες, έναντι 89 που κέρδισαν το 2022.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο των κομμάτων της Αριστεράς και αλλοι αριστεροί υποψήφιοι θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν από 145 ως 175 έδρες, έναντι 150 που είχαν, ενώ σοβαρή μείωση εδρών εμφανίζεται να έχει η παράταξη Μακρόν, «Μαζί», η οποία από τις 245 έδρες που είχε το 2022 θα κυμανθεί ανάμεσα στις 118 και τις 148 έδρες. Τέλος το Ρεπουμπλικανικό κόμμα μαζί με άλλους δεξιούς υποψήφιους θα έχουν από 57 έως 67 έδρες, πάνω κάτω όσους είχαν.

Ειδήσεις Σήμερα:

3 Σχόλια

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/2024_French_legislative_election

    Ας ασχοληθεί κάποιός σας με την ερμηνεία τών αριθμών.
    Είναι στο κάτω μέρος του κειμένου.
    ΔΕΝ ψήφισαν περισσότεροι στον 2ο γύρο.
    Είναι πολύ περισσότερα τα άκυρα και τα λευκά.
    Η Λεπέν έχασε περί τούς 500.000 στον δεύτερο γύρο.
    Το ποσοστό της όμως επί των εγκύρων, μικροτέρου αριθμού από τού α’ γύρου, εκτινάχθηκε από το 31% στο 37%.
    Επομένως, κανείς σοβαρός μελετητής ΔΕΝ περίμενε κυβέρνηση τής Λεπέν, με ενωμένους τούς άλλους.
    Το έκαναν δράμα, γιά να θυμηθούμε τα ξερονήσια και τον μπαμπούλα με τήν επάνοδο τού Καραμανλή και τής Δεξιάς.
    Χωρίς τον Μελανσόν σκέτο, ακόμη και χωρίς το κκ, μπορεί να κάνει κυβέρνηση, αν το δεχθούν οι άλλοι δήθεν σύμμαχοί τους και αν πάρει από τούς Ρεπουμπλικάνους, που δεν πήγαν με την Λεπέν, περίπου 20-30 βουλευτές ή όλους. Θα υπάρξει παγκοσμιστική αλληλεγγύη.
    Οι πατριωτικές δυνάμεις αύξησαν τις έδρες τους ΚΑΙ στην Αγγλία ΚΑΙ στην Γαλλία.
    Το μέλλον θα είναι ενδιαφέρον.

  2. Α” γύρος 10,647,914 33.21 38
    Β’ γύρος 10,110,079 37.06 104=142 κέρδος +53
    Η ΛεΠ. είχε 33% στον 1ο γύρο, όχι 31% που έγραψα.
    Στον 2ο γύρο είχε 500.000 λιγώτερους, όμως μειώθηκε πολύ περισσότερο η βάση του συνόλου τών εγκύρων ψήφων, οπότε ανέβηκε το ποσοστό της και νομίζετε ότι ψήφισαν περσσότεροι.

  3. New Popular Front 9,042,485 28.21 32 7,040,198 25.81 148 180 +49
    Οι τού Νέου Λαϊκού Μετώπου είναι ολιγώτεροι στον 2ο γύρο κατά ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ !
    Πρέπει να είναι τα λευκά, άκυρα και η αποχή.
    Τα ποσοστά τών εδρών προκαλούν αστείες εντυπώσεις.
    Οι Αριθμοί ας πούν την Αλήθεια.
    Ο εκλογικός νόμος σώζει τον Μακρόν. (Γι’ αυτό δεν φτιάχτηκε 😉
    Σύμμαχοι οπωσδήποτε θα βρεθούν και θα κυβερνήσει. ”Είναι πολλά τα λεφτά, Αρη!”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας