Τουρκία-Πούλησε στο Κάϊρο μαχητικά-UAV-Επισφραγίζεται συνεργασία τους-”Μεζές” οι ”Αδελφοί-Μουσουλμάνοι” της Αιγύπτου

733

Η Ελλάδα απέτυχε να οικοδομήσει στρατηγική προνομιακή σε έμμεση τουλάχιστον αντιτουρκική βάση σχέση με την Αίγυπτο. παρ’ ότι κακώς υπέγραψε με το Κάϊρο μια ετεροβαρή και ιδιαίτερα επιζήμια συμφωνία για ΑΟΖ στην Αν.Μεσόγειο.

Η υποτελής Ελλάδα έχει την αυταπάτη ότι υποχωρώντας προς πάσα κατεύθυνση θα εξευμενίσει και θα κάνει φιλίες.

Το μόνο καταφέρνει έτσι , είναι να ανοίγει ορέξεις και να προκαλεί εχθρότητες

Ν.Ζ.

                Συνεργασία Τουρκίας-Αιγύπτου-Μπουκάλα η Ελλάδα

Η Τουρκία συμφώνησε να προμηθεύσει μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Αίγυπτο, την οποία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα, επισφραγίζοντας την στρατηγική σχέση συνεργασίας των δύο χωρών, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Χακάν Φιντάν.

«Η διαδικασία εξομάλυνσης έχει ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό. Οι σχέσεις (μεταξύ των δύο χωρών) είναι σημαντικές για την ασφάλεια και το εμπόριο στην περιοχή», υπογράμμισε ο Χακάν Φιντάν σε τηλεοπτική συνέντευξη. «Κάναμε συμφωνία να τους εφοδιάσουμε με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα. Πρέπει να έχουμε σοβαρές σχέσεις με την Αίγυπτο για την ασφάλεια στη Μεσόγειο».

Πρόκειται για αεροσκάφη Bayraktar TB.2

Στην ίδια συνέντευξη ο Χ.Φιντάν σπεύδει να απαριθμήσει και τα «χρόνια προβλήματα» που αφορούν το «καθεστώς των νησιών του Αιγαίου , θέματα που αφορούν τον εξοπλισμό τους , τον καθορισμό του εναέριου χώρου και άλλα» για τα οποία όπως είπε οι δυο πλευρές αναζητούν τρόπους για την αντιμετώπιση τους με «νέα αντίληψη».

Η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αίγυπτο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 14 Φεβρουαρίου.

Πρόκειται για για επισφράγιση αυτού που ξεκίνησε το 2020 με την μη ελληνική αντίδραση στις βόλτες του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και την επίδειξη αδυναμίας αντιμετώπισής του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη που έστειλε αρνητικό μήνυμα στην Αύγυπτο που παρακολουθούσε πολύ προσεκτικά την εξέλιξη.

Προ αυτού του γεγονότος ήρθε το σύμφωνο με την Αίγυπτο για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας που εξαίρεσε τα ελληνικά νησιά του συμπλέγματος της Μεγίστης και έκοψε την Ρόδο στα δύο σε ότι αφορά το δικαίωμα υφαλοκρηπίδας.

Είχε προηγηθεί το 2020 η αρνητική απάντηση της Αθήνας στον σύμμαχο της Αιγύπτου στρατηγό Χαφτάρ στην Λιβύη να τον στηρίξει με παροχή όπλων και στρατιωτικών συμβούλων, κάτι που εκτός από την Βεγγάζη ήχησε εξαιρετικά αρνητικά και στο Κάιρο.

Η «συμμαχία» Αθήνας με το Κάιρο και τα ευφάνταστα σενάρια συμπαράταξης απέναντι στην Άγκυρα λήγουν με οικτρό τρόπο, δυστυχώς.

Να πούμε ότι είχε ανακοινωθεί από την Αίγυπτο η ματαίωση της ετήσιας ελληνοαιγυπτιακής αεροναυτικής άσκησης «Μέδουσα».

Μέσα σε τέσσερα χρόνια η Ελλάδα έχει απωλέσει δύο πολύ σημαντικούς συμμάχους στον αραβικό κόσμο: Την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που και αυτά μετεστράφησαν υπέρ της Τουρκίας.

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας