Ήττα Γαλλίας και Δύσης-Κυβερνητική αλλαγή στον Νίγηρα με άρωμα Βάγκνερ-Ρωσίας

2013

Εκτός Αφρικής οδεύει η Γαλλία! Ντούγκιν: «Ο Νίγηρας επιτέλους στους Νιγηριανούς»

Ζωτικής σημασίας ήττα της Δύσης και κυρίως της Γαλλίας καταγράφεται στην Αφρική με την ανατροπή του προέδρου του Νίγηρα, Μοαμέντ Μπαζούμ, τη στιγμή μάλιστα της διεξαγωγής του φόρουμ Ρωσίας-Αφρικής.

Πληροφορίες δυτικών χωρών κάνουν λόγο για “φιλορωσικό πραξικόπημα” σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή.

Ο πρώην σύμβουλος του Κρεμλίνου Σεργκέι Μάρκοφ παραδέχτηκε ότι το πραξικόπημα του Νίγηρα είναι «φιλορωσικό» καθώς ο Μπαζούμ ήταν «φιλογαλλικός»!

Ο Μάρκοφ τόνισε ότι η Γαλλία άρπαζε το ουράνιο του Νίγηρα για ηλεκτρική ενέργεια ενώ προβλέπει ότι ο Όμιλος Wagner θα εισέλθει στον Νίγηρα.

Από την πλευρά του, ο  Ρώσος στρατιωτικός μπλόγκερ, Boris Rozhin, ισχυρίζεται ότι η ηγεσία της στρατιωτικής χούντας του Νίγηρα έχει δεσμούς με τη χούντα του Μάλι, κάτι που μπορεί να επιτρέψει στην Βάγκνερ να εισέλθει στην χώρα.

Περιγράφει μάλιστα τον Νίγηρα ως μέρος της «νεοαποικιακής αυτοκρατορίας» της Γαλλίας.

Ο Alexander Dugin, σύμβουλος του Β.Πούτιν,  ήταν ακόμη πιο ξεκάθαρος:

“Ο Νίγηρας είναι δικός μας! Η τελευταία μαριονέτα της Γαλλίας στην Αφρική ανατρέπεται απευθείας στο φόρουμ Ρωσίας-Αφρικής. Ο Νίγηρας στους Νιγηριανούς” ανέφερε!

Πάντως στην πρωτεύουσα της χώρας οι κάτοικοι πανηγυρίζουν με ρωσικές σημαίες! Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δυνάμεις της Βάγκνερ βρίσκονται ήδη στον Νίγηρα και στην πρωτεύουσα της χώρας.

Τεράστια ήττα της Δύσης και της Γαλλίας!

Πρόκειται για το έβδομο πραξικόπημα στη δυτική και κεντρική Αφρική από το 2020 το οποίο θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες της Δύσης να συνδράμουν τις χώρες της ζώνης του Σαχέλ να αποκρούσουν τη τζιχαντιστική εξέγερση που έχει εξαπλωθεί από το Μάλι την τελευταία δεκαετία.

Ο Νίγηρας, πρώην γαλλική αποικία, είχε καταστεί βασικός σύμμαχος των δυτικών δυνάμεων που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τη δράση των τζιχαντιστών, αλλά έχουν έλθει απέναντι στην οργή των στρατιωτικών καθεστώτων που έχουν καταλάβει την εξουσία στο Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο.

Η Γαλλία μετέφερε στρατεύματά της στον Νίγηρα από το Μάλι το 2022, αφού οι σχέσεις της με τις προσωρινές «Αρχές» της χώρας επιδεινώθηκαν.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει επίσης αποσύρει τις ειδικές δυνάμεις από την Μπουρκίνα Φάσο εν μέσω ανάλογων εντάσεων.

Ο Νίγηρας είναι (ή ήταν) επίσης βασικός σύμμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης από την υποσαχάρια Αφρική.

Η εκλογή του Μοαμέντ Μπαζούμ το 2021 σηματοδότησε την πρώτη δημοκρατική μετάβαση της εξουσίας σε ένα κράτος που έχει «ζήσει» τέσσερα στρατιωτικά πραξικοπήματα μετά την ανεξαρτησία από τη Γαλλία το 1960.

Ο Λευκός Οίκος έχει ήδη δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν τις προσπάθειες κατάληψης της εξουσίας και συνεργάζονται ενεργά στην περιοχή για την επίλυση της κατάστασης.

Είναι σημαντικό ότι το πραξικόπημα έγινε λίγους μήνες αφότου ο Πρόεδρος του Νίγηρα, Μπαζούμ συνάντησε τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Α.Μπλίνκεν.

Προς το παρόν, οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ στον Νίγηρα στην αεροπορική βάση 101 κοντά στην πρωτεύουσα του Νιαμέι και η αεροπορική βάση 201 κοντά στο Αγκαντέζ αναφέρεται ότι έχουν τεθεί σε «lockdown».

Και οι δύο αυτές βάσεις είναι απαραίτητες για τις Αντιτρομοκρατικές Επιχειρήσεις των ΗΠΑ στην Αφρική.

Ρωσικά ΜΜΕ: Ήταν η τελευταία γαλλική αποικία – Το φιλοδυτικό καθεστώς στον Νίγηρα έπεσε

Ο πρόεδρος του Νίγηρα Μοχάμεντ Μπαζούμ συνελήφθη από τον στρατό και κρατείται στο προεδρικό μέγαρο. Αυτό δήλωσε ο συνταγματάρχης του Ρεπουμπλικανικού Στρατού Amadou Abdraman. Ο στρατός ανακοίνωσε το κλείσιμο των συνόρων και την καθιέρωση απαγόρευσης κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα.

Στην ομιλία του στην εθνική τηλεόραση, ο συνταγματάρχης Abdraman ανακοίνωσε την αναστολή όλων των κρατικών θεσμών και προειδοποίησε ότι ο στρατός της δημοκρατίας θα απαντήσει σε οποιαδήποτε προσπάθεια ξένης παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις του Νίγηρα.

Θυμίζουμε ότι χθες έγινε γνωστή η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στον Νίγηρα. Ο τυπικός λόγος ήταν η πρόθεση του προέδρου της δημοκρατίας να απολύσει από τη θέση του τον διοικητή της προεδρικής φρουράς, Ομάρ Κιάνι.

Ωστόσο, οι παρατηρητές σημειώνουν ομοιότητες μεταξύ των γεγονότων στον Νίγηρα και των στρατιωτικών εξεγέρσεων στη Μπουρκίνα Φάσο και στο Μάλι το 2020.

Σε όλες τις περιπτώσεις, ο στρατός ανέτρεψε φιλογαλλικούς αρχηγούς κρατών.

Οι Ρώσοι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι ο Νίγηρας μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν το τελευταίο οχυρό της νεο-αποικιακής αυτοκρατορίας που η Γαλλία δημιούργησε στη βορειοδυτική Αφρική εδώ  πολλά χρόνια.

Ο Νίγηρας φιλοξενεί στρατηγικά ορυχεία ουρανίου που είναι κρίσιμα για το πυρηνικό πρόγραμμα του Παρισιού.

Πλέον, η γαλλική στρατιωτική παρουσία στον Νίγηρα μπορεί να τερματιστεί. Και τότε τίθεται το ερώτημα ποιος θα πάρει τη θέση τους.

Με μεγάλο βαθμό πιθανότητας, δυνάμεις της Wagner PMC που κατάφεραν να αποκτήσουν σοβαρό κύρος στην Αφρική. Εάν συμβεί αυτό, μπορούμε να μιλήσουμε για οριστική αποχώρηση της Γαλλίας από την αφρικανική ήπειρο.

Η Γαλλία πιάστηκε στον ύπνο…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας