Ο αμερικανικός καπιταλισμός καταρρέει μπροστά στα μάτια μας

1177

Citadel: «Κοιμήθηκαν όρθιοι» στη Fed, το λάθος Biden

“Υπήρξε απώλεια της χρηματοπιστωτικής πειθαρχίας με την κυβέρνηση να διασώζει πλήρως τους καταθέτες.

Tο πακέτο διάσωσης της Silicon Valley Bank που παρουσίασαν οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ δείχνει ότι ο αμερικανικός καπιταλισμός “καταρρέει μπροστά στα μάτια μας”.
Αυτο προειδοποίησε ο Ken Griffin, ιδρυτής του hedge fund Citadel, υποστηρίζοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έπρεπε να είχε παρέμβει για να προστατεύσει όλους τους καταθέτες της SVB μετά την κατάρρευση της τράπεζας.
“Οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι είναι μια καπιταλιστική οικονομία και αυτό καταρρέει μπροστά στα μάτια μας”, δήλωσε σε συνέντευξή του, αφότου οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν όλους τους καταθέτες της SVB – ακόμη και εκείνους με υπόλοιπα πάνω από το ομοσπονδιακό όριο ασφάλισης των 250.000 δολαρίων.
“Υπήρξε απώλεια της χρηματοπιστωτικής πειθαρχίας με την κυβέρνηση να διασώζει πλήρως τους καταθέτες”, πρόσθεσε ο Griffin.

Ο ηθικός κίνδυνος

Η SVB έκλεισε από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές την Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2023, αφού οι πελάτες έσπευσαν να αποσύρουν 42 δισ. δολάρια – το ένα τέταρτο των συνολικών καταθέσεών της – μέσα σε μία ημέρα και μια αποτυχημένη προσπάθεια για την άντληση νέων κεφαλαίων έθεσε υπό αμφισβήτηση το μέλλον της τράπεζας με επίκεντρο την τεχνολογία.
Οι επικριτές του πακέτου διάσωσης επεσήμαναν τον ηθικό κίνδυνο που προκύπτει από την αποζημίωση όλων των καταθετών για τα χρήματα που έχουν στην SVB, ενώ οι ρυθμιστικές αρχές αντιμετώπισαν ερωτήματα σχετικά με τα προειδοποιητικά σημάδια που δεν ελήφθησαν υπόψη.
“Η ρυθμιστική αρχή ήταν ο ορισμός του να κοιμάσαι στο τιμόνι”, δήλωσε ο Griffin.
Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Citadel, του οποίου το ταμείο έγινε φέτος η πιο επιτυχημένη εταιρεία hedge fund όλων των εποχών, δήλωσε ότι η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας σημαίνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν χρειάζεται να αναλάβει τόσο δυναμική δράση.
“Θα ήταν ένα σπουδαίο μάθημα ηθικού κινδύνου”, είπε.
“Οι απώλειες για τους καταθέτες θα ήταν ασήμαντες και θα είχε καταστεί σαφές ότι η διαχείριση του κινδύνου είναι απαραίτητη”.
“Βρισκόμαστε σε πλήρη απασχόληση, οι πιστωτικές απώλειες ήταν ελάχιστες και οι τραπεζικοί ισολογισμοί είναι οι ισχυρότεροι από ποτέ.
Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα του ηθικού κινδύνου από μια θέση ισχύος”.

Ζητά εγγυήσεις ο Ackman

Η στάση του Griffin έρχεται σε πλήρη αντίθεση με εκείνη του Bill Ackman, ενός άλλου υψηλού προφίλ διαχειριστή hedge fund, ο οποίος ζήτησε από τον Ομοσπονδιακό Οργανισμό Ασφάλισης Καταθέσεων να “εγγυηθεί ρητά όλες τις καταθέσεις τώρα”, προειδοποιώντας ότι “οι ώρες έχουν σημασία”.
Ο Ackman δήλωσε στο Twitter ότι “η οικονομία μας δεν θα λειτουργήσει αποτελεσματικά χωρίς το κοινοτικό και περιφερειακό τραπεζικό μας σύστημα”.
Είπε ότι ούτε ο ίδιος ούτε το hedge fund του Pershing Square είχαν έκθεση στη Silicon Valley Bank, προσθέτοντας ότι η προσωπική του έκθεση στον κλάδο των επιχειρηματικών κεφαλαίων ήταν “λιγότερο από το 10% των περιουσιακών μου στοιχείων”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας