Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να προκαλέσουν τη Ρωσία σε κλιμάκωση στην Ουκρανία

1085
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να προκαλέσουν

Οι New York Times και το NBC News δημοσίευσαν αναφορές, βασισμένες σε δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, που ισοδυναμούν με μια προσπάθεια σκόπιμης κλιμάκωσης της σύγκρουσης για την Ουκρανία σε άμεση αντιπαράθεση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας.

Στην έκθεσή τους που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά το βράδυ της Τετάρτης, οι Times επικαλέστηκαν αξιωματούχους του Λευκού Οίκου που επιβεβαίωσαν ότι οι ΗΠΑ παρείχαν πληροφορίες στον ουκρανικό στρατό που χρησιμοποιείται για να στοχεύει και να σκοτώνει Ρώσους στρατηγούς, περίπου 12 από τους οποίους έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επικεντρωθεί στην παροχή της τοποθεσίας και άλλων λεπτομερειών σχετικά με το κινητό αρχηγείο του ρωσικού στρατού, το οποίο μετεγκαθίσταται συχνά», έγραψαν οι Times . Αυτό επέτρεψε στις ουκρανικές δυνάμεις «να πραγματοποιήσουν επιθέσεις πυροβολικού και άλλες επιθέσεις που έχουν σκοτώσει Ρώσους αξιωματικούς».

Η επέμβαση των ΗΠΑ είχε «αποφασιστική επίδραση στο πεδίο της μάχης». Πρόσθεσε ότι η κλίμακα της «δυνάμενης πληροφορίας για την κίνηση των ρωσικών στρατευμάτων που έχει δώσει η Αμερική στην Ουκρανία έχει λίγα προηγούμενα».

Την επόμενη μέρα, το NBC News ανέφερε ότι οι ΗΠΑ συμμετείχαν κριτικά στον συντονισμό της βύθισης του καταδρομικού Moskva, της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στη μεγαλύτερη ρωσική στρατιωτική καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών.

Με αυξανόμενη συχνότητα, οι επιθέσεις κατευθύνονται εντός του ρωσικού εδάφους, με τη βοήθεια των ΗΠΑ. Η Wall Street Journal επισήμανε «μια σειρά επιθέσεων εντός ρωσικού εδάφους και ανεξήγητες εκρήξεις σε ρωσικούς στόχους».

Το άρθρο επικαλείται τον Ρομπ Λι, ανώτερο συνεργάτη στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής, λέγοντας ότι τα χτυπήματα «θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα της αυξημένης ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ της Δύσης και της Ουκρανίας».

Οποιαδήποτε αντίληψη ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι άμεσοι συμμετέχοντες στη σύγκρουση για την Ουκρανία είναι κουρελιασμένη. Η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ότι «δεν είναι αλήθεια» ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται σε πόλεμο, ή ακόμα και πόλεμο με αντιπρόσωπο, είναι ένα φαλακρό ψέμα. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ παρέχουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό και, όπως τεκμηριώνουν αυτές οι εκθέσεις, άμεσες πληροφορίες που χρησιμοποιούνται από τον ουκρανικό στρατό και τις δυνάμεις της ακροδεξιάς πολιτοφυλακής.

Οι αναφορές στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έχουν σαφώς ενορχηστρωθεί από τον Λευκό Οίκο.

Οι Times γράφουν, «Η κυβέρνηση προσπάθησε να κρατήσει μυστικό μεγάλο μέρος των πληροφοριών του πεδίου της μάχης, από φόβο ότι θα θεωρηθεί ως κλιμάκωση και θα προκαλέσει τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Β. Πούτιν της Ρωσίας σε έναν ευρύτερο πόλεμο».

Εάν ισχύει αυτό, γιατί η διοίκηση δημοσιοποιεί τώρα την άμεση εμπλοκή της στον πόλεμο;

Η δημοσίευση αυτών των πληροφοριών στους Times και το NBC, βασισμένη σε μη καταγεγραμμένες δηλώσεις πολλών διοικητικών στελεχών, είναι μια σκόπιμη προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης Μπάιντεν να αυξήσει την πίεση στη ρωσική κυβέρνηση για αντίποινα κατά των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Αυτό θα δημιουργούσε το πλαίσιο για περαιτέρω κλιμάκωση των ΗΠΑ, μέχρι και την άμεση εμπλοκή των αμερικανικών στρατευμάτων ή την επίκληση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ.

Ακριβώς όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να προκαλέσουν τη Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία μετατρέποντας τη χώρα σε ένοπλο στρατόπεδο στα σύνορά της και αρνούμενοι να διαπραγματευτούν τη σχέση της Ουκρανίας με το ΝΑΤΟ, έτσι επίσης επιδιώκουν να βάλουν το «βάρος της κλιμάκωσης» στη Ρωσία μεταφέροντας επιθέσεις στον ρωσικό στρατό μέσω ουκρανικών δυνάμεων υπό τον αποτελεσματικό έλεγχό του.

Η Έβελιν Φάρκας, η πρώην ανώτατη αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας για τη Ρωσία και την Ουκρανία στην κυβέρνηση Ομπάμα, αναφέρεται από τους Times ότι είπε: «Σαφώς, θέλουμε οι Ρώσοι να γνωρίζουν σε κάποιο επίπεδο ότι βοηθάμε τους Ουκρανούς σε αυτόν τον βαθμό, και θα συνεχίσει να το κάνει».

Με άλλα λόγια, οι επιθέσεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ σε Ρώσους στρατηγούς, στη Μόσχα, και οι επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος έχουν σχεδιαστεί ώστε να είναι στο μέγιστο προκλητικές, ενώ παραμένουν, σύμφωνα με τα λόγια των Times , «αμφισβήτητες». Ο στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ακριβώς να «προκαλέσουν τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Β. Πούτιν σε έναν ευρύτερο πόλεμο».

Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες επεκτείνουν τους στόχους και το εύρος του πολέμου, επιδιώκουν να οδηγήσουν τη Ρωσία σε μια απάντηση που θα επέτρεπε στους προπαγανδιστές του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να ισχυριστούν ότι οι επιθετικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών είναι αμυντικού χαρακτήρα.

Ενώ η Ρωσία προσπάθησε να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταστήσει σαφή την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε επίλυση της σύγκρουσης εκτός από την ολοκληρωτική στρατιωτική ήττα της Ρωσίας και την εκ νέου κατάληψη της Κριμαίας και του Ντονμπάς.

Αυτό καταδεικνύεται περαιτέρω από ένα προηγούμενο άρθρο στους Times , το οποίο είναι συν-συγγραφέας ενός από τα ίδια άτομα που έγραψε το άρθρο που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, το οποίο αναλογιζόταν γιατί ο Πούτιν δεν ήταν πιο επιθετικός.

Το άρθρο “Γιατί ο Πούτιν δεν χτυπά πιο δυνατά στο πεδίο της μάχης;” σημείωσε, «Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε επίσης ότι οι τακτικές του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν τις τελευταίες εβδομάδες φάνηκαν εξαιρετικά προσεκτικές, χαρακτηρισμένες από μια αργή επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, μια συγκρατημένη προσέγγιση για την εξάλειψη της ουκρανικής υποδομής και την αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να κλιμακώσει τη σύγκρουση με το ΝΑΤΟ».

Ενώ η Ουάσιγκτον έχει καταγγείλει δημοσίως τον «απόλυτο πόλεμο» της Ρωσίας, ιδιωτικοί αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προβληματιστεί από την «αξιοσημείωτη προσοχή» του Πούτιν. Τα μάτια της Ουάσιγκτον είναι στραμμένα στις 9 Μαΐου, την ημέρα που τιμά τη νίκη της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας, και ελπίζει να προκαλέσει τον Πούτιν σε κλιμακωτικά μέτρα στην ομιλία και τις δηλώσεις του.

Ο απώτερος στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως κατέστησε σαφές ο Μπάιντεν τον Μάρτιο με τη δήλωσή του ότι ο Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», είναι η αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία και η πλήρης υποταγή της στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

Αλλά οι εγχώριες πιέσεις παίζουν εξίσου αν όχι μεγαλύτερο ρόλο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν να προκαλέσουν μια μεγάλη κλιμάκωση του πολέμου προκειμένου να εκτρέψουν μαζικές εσωτερικές εντάσεις προς τα έξω. Το κόστος ζωής είναι στα ύψη. Προκειμένου να αποτρέψει την ώθηση των μισθών από τους εργαζόμενους, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει απότομα τα επιτόκια, οδηγώντας πιθανότατα σε ύφεση. Και η πανδημία COVID-19 παραμένει εκτός ελέγχου.

Οι απεγνωσμένες προσπάθειες του Λευκού Οίκου να κλιμακώσει τον πόλεμο είναι οι ενέργειες μιας άρχουσας τάξης που βλέπει τον εαυτό της ως πολιορκημένη και περικυκλωμένη από τη μαζική αντιπολίτευση. Επιδιώκει μέσω του πολέμου και των συνοδευτικών επιθέσεων στα δημοκρατικά δικαιώματα να απονομιμοποιήσει την εσωτερική πολιτική αντιπολίτευση.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι σε επιφυλακή έναντι των ακραίων κινδύνων που εγκυμονεί η στρατιωτική κλιμάκωση των ΗΠΑ. Είναι επειγόντως απαραίτητο να αναπτυχθεί ένα νέο και ισχυρό κίνημα ενάντια στον πόλεμο, ενώνοντας την πάλη ενάντια στον πόλεμο με την καταπολέμηση της κοινωνικής ανισότητας, της φτώχειας, του αυξανόμενου κόστους ζωής, της πανδημίας COVID-19 και του καπιταλιστικού συστήματος κερδοφορίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας