Πούτιν στην Ετήσια Ομιλία: Σκληρή απάντηση στις παραβιάσεις “της κόκκινης γραμμής”

825

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε την Τετάρτη τη 17η ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους σε κοινή συνεδρίαση του Ρωσικού κοινοβουλίου στη Μόσχα, η οποία είναι αναμφισβήτητα η πιο σημαντική , δεδομένου του αριθμού διαφορετικών κρίσεων που αντιμετωπίζει η χώρα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Όχι μόνο διαφαίνεται μια «νέα σύγκρουση στην Ουκρανία» εν μέσω αυξανόμενων διεθνών πιέσεων προς τη Ρωσία να μειώσει τις δυνάμεις της στην Κριμαία και κοντά στα σύνορα με την ανατολική Ουκρανία, αλλά οι υποστηρικτές του επικριτή του Κρεμλίνου Aλεξέι Ναβάλνι, που κάνει απεργία πείνας, σχεδιάζουν εκτεταμένες διαδηλώσεις την Τετάρτη.

Η ομιλία του Πούτιν εκφωνήθηκε λίγες ημέρες μετά την ανάπτυξη των κυρώσεων του Μπάιντεν, την περασμένη Πέμπτη, με στόχο το Κρεμλίνο, και επιλεγμένες Ρωσικές επιχειρήσεις και κυβερνητικές οντότητες. Η Μόσχα προσπαθεί περαιτέρω να ελέγξει την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς αντιμετωπίζει επίσης γεωπολιτικά οδοφράγματα στις προσπάθειες να εξαγάγει το εμβόλιο Sputnik V ευρύτερα και μια συνεχή αποδυνάμωση του ρουβλιού  και της οικονομίας στο εσωτερικό.

Ο Πούτιν ανέφερε εισαγωγικά ότι θα επικεντρώσει την ομιλία του στα εσωτερικά ζητήματα, αλλά  θα αναφερθεί με  «λίγα λόγια και σε ζητήματα ασφαλείας». Ενώ δεν αποκάλυψε σημαντικές κινήσεις σε σχέση με τα ζητήματα της Ουκρανίας ή της Λευκορωσίας στην ομιλία του, είχε μερικά ενδιαφέροντα πράγματα να πει για τις προσπάθειες να «οργανωθεί ένα πραξικόπημα στη Λευκορωσία» – κάτι για το οποίο «η Δύση σιωπά…».

Οι New York Times συνόψισαν ως εξής αυτό το τμήμα της ετήσιας ομιλίας του Πούτιν στο έθνος :

«Τώρα στην τρίτη δεκαετία της εξουσίας του, ο κ. Πούτιν, 68 ετών, φαίνεται πιο πεπεισμένος από ποτέ για τον ιδιαίτερο, ιστορικό ρόλο του ως πατέρας ενός αναγεννημένου ρωσικού έθνους, που μάχεται στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ενάντια σε μια άχαρη, υποκριτική, ηθικά αποσυντιθέμενη Δύση.»

Σχετικά με τις επιδεινούμενες σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, ειδικά τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πούτιν είπε: «Εάν κάποιος χρησιμοποιήσει αλαζονικό και εγωιστικό τόνο, η Ρωσία θα βρίσκει πάντα έναν τρόπο να υπερασπιστεί τη θέση της».

Επίσης, σαρκαστικά και κάπως χιουμοριστικά είπε, «Αυτό μετατρέπεται σε κάποιο είδος αθλητισμού – το ποιός μπορεί να πει κάτι αρνητικό για τη Ρωσία πιο δυνατά».

Ακολουθούν μερικά ακόμη βασικά αποσπάσματα από την ομιλία για την Εξωτερική Πολιτική

«Συμπεριφερόμαστε με συγκρατημένο και σεμνό τρόπο. Πολλές φορές δεν ανταποκρινόμαστε στην απόλυτη αγένεια. θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις. Δεν θέλουμε να κάψουμε γέφυρες. ..»

« Ελπίζω ότι κανείς δεν θα σκεφτεί να παραβιάσει τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» κατά της Ρωσίας, τις οποίες εμείς οι ίδιοι θα καθορίσουμε σε κάθε ξεχωριστή περίπτωση.» Η απάντηση της Ρωσίας θα είναι συμμετρική, ταχεία και σκληρή. Οι διοργανωτές οποιωνδήποτε προκλήσεων που απειλούν τα βασικά μας συμφέροντα ασφαλείας θα μετανιώσουν για τις ενέργειές τους περισσότερο από ό,τι έχουν μετανιώσει για τίποτα εδώ και πολύ καιρό.

«Αλλά τώρα αυτή η πρακτική εκφυλίζεται σε κάτι πιο επικίνδυνο — για παράδειγμα, μια προσπάθεια οργάνωσης πραξικοπήματος στη Λευκορωσία και μια προσπάθεια δολοφονίας του προέδρου αυτής της χώρας…. Η Δύση σιωπά σε αυτό το θέμα.»

«Μπορείτε να έχετε οποιαδήποτε θέση για τις πολιτικές του Λουκασένκο, ωστόσο η διοργάνωση κυβερνητικού πραξικοπήματος και ο σχεδιασμός της δολοφονίας αρχηγού κράτους ξεπερνά τα όρια

Και για τις πρόσφατες κυρώσεις του Μπάιντεν :

«. . .Φαίνεται ότι όλοι είναι ήδη εξοικειωμένοι με την πρακτική επιβολής παράνομων, πολιτικά υποκινούμενων κυρώσεων, προσπαθειών επιβολής της βούλησής τους σε άλλους με τη βία».

Σχετικά με τα πυρηνικά όπλα και τη στρατηγική αποτροπή, είπε …

«Η Ρωσία προτρέπει για άλλη μια φορά τους εταίρους της να συζητήσουν ζητήματα που σχετίζονται με στρατηγικά όπλα, ει δυνατόν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον συνύπαρξης χωρίς συγκρούσεις».

«Ο προηγμένος οπλισμός στην πυρηνική τριάδα της Ρωσίας, ο οποίος αποτελείται από στρατηγικά αεροσκάφη, διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και πυρηνικά υποβρύχια μεταφοράς πυραύλων, θα ξεπεράσει το 88% αυτό το έτος

«Το μερίδιο των προηγμένων όπλων και υλικού στα στρατεύματα θα επεκταθεί σχεδόν στο 76% μέχρι το 2024. Αυτή είναι μια πολύ καλή εικόνα. Στην πυρηνική τριάδα, θα υπερβεί το 88% ήδη αυτό το έτος».

Για την πανδημία και την οικονομία,μέσα σε ένα σκηνικό όπου το ρούβλι 0 συνεχίζει να αποδυναμώνεται έναντι του δολαρίου…

«Ήταν αδύνατο να αποφευχθούν περικοπές στον προϋπολογισμό [το προηγούμενο έτος] συνολικά. Για να στηρίξει τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, το κράτος θα τονώσει τις επιχειρήσεις. Δίνω εντολή στην κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου του φορολογικού τομέα, μέσα σε ένα μήνα.

«Η πανδημία έχει επιδεινώσει τα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας και της φτώχειας σε όλο τον κόσμο. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αύξηση των τιμών. Είναι αδύνατο να βασιζόμαστε μόνο σε στοχευμένα καθοδηγητικά μέτρα . Αυτό οδηγεί σε άδεια ράφια, όπως συνέβη στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Τώρα, ακόμη και στο αποκορύφωμα της επιδημίας, δεν το επιτρέψαμε αυτό. Με τη βοήθεια μηχανισμών της αγοράς, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ο περιορισμός των τιμών.»

«Το βασικό είναι να εξασφαλιστεί η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων των πολιτών».

«Η Ρωσία πρέπει να είναι έτοιμη να αναπτύξει συστήματα  ελέγχου (test) και εμβόλια εντός τεσσάρων ημερών σε περίπτωση νέας επικίνδυνης μόλυνσης».

«Μαζί με ένα φυσικά μεγάλο άγχος, είχα προσωπικά μια σταθερή πεποίθηση ότι θα ξεπεράσουμε όλες τις δοκιμασίες [της πανδημίας]. Έχοντας συσπειρωθεί όλοι μαζί, μπορέσαμε να εργαστούμε μπροστά από την καμπύλη. Ο αριθμός των κλινών στα νοσοκομεία έχει πενταπλασιαστεί… Για το τεράστιο έργο των ανθρώπων σε όλες τις περιοχές, θέλω να σας ευχαριστήσω με όλη μου την καρδιά.»

«Τα τρία εμβόλια κορωνοϊού που αναπτύχθηκαν στη Ρωσία αποτελούν άμεση ενσάρκωση του αυξανόμενου επιστημονικού και τεχνολογικού δυναμικού της χώρας μας».

«Απευθύνω έκκληση σε όλους τους πολίτες της Ρωσίας: Εμβολιαστείτε. Αυτό θα επιτρέψει το σχηματισμό ανοσίας αγέλης μέχρι το φθινόπωρο.»

Αντιστροφή της δημογραφικής κάμψης της Ρωσίας…

«Η δημογραφική κρίση της δεκαετίας του 1940 και του 1990 μας πλήττει τώρα. Η διατήρηση (της αριθμητικής δύναμης) του ρωσικού λαού είναι η ύψιστη εθνική μας προτεραιότητα.»

«Η Ρωσία θα υπερασπίζεται πάντα και θα υπερασπίζεται τις παραδοσιακές αξίες που έχουν ξεχαστεί σε αρκετές χώρες».

«Το 2030, το μέσο προσδόκιμο ζωής θα πρέπει να είναι 78 έτη. Δεν θα αλλάξουμε τους στρατηγικούς μας στόχους σε αυτόν τον τομέα. Αυτό είναι ένα τρομακτικό έργο, ειδικά δεδομένου ότι ο Κορωναϊός δεν έχει ακόμη ηττηθεί πλήρως. Βλέπουμε πόσο δραματικά εξελίσσεται η κατάσταση σε άλλες χώρες. Πρέπει να διατηρήσουμε τη γραμμή σε όλα τα σύνορα της καταπολέμησης του κορωνοϊού.»

“Στόχος μας είναι να επιτύχουμε σταθερή ανάπτυξη του Ρωσικού πληθυσμού”.

Σχετικά με τις παραδοσιακές πνευματικές και ηθικές αξίες της Ρωσίας ως ενωτικής δύναμης για το έθνος …

Σημείωσε ότι σε όλη την ιστορία, ο λαός της Ρωσίας είχε θριαμβεύσει πάνω στις δοκιμασίες και τα βάσανά του χάρη στην ενότητά του.

«Και σήμερα, η οικογένεια, η φιλία, η αμοιβαία βοήθεια και η συμπόνια έχουν έρθει  σε ενίσχυσή μας. Οι πνευματικές και ηθικές αξίες, τις οποίες ορισμένες χώρες ξεχνούν, μας έχουν, αντιθέτως, κάνει ισχυρότερους, και πάντα θα υποστηρίζουμε και θα προστατεύουμε αυτές τις αξίες», διακήρυξε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η υπηρεσία των εκπροσώπων των παραδοσιακών θρησκειών έχει γίνει «η πνευματική ραχοκοκαλιά της κοινωνίας, όπως ήταν πάντα σε δύσκολους καιρούς». Και απευθυνόμενος στον κλήρο που ήταν παρών στην αίθουσα, ο αρχηγός του κράτους είπε: «Θα ήθελα να υποκλιθώ βαθιά μπροστά σε όλους σας. Σας ευχαριστώ πολύ.»

Και μια ενδιαφέρουσα σημείωση από την ομιλία στο χρηματοδοτούμενο από τις ΗΠΑ μέσο ενημέρωσης Radio Free Europe

Μια νέα εξέλιξη ήταν η αποκάλυψη του Πούτιν ότι είναι οπαδός του «μεγάλου συγγραφέα» Rudyard Kipling.

Ο Πούτιν έριξε το όνομα του Άγγλου μυθιστοριογράφου ενώ ισχυριζόταν ότι πολλές χώρες έκαναν ένα άθλημα της συμμορίας στη Ρωσία, με «όλα τα είδη μικρών Tabaquis  να τρέχουν γύρω από τον Shere Khan… με ουρλιαχτά για να κερδίσουν την εύνοια του ηγεμόνα τους.»

Η υποτιθέμενη ερμηνεία που αποδίδεται είναι ότι ο βασιλιάς τίγρης Shere Khan είναι οι ΗΠΑ και τα τσακάλια που έτρεχαν γύρω του , ουρλιάζοντας για να κερδίσουν την εύνοια του αφεντικού τους, είναι  οι σύμμαχοί των ΗΠΑ. Αλλά δεν έκανε κανέναν υπαινιγμό για το ποιος χαρακτήρας στην Ζούγκλα του Κίπλινγκ αντιπροσωπεύει την Ρωσία.

Μετάφραση: Μ.Στυλιανού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας