Αγωγός EastMed: «Εξυπηρετούνται μόνο τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή»

1095
eastmed

Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ-Ιταλίας, για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed είναι πλέον νόμος τους ελληνικού κράτους. Ποιες είναι οι αντιδράσεις.

Μπορεί η συμφωνία μεταξύ Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ-Ιταλίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, να υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, ωστόσο αυτό γίνεται στο πλαίσιο μιας πολιτικής που προκαλεί αντιδράσεις.

Απέναντι στον αγωγό εκφράζεται, μιλώντας στο Sputnik ο αναπληρωτής καθηγητής Γεωπολιτικής Ανάλυσης στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας:

«Άποψή μου είναι ότι αυτός ο αγωγός εξυπηρετεί συμφέροντα. Και κυρίως τα αμερικανικά συμφέροντα. Δεν έχει νόημα από οικονομοτεχνικής απόψεως όχι μόνο αυτή τη στιγμή, αλλά και γενικότερα. Εντάσσεται μέσα σε μια ελληνική στρατηγική που δυστυχώς ταυτίζεται με τα αμερικανικά προστάγματα. Το κριτήριο για τη συμμετοχή της Ελλάδας ήταν η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΗΠΑ. Θα είχε νόημα μόνο αν επρόκειτο για πραγματική συμμαχία και όχι για την εξυπηρέτηση λογικής που σε θέλει προτεκτοράτο των Αμερικανών».

Αναλυτές έχουν τονίσει κατά καιρούς όχι μόνο την επικινδυνότητα του αγωγού αλλά και τα όσα εξόφθαλμα προβλέπει ο σχετικός νόμος που προηγήθηκε, το East Med Act, κατά των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας και της Κύπρου. Ειδικότερα ο νόμος που προηγήθηκε, ήταν ο προάγγελος προστασίας του αγωγού, με ένα πλαίσιο που θα τον συνόδευε και έφερε τη «δυτική υπογραφή».

Μεταξύ των διακηρυγμένων στόχων της αμερικανικής πολιτικής, όπως περιγράφηκαν σε εκείνο το νομοσχέδιο που έγινε αμερικανικός νόμος στο τέλος του 2019, είναι «να διατηρήσει μια ισχυρή ναυτική παρουσία των ΗΠΑ στην εγκατάσταση στον κόλπο της Σούδας στην Ελλάδα και να αναπτύξει βαθύτερη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας». Το τελευταίο περιλαμβάνει την «πρόσφατη ανάπτυξη MQ-9 (σ.σ. μοντέλο drone) στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας και την εκπαίδευση ελικοπτέρων του αμερικανικού στρατού στην κεντρική Ελλάδα» (sec. 3. [4]).

 

*Πηγή: sputnik.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας