Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2019: «Επικοινωνιακά «τρικ» με άξονα τη μετα-μνημονιακή Λιτότητα και Επιτροπεία»

1328
αποτελέσματα

Με αφορμή την κατάθεση του «Προσχεδίου Προϋπολογισμού 2019», ο Γ.Τόλιος, μέλος ΠΓ και υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής της ΛΑΕ, δήλωσε ότι το «Προσχέδιο» κινείται στο έδαφος των δεσμεύσεων της μεταμνημονιακής Λιτότητας και Επιτροπείας. Τα εμφανιζόμενα σενάρια «περικοπής» και «μη περικοπής» των συντάξεων εξυπηρετούν επικοινωνιακούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, προκειμένου να δρέψει δάφνες «σκληρών» διαπραγματεύσεων, ακόμα και στην περίπτωση περικοπής τους. Ωστόσο πριν λίγους μήνες ψήφισε τις περικοπές σε συνεργασία με τα αφεντικά της ευρωζώνης. Κατά συνέπεια η φιλολογία περί «διαρθρωτικού» ή «δημοσιονομικού» μέτρου, είναι καθαρή υποκρισία.

Ασφαλώς η μη περικοπή των συντάξεων, χωρίς να βελτιώνει, αποτρέπει την παραπέρα φτωχοποίηση των απομάχων της δουλειάς. Αληθινό βήμα βελτίωσης θα ήταν η επαναφορά της 13ης σύνταξη και η επαναφορά άμεσα του κατώτατου μισθού στα 751, αντί μικρο-αυξησούλες με ορίζοντα τετραετίας, οι οποίες, με την περικοπή κατά 40% του αφορολόγητου από 1.1.20, θα …«εξαερωθούν» πλήρως.!

Και στις δύο εκδοχές το «Προσχέδιο» προβλέπει αναπροσαρμογές «αντίμετρων» και ανακατανομές κονδυλίων με βάση το «υπερ-πλεόνασμα φτωχοποίησης» του ελληνικού λαού, χωρίς να αλλάζει το βαθιά αντιλαϊκός του χαρακτήρας. Έτσι, σύμφωνα με το «προσχέδιο» θα έχουμε αύξηση άμεσων φόρων κατά 291 εκατ., ΦΠΑ 265 εκατ, Ειδ.Φορ.Κατανάλωσης 89, ΕΝΦΙΑ 41 εκατ., με αποδέκτες κυρίως μισθωτούς-συνταξιούχους και λαϊκά νοικοκυριά. Επίσης μειωμένες θα είναι οι κοινωνικές δαπάνες, καθώς το ΠΔΕ, ανάλογα από το ύψος της «περικοπής» ή «μη» των συντάξεων.

Το «προσχέδιο» έχει μεγάλο έλλειμμα αξιοπιστίας διότι στηρίζεται σε υπερ-αισιόδοξες προβλέψεις βασικών οικονομικών μεγεθών, δημοσιονομικού, αλλά και «μη δημοσιονομικού» χαρακτήρα (αύξηση ΑΕΠ 2,5%, κατανάλωσης, επενδύσεων, εισαγωγών-εξαγωγών, κά). Κατά συνέπεια οι προεκλογικές εξαγγελίες του Α.Τσίπρα στη ΔΕΘ, βρίσκονται ουσιαστικά ….στον αέρα.!

Τέλος το «Προσχέδιο» έχει στο DNA του, όλες εκείνες τις «αμαρτίες» – των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που είχαν οι Προϋπολογισμοί της περιόδου των «επίσημων» Μνημονίων. Στηρίζεται στην υπερφορολόγηση των λαϊκών εισοδημάτων, τη συρρίκνωση των κοινωνικών και αναπτυξιακών δαπανών, την ένταση των ιδιωτικοποιήσεων δημόσιας περιουσίας, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, κά, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα «ματωμένα» πλεονάσματα, άνω στο 3,5% του ΑΕΠ, για τα τοκοχρεολύσια των δανειστών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το δημόσιο χρέος το 2018, σύμφωνα με το «προσχέδιο», θα ανέλθει σε 335 δις € (183% του ΑΕΠ), ενώ αν αθροίσουμε τα τοκοχρεολύσια που πλήρωσε η Ελλάδα στο διάστημα 2009-2017 για το δημόσιο χρέος, ανέχονται σε 336 δις €. Τα σχόλια προφανώς περισσεύουν.!!

Η «Λαϊκή Ενότητα», απορρίπτει τη νεοφιλελεύθερη ουσία του «Προσχεδίου». Στηρίζει ενεργά τις λαϊκές κινητοποιήσεις για την ανατροπή της μεταμνημονιακής «Λιτότητας και Επιτροπείας», στην προοπτική δημιουργίας των προϋποθέσεων, εφαρμογής φιλολαϊκής εξόδου από την κρίση, με στήριξη της αγοραστικής δύναμης μισθών και συντάξεων, παραγωγικής ανόρθωσης της οικονομίας, δραστικής μείωσης της ανεργίας κά, και άνοιγμα του δρόμου μιας ελπιδοφόρας προοπτικής στον ελληνικό λαό και στη νέα γενιά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας