74τρισ. δολάρια το παγκόσμιο ΑΕΠ το 2016 – Το 24,3% στις ΗΠΑ, ΤΟ 14,8% στην Κίνα. 300% του ΑΕΠ τα παγκόσμια χρέη!

9411
ακαθάριστο

Τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας δείχνουν ότι ο πλανήτης πνίγεται στα κρατικά χρέη, τα οποία έχουν φτάσει σε τριπλάσιο ύψος από το παγκόσμιο ΑΕΠ και η εξυπηρέτηση τους μόνο σε τόκους απαιτεί περίπου το 10% του παγκόσμιου προϊόντος, ποσό σχεδόν τριπλάσιο της ετήσιας παγκόσμιας ανάπτυξης, πράγμα που υποδηλώνει ότι ο πλανήτης οδεύει σε χρεοκοπία.
Πολύ περισσότερο, που η όποια παγκόσμια ανάπτυξη βασίζεται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, στην υπεραύξηση του χρέους (11τρισ. δολ μέσα στο 2016 ή περίπου από 15% του παγκόσμιου ΑΕΠ!).
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν επίσης ότι η Ασία ξεπέρασε σε ΑΕΠ το σύνολο της Αμερικάνικης ηπείρου, ενώ την ίδια ώρα η Ευρώπη πέρασε σε τρίτη θέση, με κατωφερή πορεία.
Να σημειώσομε, επίσης, ότι η Γερμανία με ποσοστό 4,54% του παγκόσμιου ΑΕΠ, παρά την επιθετική και μεγάλη εξαγωγική της επίδοση, δεν μπορεί να διαδραματίσει ένα παγκόσμιο οικονομικό και κατ’ επέκταση πολιτικό ρόλο, χωρίς το ευρύτερο πλαίσιο της ευρωζώνης και σίγουρα της ΕΕ.
Χωρίς την ΕΕ, η Γερμανία χάνει και χάνει πολύ έδαφος, για έναν πιο παγκόσμιο ρόλο , αν και η ΕΕ, όπως είπαμε, πέραν της κρίσης που αντιμετωπίζει, ακολουθεί μια φθίνουσα συνολική πορεία, χωρίς ιδιαίτερο δυναμισμό. (Βλ. Ειδικότερα τις εξελίξεις σε Γαλλία και Ιταλία)
Αίνιγμα οι προοπτικές της εκτός ΕΕ Βρετανίας, αν και τα πρώτα μηνύματα δεν είναι δυσοίωνα,
Έχουμε εισέλθει σε έναν κόσμο νέων ισορροπιών και σφοδρών ανταγωνισμών, έτοιμο να γεννήσει τέρατα.
Εκτός εάν…

Χ.Ζ

 
 
Στα 74 τρισ. δολάρια υπολογίζεται το παγκόσμιο ΑΕΠ για το περασμένο έτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε νωρίτερα αυτό το μήνα η Παγκόσμια Τράπεζα και επεξεργάστηκε το HowMuch.net.
Όπως φαίνεται και στην παρακάτω «πίτα», το ένα τέταρτο περίπλου βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες (18 τρισ. δολάρια), ενώ ακολουθεί αρκετά πιο πίσω η Κίνα (11 τρισ. δολάρια).
Το «βάθρο» συμπληρώνει η Ιαπωνία, με 4,4τρισ. δολάρια.
Επισημαίνεται ότι με διαφορετικό χρώμα απεικονίζονται οι ήπειροι.
Την ίδια στιγμή, το παγκόσμιο χρέος εκτοξεύθηκε στο 325% του συνολικού ΑΕΠ των χωρών το 2016, σύμφωνα με όσα διαπιστώνει στη σχετική του έρευνα το Διεθνές Οικονομικό Ινστιτούτο (Institute of International Finance, IIF).
Συγκεκριμένα το παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 11 τρισ., φτάνοντας στο εκκωφαντικό νούμερο των 217 τρισ. δολαρίων, με το ήμισυ περίπου του ποσού να αφορά κρατικά ομόλογα!
Η αύξηση ήταν έντονη στις αναδυόμενες οικονομίες (κατά 855 δισ. δολάρια), με τις εκδόσεις κρατικών ομολόγων και κοινοπρακτικών δανείων να είναι σχεδόν τριπλάσιες πέρυσι σε σχέση με το 2015.
Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, την Κίνα, το χρέος της μεγεθύνθηκε κατά 710 δισ. σε ένα μόλις έτος!
global-economy-one-chart
screen shot 2017-02-23 at 101947 am

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας