2019: 70 χρόνια ΝΑΤΟ – 70 χρόνια ΛΔ ΚΙΝΑΣ

τουρκία

Στις 4 Απρίλη 1949 ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ από 12 Δυτικές χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Καναδάςκλπ) ως εχθρός της ΕΣΣΔ και των ΛΔ της Ευρώπης.

Λίγους μήνες αργότερα, μετά την νίκη του ΚΚ Κίνας στον εμφύλιο, στις 1 Οκτώβρη  1949 ο Μάο Τσε Τουγκ ανακήρυξε την ΛΔ Κίνας και 4 μήνες  μετά υπέγραψε με τον Στάλιν στην Μόσχα 30χρονο Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας.

Ο Ψυχρός Πόλεμος είχε πάρει μια παγκόσμια διάσταση.

 

1989-2019:Tό Τείχος του Βερολίνου ……καταπλάκωσε την Δύση

 

Το 1989-91 η Δύση πανηγύριζε γιατί η ηγετική ομάδα του ΚΚΣΕ (Γκορμπατσόφ, Γιέλτσιν,Σεβαρνάτζε

κλπ) ουσιαστικά διέλυσε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας γιατί μαζί με δεκάδες χιλιάδες γραφειοκράτες πίστευαν στον δυτικό καπιταλισμό.

Τότε, πολλοί δυτικοί ηγέτες αισθάνθηκαν αγαλλίαση σαν τον Χίτλερ το 1940-41.Μετά την κατάρρευση της Γαλλίας (Ιούνης 1940) και την υποδούλωση Πολωνίας, Δανίας, Νορβηγίας, Ολλανδίας,

Βελγίου, Γιουγκοσλαβίας, Ελλάδας κλπ, η γερμανική ηγεσία πίστεψε ότι πλησίασε στην αιώνια παγκόσμια κυριαρχία.

Όμως δεν έγινε έτσι και ο φασιστικός άξονας Γερμανίας-Ιταλίας-Ιαπωνίας συνετρίβη το 1945.

 

Έχουν περάσει 30 χρόνια από την πτώση του Τείχους και με δέος το βαθύ κράτος της Δύσης βλέπει ότικινδυνεύει να χάσει τον Ψυχρό Πόλεμο.

Στα τελευταία 30 χρόνια (1-1-1990 έως 1-1-2019) η ΛΔ Κίνας αύξησε την βιομηχανία της με μέσο ετήσιο ρυθμό 12 %, ενώ το ίδιο διάστημα η βιομηχανία της Ευρωζώνης είχε μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης μόλις 1,12%. (βλέπε: αγγλική έκδοση βικιπαιδείας).

 

Έτσι το 2019 η βιομηχανία της Κίνας θα έχει αυξηθεί περίπου 3.000% σε σχέση με το 1989, ενώ η βιομηχανία της Ευρωζώνης μόλις 40%.

Ειδικά στην Ιταλία που παρακμάζει, η βιομηχανία τα τελευταία 30 χρόνια αυξήθηκε ….κατά 3%.

 

Την ίδια άσχημη  κατάσταση παρουσίασε και η Ιαπωνία και η Μ. Βρεττανία.

 

ΟΙ ΗΠΑ κινήθηκαν πιο γρήγορα χτυπώντας …..τούς συμμάχους τους, έτσι το 2019 η βιομηχανία των ΗΠΑ είναι 2 φορές η βιομηχανίας τους του 1989, αλλά η ΛΔ Κίνας θα έχει 30 φορές την βιομηχανία της του 1989!

 

Και το 2018 η Κίνα κέρδισε και άλλο έδαφος:

Η Κινέζικη βιομηχανία αυξήθηκε 6,2% το 2018, έναντι μόλις 1% της Ευρωζώνης, 1% της Ιαπωνίας και 0,7% της Βρετανίας.

Ρωσία και ΗΠΑ αύξησαν περίπου 3% την βιομηχανίας τους το 2018.

 

Ουσιαστικά το 2018 η ΛΔ Κίνας έδωσε περίπου το 60% της αύξησης της παγκόσμιας βιομηχανίας και η Δύση το 20%.

Σε ότι αφορά το ΑΕΠ η Κίνα είχε αύξηση 6,6% το 2018 έναντι 1,8% της Ευρωζώνης και 1,4% της Βρετανίας.

 

Η ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ

 

Από το 2007-08 άρχισε να γίνεται κατανοητό στην Δύση ότι ο Ψυχρός Πόλεμος όχι μόνον δεν τελείωσε, αλλά μπορεί να λήξει με στρατηγική ήττα της Δύσης.

Διαμορφώθηκαν 2 τάσεις στην ηγεσία της Δύσης:

Ορισμένοι (με εκφραστές τους Τ. Μπλερ, Χ. Κλίντον, Μακ Κειν κλπ) πιστεύουν ότι πρέπει να

πιεσθεί κυρίως η Ρωσία, έως και τον πυρηνικό πόλεμο.

Μετά την «εξάλειψη» της Ρωσίας, Κίνα και Ινδία θα συνθηκολογήσουν και «θα δουλεύουν σαν σκλάβοι για τα άρεια καθεστώτα της Δύσης.»

Άλλοι (κύριος εκφραστής ο Τράμπ)  θεωρούν ότι πρέπει να χτυπήσουν ταυτόχρονα και την Κίνα, γιατί η ΛΔ Κίνας είναι ήδη η 1η Παγκόσμια βιομηχανική και κατασκευαστική Δύναμη και ταυτόχρονα η 2η Δύναμη σε στρατιωτικές δαπάνες, αν και είναι πίσω στα πυρηνικά όπλα.

 

ΟΙ ΗΠΑ έχουν περίπου το 50% των πυρηνικών κεφαλών παγκοσμίως και η Ρωσία το 40%. Όλοι οι άλλοι περιορίζονται στο 10%.ΗΠΑ και Ρωσία είναι οι 2 Πυρηνικές, Διαστημικές και Ενεργειακές

Υπερδυνάμεις.

 

Ρωσία και Κίνα έχουν προσεγγίσει πολύ, κάνουν κοινά στρατιωτικά και ναυτικά γυμνάσια, συνεργάζονται πολλές φορές στον ΟΗΕ εναντίον των ΗΠΑ, είναι οι 2 ηγετικές χώρες του Συμφώνου της Σαγκάης και η Ρωσία τροφοδοτεί με άφθονο πετρέλαιο και φυσικό αέριο την Κίνα. Ακόμη όμως δεν έχουν συνάψει μια ανοιχτή πολιτικοστρατιωτική συμμαχία « που θα φτάσει ως το τέλος».

Έτσι το βαθύ κράτος της Δύσης ελπίζει να εξοντώσει τους εχθρούς του έναν-έναν.

 

 

ΑΣΤΙΚΗ ΕΥΡΩΑΤΛΑΝΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΜΗ

 

Μετά την διπλή συντριβή της ιμπεριαλιστικής Γερμανίας το 1918 και το 1945, η γερμανόφρων μερίδα της  αστικής τάξης αναγνώρισε ως ανώτατο αρχηγό του δυτικού ιμπεριαλισμού τις ΗΠΑ.

Από τότε η μεγαλοαστική τάξη (αγγλόφιλοι και γερμανόφιλοι) πίστεψε και αφοσιώθηκε στις ΗΠΑ που της εξασφάλισε το δικαίωμα (Τρούμαν, Βαν Φλιτ, αμερικάνικες βόμβες ναπάλμ κλπ), να τρώει και να πίνει «εις υγείαν των κυριαρχούμενων τάξεων (εργάτες και μικροαστοί)».

Στα πρώτα 30 χρόνια υπήρξε σημαντική άνοδος του ΑΕΠ. Αλλά μετά το 1980 η αστική Ελλάδα μπήκε σε χρόνια κρίση.

Μεγάλη προδοσία της μεγαλοαστικής τάξης είναι η ένταξη στην ΕΟΚ (1979) και στην Ευρωζώνη (1998-2001).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η βιομηχανική παραγωγή της Ελλάδας το 2018 ήταν 15%  μικρότερη από εκείνη του 1999 (βλέπε: αγγλική έκδοση βικιπαιδείας  – Greece Industrial Production)

Δηλαδή 20 χρόνια μετά την συμφωνία Σημίτη-Παπαντωνίου για την ένταξη στο  ευρώ (1998) η ελληνική βιομηχανία είναι σε επίπεδα σαφώς χαμηλότερα από εκείνα της Ελλάδας της Δραχμής !

Αλήθεια, πόσοι Έλληνες το γνωρίζουν αυτό ;

Εξ άλλου το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας (σε σταθερές τιμές ) δεκαπλασιάστηκε στα χρόνια της ΕΟΚ (1980-2018). Πρέπει να ξεπερνά τα 500 δισεκ $. Ουσιαστικά οι Έλληνες χρωστούν 3.000.000 διαμερίσματα ( των 150.000 $ ) και 4.000.000 αυτοκίνητα (των 12.000$) στας ξένας ιμπεριαλιστές-δανειστές.

Και όμως όλοι οι παράγοντες και οι ελίτ του καθεστώτος (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρωθυπουργός, υπουργοί, δημοσιογράφοι σε θέσεις κλειδιά, πολλοί συνδικαλιστές) φωνάζουν; Περισσότερη ΕΕ, πιο βαθειά στο ευρώ, περισσότερες ¨μεταρρυθμίσεις¨!

 

ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ Ή ΓΟΥΝΑΡΗΣ;

 

Μέσα σ΄αυτήν την βαθύτατη κρίση της αστικής Ελλάδας, η ανυπαρξία ουσιαστικής εναλλακτικής λύσης επιτρέπει στον Τσίπρα να βάλει το «μεγάλο δίλλημα»: Βενιζέλος ή Γούναρης; Αγγλοσαξωνικός (φιλελεύθερος) ιμπεριαλισμός ή αυταρχικός γερμανικός ιμπεριαλισμός;  Καλός ή κακός ευρωατλαντικός χωροφύλαξ;

Βέβαια  όταν υπήρξε για πρώτη φορά  αυτό το σύνθημα (1915-1920) η Δύση είχε πάνω από το 90% της παγκόσμιας βιομηχανίας, ενώ Ρωσία , Κίνα και (αποικιακή) Ινδία είχαν το 5% ( η Τσαρική Ρωσία το 3% – 4%)

Σήμερα (2019) η Δύση έχει το 30-35% της παγκόσμιας βιομηχανίας και Κίνα-Ρωσία-Ινδία έχουν το 55% της παγκόσμιας βιομηχανίας ( μαζί με Βιετνάμ κ΄Ιράν) και το 60% των παγκόσμιων κατασκευών.

Ο αμερικανόφρων Τσίπρας προσπαθεί να στρέψει το εκλογικό διακύβευμα σε ενδοδυτικό επίπεδο. Εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η ΝΔ θέλει περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και Πανεπιστήμια και ότι έχει φασίζουσες θέσεις σε αρκετά διεθνή ζητήματα. Πχ η ΝΔ στήριξε αμέσως τον Πινοσέτ- Γκουαιντό στην Βενεζουέλα και βρίζει τον μικροαστό-ριζοσπάστη Μαδούρο. Επίσης η ΝΔ κ΄ το ΚΙΝΑΛ της Φώφης θα στηρίξουν πιθανή στρατιωτική εισβολή των ΗΠΑ, ενώ η ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει κάποιες αντιρρήσεις. Οι περισσότεροι φίλο ΝΔ δημοσιογράφοι στηρίζουν το πραξικόπημα του Τραμπ και του Πομπέο, ενώ κάποιοι του ΣΥΡΙΖΑ (Αρβανίτης, Ακριβοπούλου) μιλούν για αμερικανικό πραξικόπημα και εκφράζουν και απορίες για την φιλοφασιστική βιασύνη της Ε.Ε, αν και βέβαια υποστηρίζουν γενικά τον ευρωατλαντισμό (και τα σχέδια για τα νατοποιήση των Δυτικών Βαλκανίων).

Η Ευρωατλαντική Ελλάδα σαπίζει κάθε χρόνο που πέρνα οικονομικά, αλλά και πληθυσμιακά. Το νεοελληνικό κράτος αρχίζει να βρίσκεται σε υπαρξιακό κίνδυνο. Χρειάζεται Επαναστατική Αλλαγή . Το θέμα είναι πως και με ποιους..

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας