19-Μαΐου 2023-104 χρόνια από Ποντιακή Γενοκτονία-Συνέντευξη του γιατρού Κ.Διαβιτίδη στην Τζ. Λιακοπούλου

2021

Το έγκλημα παραμένει ατιμώρητο!!!

Κωνσταντίνος Δαβιτίδης: Ήρθα στην Ελλάδα από το Καζακστάν το 1981. Έλκω την Ελληνική καταγωγή μου από τα έτη 1816 – 1823, όντας γόνος προσφύγων από τα Κοτύωρα και την Κρώμνη της Μικράς Ασίας.  Οι πρόγονοι μου, αφού κατόρθωσαν να επιζήσουν της Τουρκικής θηριωδίας, της Γενοκτονίας του Πόντου, μεταφέρθηκαν στον Καύκασο, όπου ακολούθησαν οι Σταλινικές διώξεις  και δολοφονίες των Ελλήνων από το 1937. Ξεριζωμένοι για άλλη μία φορά οι Έλληνες πρόγονοι μου, κάτω από αυτές τις συνθήκες, διώχθηκαν από τον Καύκασο με κατεύθυνση το Καζακστάν όπου και γεννήθηκα.

Αποφοίτησα από ελληνικό σχολείο, τιμώμενος με τρία αριστεία! Σπούδασα στην Ελλάδα και στη Ρωσία Οδοντιατρική και σήμερα, λειτουργώ σε ένα από τα πιο όμορφα οδοντιατρεία, πρότυπο για την πόλη της Αθήνας, στην περιοχή της Καλλιθέας. Στο ιατρείο παρέχεται πρόσβαση και σε ΑΜΕΑ!

Ποικίλη εθελοντική και μη δραστηριότητα, πάντα με γνώμονα το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου!

Στην διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, το 2004, προσέφερα εθελοντική εργασία με μύρια εύσημα. Είμαι κάτοχος ευρεσιτεχνίας, καταχωρημένης στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας πάνω στην προστασία του στόματος των  αθλητών. Είμαι ο εντεταλμένος οδοντίατρος των Εθνικών Ομάδων Καράτε και Πυγμαχίας. Εθελοντική προσφορά σε Κοινωνικά Ιδρύματα και Συλλόγους και στα Σώματα Ασφαλείας.

  • Στις 8 Μαΐου του 1914, ο υπουργός Εσωτερικών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Μεχμέτ Ταλαάτ, εμπνεύστηκε τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Σε σύσκεψη που είχε με τους συνεργάτες του, έδωσε τις εξής εντολές: «Οι αρχές να μη δείχνουν κανένα έλεος για τους Χριστιανούς». Αυτή ήταν η αρχή του τέλους για τον Πόντο;

Κ. Δ: Ήταν η αρχή του τέλους για όλους τους Χριστιανικούς λαούς της Μικράς Ασίας! Η Γενοκτονία – Ανθρωποκτονία Χριστιανών, Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων, υπήρξε έντεχνα συγκαλυμμένη υπό το πέπλο της Θρησκείας. Οι Χριστιανοί ήσαν τα θύματα του τότε γεωπολιτικού παίγνιου. Οι Δυτικοί με τη βοήθεια των Τουρκικών Αρχών απλά «καθάρισαν» το έδαφος για το δικό τους τότε προτεκτοράτο… Από τη μία πλευρά οι Γερμανοί, από την άλλη οι Άγγλοι, η Τουρκία παρέμενε και  παραμένει σημαντικό σταυροδρόμι της Ανατολής. Η Ρωσία, σήμερα, «χρησιμοποιεί» την Τουρκία και  αποφεύγει έξυπνα το οικονομικό embargo, συνεχίζοντας να πουλά σιτάρι, φυσικό αέριο, πετρέλαιο στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.

  • Η Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο, όπως – και εν γένει – η γενοκτονία των Ελληνικών πληθυσμών από τον Τουρκικό Εθνικισμό, αποτελούσε, μέχρι πριν από μερικά χρόνια, ένα από τα πλέον “επικίνδυνα” ζητήματα της Νεοελληνικής Ιστοριογραφίας. Γιατί, επιχειρήθηκε η αποσιώπηση των τραγικών γεγονότων, η απώθηση της τραυματικής εμπειρίας, η απόκρυψη του κόστους της ήττας;

Κ. Δ: Θεωρώ ότι, η διεξοδική έρευνα αυτής της τραγωδίας, της Γενοκτονίας, θα αποκάλυπτε τα πραγματικά αίτια.

Τσολαρίδης Μωυσής του Κωνσταντίνου, ιδιοκτήτης πέντε ορυχείων χρυσού (παππούς του πεθερού μου) στην περιοχή της Φάτσας του Πόντου. Επί Τουρκοκρατίας είχε κάνει συμφωνία με τις αρχές: “Ο χρυσός από τα τρία ορυχεία κατατίθενταν ως φόρος, ενώ τα υπόλοιπα ήταν το κέρδος του. Η μεγαλύτερη μερίδα του χρυσού κατατίθετο αυτούσια σε τραπεζικό λογαριασμό της τότε τράπεζας της Ανατολής, υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος”.

Όπως γνωρίζεται, όλες μα όλες οι χρηματικές καταθέσεις κι φυσικά ο χρυσός χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου, έκαναν φτερά με την έλευση των Γερμανών. Η τράπεζα ουδέποτε έκλεισε λογιστικά, ενώ είχε εγγυήσεις σε χρυσό. Ο νοών νοείτω ποια ήταν η πραγματική αιτία της Γενοκτονίας – Ανθρωποκτονίας κι ποιοι ήσαν οι πραγματικοί αυτουργοί της…

  • Η Ευρώπη, με εξαίρεση τη Γαλλία, την Αυστρία και κάνα δύο ακόμη χώρες, επιχείρησαν – με προεξέχουσα χώρα τη Γερμανία – τον εξωραϊσμό του Τουρκικού Εθνικισμού…! Στην Ελλάδα που προέκυψε από το 1922, επελέγη η πολιτική της σιωπής των αμνών… και της λήθης… Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους επιχειρήθηκε αυτό το γεγονός;

Κ. Δ: Παρά το γεγονός ότι η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου έλαβε επίσημη Εθνική Αναγνώριση στης 24 Φεβρουαρίου 1994, με τη Βουλή των Ελλήνων να ανακηρύττει ομόφωνα την 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης» μετά από 80 σχεδόν χρόνια, τον ν. 4285/2014 – ΦΕΚ 191/Α/10-9-2014, την κύρωση με Νόμο 3003/2002 του Καταστατικού Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και την έννοια ανθρωποκτονίας των Ελλήνων του Πόντου να εκπίπτει στην πρόθεση καταστροφής, εν όλω ή εν μέρει, μιας Εθνικής, Εθνοτικής, Φυλετικής ή Θρησκευτικής ομάδας, υπάρχουν μέχρι σήμερα πολιτικοί από διάφορες παρατάξεις που δε σέβονται τη μνήμη χιλιάδων δολοφονημένων ανθρώπων, συνεχίζουν να εκφράζουν την απόλυτη άρνηση της έννοιας ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ. Φράσεις πολιτικών, ανιστόρητες – προσβλητικές, δημόσιες δηλώσεις Βουλευτών του Ελληνικού Κράτους και δημοσίων φορέων, προκαλούν αποτροπιασμό και αηδία:

  • «Δεν ήταν Γενοκτονία, ήταν Εθνοκάθαρση» Νικόλαος Φίλης, βουλευτής και πρώην Υπουργός Παιδείας.
  • «Οι Έλληνες συνωστίζονταν στο λιμάνι της Σμύρνης, ήταν συνωστισμός, όχι Γενοκτονία», Μαρία Ρεπούση, πρώην βουλευτής και μάλιστα Ιστορικός.
  • «I don’t give a shit if he (Mustafa Kemal) killed Greeks, or not, or whatever», Γιάννης Μπουτάρης, πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
  • «Οι Πόντιοι δεν είναι Έλληνες, είναι ιθαγενείς φυλή», Νάσος Θεοδωρίδης, δικηγόρος, μέλος Π.Κ. ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή για τα δικαιώματα του ανθρώπου , αρθρογράφου της ΑΥΓΗΣ, διευθυντή της ΜΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ.

Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου είναι πολύ καυτή υπόθεση για να την διαχειριστεί μία «παθητική» Ελληνική Κυβέρνηση. 

  • Γιατί, ακόμη και σήμερα, η Γερμανία, ακολουθεί την ανορθολογική διαχείριση της Γενοκτονίας, καθώς και των προσανατολισμών που προκάλεσαν αυτό το έγκλημα, για το οποίο, δεν υπάρχει παραγραφή;

Κ. Δ: Πολλοί πολιτικοί αναλυτές κι ιστορικοί ισχυρίζονται ότι τα λεφτά κι ο χρυσός της Μικράς Ασίας δημιούργησαν την περιβόητη άλλοτε, χρεωκοπημένη σήμερα Deutsche Bank. Καταλαβαίνουμε ότι η αλήθεια είναι πικρή, ενώ τυχόν  αποζημιώσεις θα αγγίξουν πολλές άλλες χώρες, εκτός της Τουρκίας.   

  • Η οικονομική και πληθυσμιακή άνοδος των Ελλήνων του Πόντου ήταν τεράστια, μέχρι την είσοδο της Τουρκίας στον Α! Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συμμαχία της με τη Γερμανία, της έδωσε την ευκαιρία να υλοποιήσει τα σχέδια της για των αφανισμό του Ποντιακού Ελληνισμού και αποτέλεσε την αφετηρία του ξεριζώματος του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας! Το 1923 υπεγράφη η Συνθήκη της Λωζάννης, την οποία το Τουρκικό κράτος ουδόλως σεβάστηκε!

Κ. Δ: Δεν  την σεβάστηκε, μήτε πρόκειται να την σεβαστεί!  Γεωπολιτικά η συνθήκη ήταν ασύμφορη, υπεγράφη σε μία στιγμή αδυναμίας του Μουσουλμανικού Κράτους με τις γεωπολιτικές συνθήκες σήμερα να αλλάζουν ριζικά… 

  • Ποια είναι σήμερα, η πολιτική της Τουρκίας, απέναντι σ’ αυτήν τη Γενοκτονία;

Κ. Δ: Η Γενοκτονία των Αρμενίων, αρχικά με το ψήφισμα που εξέδωσε το 2001 η Γαλλική Εθνοσυνέλευση και η επικύρωσή της από τον Μπάϊντεν – μετά από 40 χρόνια στοχευμένης κι επίμονης προσπάθειας της ιδίας Αρμενικής Κυβέρνησης –  και η αναγνώριση από τη Βουλή της Ολλανδίας Γενοκτονιών Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων, επέφερε κι επιφέρει μύρια διπλωματικών διαμαρτυριών εκ μέρους της Τουρκίας. Τα οικονομικά τουρκικά lobby σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες επενδύουν εκατομμύρια σε παραπληροφόρηση και παραπλάνηση της Κοινής Γνώμης. Μένει να δούμε τον νικητή στο δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία. Από την άλλη, εάν κι εφόσον δεν υπάρξει στοχευμένη και δυναμική κίνηση από το ιδίο το Ελληνικό Κράτος σε όλους τους πολιτικούς και διπλωματικούς τομείς η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θα «παίζεται» απλά στην εγχώρια σκηνή, χωρίς διεθνή αναγνώριση.     

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας