10χρονος σε ΜΑΦ στην Πάτρα

791
ΜΑΦ στην Πάτρα

Μετά το 10χρονο από την Αιτωλοακαρνανία που νοσηλεύθηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, χθες χρειάσθηκε ειδική φροντίδα άλλο ένα παιδί, αυτή τη φορά στην Πάτρα.

Ο 10χρονος ασθενής, προερχόμενος από την Ηλεία, νοσηλεύεται σε ΜΑΦ (Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) στο Ρίο. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή. Έχουν διασωληνωθεί από την αρχή της πανδημίας μέχρι στιγμής από όσο γνωρίζουμε, άλλοι δύο ανήλικοι  σε ΜΕΘ, ο ένας εκ των οποίων είχε διαβήτη -ο άλλος δεν γνωρίζουμε αν είχε υποκείμενο νόσημα.

Οι γιατροί δεν αποκλείουν το παιδί να είναι ο πρώτος ανήλικος ασθενής με νόσο Καβασάκι στη χώρα μας, ως επιπλοκή του κορονοϊού. Στις ΗΠΑ έχουν δυστυχώς περισσότερα περιστατικά σε ανηλίκους και μελέτησαν περισσότερο το θέμα. Αμερικανοί γιατροί διέγνωσαν το εν λόγω σύνδρομο -που έχει βαφτιστεί «πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά»– σε έναν 20χρονο φορέα στην Καλιφόρνια και σε έναν 25χρονο στο Λονγκ Άϊλαντ, ενώ άλλες παρόμοιες περιπτώσεις σε ασθενείς 20-25 ετών έχουν αναφερθεί στο ιατρικό κέντρο Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU Langone) αλλά και στη Βρετανία.

Το σύνδρομο που μοιάζει με Καβασάκι

Τα συμπτώματα του συνδρόμου -που συνήθως εμφανίζονται σε παιδιά και νέους χωρίς υποκείμενα νοσήματα- διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή, αλλά γενικά μοιάζουν με εκείνα της σπάνιας νόσου Καβασάκι, η οποία προκαλεί κυρίως φλεγμονή στα τοιχώματα των αρτηριών και των άλλων αιμοφόρων αγγείων, κάτι που σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο. Άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι πυρετός, πόνοι στην κοιλιά, εμετοί, διάρροια, εξανθήματα στο δέρμα, κόπωση κ.α.

Η αιτία της Καβασάκι (από την οποία πάσχουν μόνο ένα έως τρία παιδιά ανά 10.000 στις δυτικές χώρες) είναι άγνωστη και το ίδιο ισχύει για το νέο σύνδρομο που συνδέεται με την Covid-19. Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανό ότι μερικοί άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος τους απέναντι στους παθογόνους μικροοργανισμούς. «Υπάρχει σαφώς κάποιος υποκείμενος γενετικός παράγοντας», δήλωσε στο “Science” o Ελληνοαμερικανός καθηγητής βιολογίας Τομ Μανιάτης του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Στα μικρά παιδιά -που έχουν μέση ηλικία επτά ετών, σύμφωνα με ιταλική έρευνα από γιατρούς του Μπέργκαμο– τα συμπτώματα του νέου συνδρόμου μοιάζουν περισσότερο με εκείνα της Καβασάκι, ενώ οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες εμφανίζουν πιο έντονη φλεγμονώδη αντίδραση στον κορονοϊό, η οποία απειλεί σοβαρότερα την καρδιά τους και άλλα όργανα.

Αρκετοί ασθενείς με το «πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά» διαπιστώνεται ότι έχουν αντισώματα κατά του νέου κορωνοϊού, αντί για ενεργή λοίμωξη, κάτι που δείχνει ότι μολύνθηκαν προ εβδομάδων και το σύνδρομο μάλλον αποτελεί καθυστερημένη ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού τους απέναντι στον ιό SARS-CoV-2.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας