Ύποπτος αμφορέας σε δημοπρασία του Christie’s

2008
αμφορέας
«Σήμα» που εστάλη στο γραφείο Εισαγγελέα στη Νέα Υόρκη και στην Ιντερπόλ στη Λυών προειδοποιεί ότι ο αμφορέας που πρόκειται να δημοπρατηθεί από τον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη στις 31 Οκτωβρίου 2018 ως lot 31 ανήκε στο κατασχεμένο αρχείο των αρχαιοκάπηλων Σάιμς – Μιχαηλίδη, το οποίο απεικονίζει τον ίδιο αμφορέα.
Οι Σάιμς και Μιχαηλίδης δεν αναφέρονται στο ιστορικό προέλευσης του lot στον κατάλογο του οίκου.
Ύποπτος αμφορέας σε δημοπρασία του Christie's

 

Ύποπτος αμφορέας σε δημοπρασία του Christie's
Πίσω από την αποκάλυψη βρίσκεται ο Έλληνας αρχαιολόγος, Χρήστος Τσιρογιάννης, που με έδρα το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, ξεσκεπάζει κυκλώματα αρχαιοκαπηλίας διεθνώς κι είναι «υπεύθυνος» για τον επαναπατρισμό πολλών αρχαιοτήτων.
Στην ενημέρωσή του προς τις αρχές, ο κ. Τσιρογιάννης επισυνάπτει δυο (ασπρόμαυρες) εικόνες από το αρχείο Beazley στην Οξφόρδη.
Ύποπτος αμφορέας σε δημοπρασία του Christie's
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, παρ’ ότι ο κατάλογος της Christie αναφέρεται σε αυτό, δεν αναφέρει ότι ο αμφορέας απεικονίζεται με εγκλωβισμοί αλατιού (ενώ στο αρχείο Symes ο αμφορέας απεικονίζεται καθαρός).
Αναμένεται να ενδιαφέρον πιθανή κινητοποίηση των αρχών, καθώς επίσης κι αν ο οίκος θα αποσύρει τον επίμαχη αμφορέα από τη δημοπρασία.
Πηγή: The TOC

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας