Μπαγκλαντές: ΗΠΑ – αντιπολίτευση αμφισβητούν τη νίκη της Χασίνα

1490
μπαγκλαντές

Ο συνασπισμός της πρωθυπουργού Σέιχ Χασίνα κέρδισε τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στο Μπαγκλαντές, που διεξήχθηκαν σε τεταμένο κλίμα με συνέπεια 28 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους σε συγκρούσεις.

Ο συνασπισμός εμφανιζόταν ήδη από τα πρώτα αποτελέσματα να κερδίζει 191 από τις 300 έδρες του κοινοβουλίου, άρα πολύ περισσότερες από τις 151 έδρες που απαιτούνται για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων αναμένεται σήμερα, Δευτέρα.

Η αντιπολίτευση απορρίπτει το αποτέλεσμα καταγγέλλοντας νοθεία. “Απορρίπτουμε τα αποτελέσματα και ζητούμε νέες εκλογές υπό μια ουδέτερη κυβέρνηση”, δήλωσε ο Καμάλ Χοσάιν, ένας 80χρονος διεθνής νομικός που ηγείται της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, σε συνέντευξη Τύπου.

Η 71 ετών Σέιχ Χασίνα, κόρη του Σεΐχη Μουτζιμπούρ Ραχμάν, του πρώτου προέδρου του Μπαγκλαντές, φέρεται να εξασφαλίζει μια τρίτη συνεχή πενταετή θητεία από το 2008, και μια τέταρτη μετά την θητεία της το 1996-2001, σημειώνοντας εθνικό ρεκόρ.

Η Σέιχ Χασίνα παραμένει πολύ δημοφιλής λόγω μιας περιόδου μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης (πάνω από 6% σε ετήσιο ρυθμό) στη χώρα και γιατί απάλλαξε το Μπαγκλαντές από την εικόνα του ως φτωχού κράτους που μαστίζεται από καταστροφές. Αυτή η χώρα δέχτηκε επίσης εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες Ροχίνγκια που υπέστησαν διώξεις στη Μιανμάρ.

Ωστόσο, οι επικριτές της την χαρακτηρίζουν απολυταρχική, με τις ΗΠΑ να σπεύδουν να αμφισβητήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα.

Όπως και η προεκλογική εκστρατεία, η χθεσινή ψηφοφορία σημαδεύτηκε από συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών του κυβερνώντος Λαϊκού Συνδέσμου (Awami League) και του Εθνικιστικού Κόμματος του Μπαγκλαντές (BNP), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, στις οποίες 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας έκανε λόγο και για “περισσότερους από 20” τραυματίες ενώ η εφημερίδα Daily Star ανέφερε ότι είναι “πολλές εκατοντάδες”. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, κάποια από τα θύματα δέχτηκαν πυρά αστυνομικών που προσπαθούσαν να σταματήσουν ομάδες αντιπολιτευόμενων που επιχείρησαν να επιτεθούν σε εκλογικά τμήματα.

Πάντως, εκφράζονται φόβοι για νέο γύρο συγκρούσεων, μετά και την απόρριψη του αποτελέσματος από την αντιπολίτευση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας