Όχι στην ίδρυση του Xρηματιστηρίου Ενέργειας

1785
κυβέρνηση

Η ίδρυση από  τη νεοφιλελεύθερη  συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ του Ελληνικού  Χρηματιστηρίου Ενέργειας   και υιοθέτηση του Target Model, στην πιο νεοφιλελεύθερη μορφή του,   έχει ως στόχο την  πλήρη εμπορευματοποίηση του κλάδου της Ενέργειας  και την παράδοσή της στα χέρια πολυεθνικών ευρωπαϊκών ομίλων.

Η  ΛΑ.Ε.  είναι  ριζικά και  κατηγορηματικά αντίθετη  με την  ίδρυση   του Ελληνικού  Χρηματιστηρίου Ενέργειας διότι η    ενέργεια είναι  κοινωνικό   αγαθό και  όχι  χρηματιστηριακό  προϊόν .Η ενέργεια όπως και το νερό, όπως  η Υγεία και η Παιδεία, είναι βασικά  κοινωνικά αγαθά που δεν πρέπει να στερείται κανένας πολίτης και γι αυτό πρέπει να είναι δημόσια. 

-Η ενέργεια είναι αναντικατάστατο αγαθό για τις λαϊκές ανάγκες σε θέρμανση, στο μαγείρεμα, τις μετακινήσεις, τον φωτισμό,  τη συντήρηση(ψυγεία) συνολικά σε αμέτρητες καθημερινές χρήσεις.

. Σε ότι αφορά τον τελικό καταναλωτή, η εμπειρία από τη λειτουργία χρηματιστηρίων Ενέργειας  έχει δείξει ότι το κόστος ενέργειας και ιδιαίτερα της Ηλεκτρικής Ενέργειας  στη λιανική αυξάνεται και δε μειώνεται από τη λειτουργία τους.  Αυτό εξάλλου έχει επισημάνει η ίδια η Ε.Ε. σε αναφορές της, που διαπιστώνει ότι αν και η τιμή χονδρικής στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μειώνεται, αντίθετα η τιμή λιανικής διαρκώς αυξάνεται.

Εξάλλου, και το προωθούμενο μοντέλο (target model) για τη δημιουργία μιας κοινής Ευρωπαϊκής αγοράς χονδρεμπορίας Η.Ε. δεν είναι παρά μια προσπάθεια μετακύλισης του κόστους ενέργειας από τις χώρες του “σκληρού” πυρήνα της Ε.Ε. στις χώρες της περιφέρειας και του νότου.

Είναι  αποκαλυπτικό  ότι το 2014 ακόμη και ο εκπρόσωπος της εταιρείας που σχεδίασε την μετάβαση στο χρηματιστήριο της ενέργειας, στην παρουσίασή του στην ημερίδα του ΛΑΓΗΕ, επεσήμανε ότι η μείωση των τιμών της ενέργειας από την μετάβαση σε αυτό το μοντέλο δεν είναι εξασφαλισμένη και πως αν επιτευχθεί, θα είναι μια ευχάριστη παρενέργεια, αλλά πάντως, όχι το ζητούμενο. !!!

Ενέργεια φτηνή    και ηλεκτρικό ρεύμα φτηνό για όλο το λαό μπορεί να υλοποιηθεί από μια ενιαία και 100% δημόσια και κοινωνική Δ.Ε.Η. Μια ΔΕΗ που θα ενσωματώσει ξανά τις αποσχισθείσες εταιρείες (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ). Μια Δημόσια ΔΕΗ που μαζί  με δημόσια ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και δημόσια ΕΛΠΕ θα αποτελέσουν τον δημόσιο εκείνο ενεργειακό  πυλώνα που θα υπηρετήσει τα συμφέροντα της κοινωνίας και της ανάπτυξης. Αυτά προϋποθέτουν  την ανάπτυξη ενός μεγάλου  λαϊκού  κινήματος   ,την αποφασιστική  ενίσχυση της  ΛΑ.Ε. ,την  κατάργηση των μνημονίων και την έξοδο από την ευρωζώνη .

Η ΛΑ.Ε. αγωνίζεται για αυτό  και  καλεί τους εργαζόμενους στις ενεργειακές επιχειρήσεις και  το  λαό να  συγκροτήσουν ένα μεγάλο κοινωνικό  μέτωπο ανατροπής.

Ο Θανάσης Πετράκος είναι υπεύθυνος ενεργειακής πολιτικής της Π.Γ. της ΛΑ.Ε.  

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας