Όχι σε νέα απόπειρα έξωσης του Άρδην

2102

Η υπόθεση της έξωσης του Άρδην, της Ρήξης και της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικού Πολιτισμού από τον χώρο πολιτικής και πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής» μας ταλαιπωρεί εδώ και 15 μήνες. Στις 27 Ιουλίου 2017 λάβαμε μια διαταγή πληρωμής και απόδοσης του χώρου για υποτιθέμενα χρέη προς τον ιδιοκτήτη, χωρίς να γνωρίζουμε τίποτε και χωρίς να έχει προηγηθεί πρόσφατη εξώδικη διαμαρτυρία του ιδιοκτήτη όπως απαιτεί ο νόμος. Η έξωσή μας έγινε με βάση εξώδικο που είχε σταλεί πριν δυόμιση χρόνια (Μάρτιος του 2015) όταν προσπαθούσαμε να μειώσουμε το νοίκι πράγμα το οποίο είχαμε επιτύχει εν τέλει τον Σεπτέμβριο του 2015. Δηλαδή το εξώδικο αφορούσε προηγούμενη σύμβαση, που στο μεταξύ είχε αλλάξει και είχαμε δικαιωθεί. Με ποιο τρόπο και ποιο σκεπτικό ο δικαστής εξέδωσε λοιπόν τη διαταγή εξώσεως, ο Θεός και η ψυχή του. Και όλα αυτά γιατί μερικές μέρες πριν είχαμε προσπαθήσει να εμποδίσουμε την παράνομη μετατροπή του κτηρίου σε χώρο ενοικιαζόμενων δωματίων.

Έκτοτε παλεύουμε να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχουν χρέη προς τον ιδιοκτήτη και ότι αυτό (τα υποτιθέμενα χρέη) ήταν μια μεθόδευση από τον ιδιοκτήτη για να μας διώξει και να μετατρέψει τον χώρο σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα τύπου airbnb που πια κατακλύζουν και καταστρέφουν την φυσιογνωμία του κέντρου της Αθήνας (έχουμε πια και αποδείξεις γι’ αυτό που θα κατατεθούν στο δικαστήριο της Παρασκευής 26 Οκτωβρίου).

Παλεύουμε με ένα νομικό σύστημα που είναι κομμένο και ραμμένο (μετά και τις τελευταίες αλλαγές από τον Σύριζα) στα μέτρα των ιδιοκτητών και του λόμπι των συμφερόντων των airbnbαδων (και προφανώς υπάρχει και πίεση και από την κυβέρνηση για να κλείσει ένας πολιτικά ενοχλητικός χώρος ιδεών, έτσι που έχει καταντήσει το νομικό σύστημα και τη δικαιοσύνη η κυβέρνηση της ψευδοαριστεράς.). Και προφανώς το δικαστικό σύστημα δεν έκανε καν τον κόπο να μπει στην ουσία της υπόθεσης, πώς και γιατί άγνωστον.

Παράλληλα, το ίδιο διάστημα ασχολούμαστε και με το γραφειοκρατικό (μόνο;) τέρας της πολεοδομίας, μιας και το κτήριο, ενώ «φιλοξενεί» καθημερινά 25 με 30 τουρίστες από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια του 8ου ορόφου της, The Athenians Modern Apartments, δεν έχει σκάλα εξόδου, διαθέτει μόνο ανελκυστήρες, και αν αυτοί πάθουν κάτι, όσοι βρισκόμαστε στο κτήριο θα βρεθούμε εγκλωβισμένοι, αλλά είναι πολύ πιο επικίνδυνο για ανθρώπους που μένουν και την νύχτα στο κτήριο, δεν γνωρίζουν την γλώσσα κ.λπ. Η πολεοδομία και η αστυνομία, παρά τις συχνές οχλήσεις μας, ακόμα δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα και πάρα το ότι ο χώρος των ενοικιαζόμενων δεν διαθέτει άδεια και ο ιδιοκτήτης του έχει ήδη παραχωρήσει και τον δικό μας χώρο!

Από την στιγμή που λάβαμε την διαταγή πληρωμής, που στηρίχτηκε σε πλαστά στοιχεία και στο σκανδαλώδες εξώδικο που περιγράψαμε– έχουμε καταθέσει και σχετική Αγωγή με την οποία ζητούμε ηθική και υλική ικανοποίηση– θέσαμε ως βασικό στόχο να φτάσουμε μέχρι την κύρια δίκη, που είναι η δίκη της ανακοπής και θα διεξαχθεί την 26η Οκτωβρίου 2018 καθώς και εκδίκαση νέων ασφαλιστικών μέτρων για τις παράτυπες διαδικασίες με τις οποίες πραγματοποιήθηκε η αρχική έξωση. Και θέλαμε οπωσδήποτε να βρισκόμαστε ακόμα στον χώρο μας, γιατί, αν έχουμε εκδιωχθεί, η κύρια δίκη ουσιαστικά δεν θα είχε αντίκρισμα. Ακόμα και αν κερδίσουμε τη δίκη αυτό θα γίνει αφού θα έχουμε εκδιωχθεί από τον χώρο (ένα από τα πολλά παράδοξα θαύματα της ελληνικής δικαιοσύνης)!

Είναι μια ακόμα από τις παθογένειες του ελληνικού δικαστικού συστήματος ότι η δίκη ανακοπής της έξωσης ορίζεται σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα (15 μήνες) μετά την διαταγή πληρωμής και ότι γι’ αυτό το διάστημα ο ενοικιαστής είναι ουσιαστικά απροστάτευτος. Αν οι όροι ήταν ισότιμοι για τις δύο πλευρές θα έπρεπε από την στιγμή που καταφύγαμε στο ένδικο μέσο της ανακοπής να παγώσει η διαδικασία απόδοσης του χώρου έως του εκδοθεί η απόφαση από τη δίκη της ανακοπής.

Το έσχατο μέσο που είχαμε για να φτάσουμε τουλάχιστον μέχρι την κύρια δίκη που θα διεξαχθεί σε δύο μέρες ήταν να ξεκινήσουμε έναν αγώνα µε κατάθεση διαδοχικών αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, διαδικασία ψυχοφθόρα, χρονοβόρα και με πολύ υψηλό χρηματικό τίμημα, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έχουμε δαπανήσει μόνο για τα ασφαλιστικά μέτρα και τις 7 δικαστικές περιπέτειες στις οποίες έχουμε υποχρεωθεί μέχρι σήμερα, περισσότερα από 13.000 ευρώ, και οποιοσδήποτε άλλος θα τα είχε παρατήσει. Ο ιδιοκτήτης δύο φορές επιχείρησε να εκτελέσει έξωση, αλλά η παρουσία των µελών του Άρδην, η συμπαράσταση από άλλους πολιτικούς χώρους, η δημοσιοποίηση του θέματος, και η παράλληλη νομική προσπάθεια τον εμπόδισε.

Την δεύτερη φορά (στις 27 Ιουλίου, τρεις μέρες μετά τη φωτιά στο Μάτι) μάλιστα, ήρθαν να εκτελέσουν την έξωση τρεις ιδιαίτερα επιθετικοί δικαστικοί επιμελητές µε συνοδεία κλειδαρά, οχτώ αστυνομικών και δύο αστυνομικών οχημάτων. Όταν εξηγήσαμε στους αστυνομικούς ότι δεν μπορεί να γίνει η έξωση γιατί είχαμε καταθέσει νέα ασφαλιστικά μέτρα, που θα εξετάζονταν την 1η Αυγούστου, η απάντηση τους ήταν ότι το καταλαβαίνουν και θέλουν να αποχωρήσουν, αλλά κάποιος από τα υψηλά κλιμάκια της αστυνομίας δεν τους το επέτρεπε.

Στις 27 Αυγούστου 2018, το δικαστήριο έδωσε προσωρινή διαταγή αναστολής της έξωσης. Την Τρίτη 23 Οκτωβρίου βγήκε η απόφαση του τελευταίου δικαστηρίου για ασφαλιστικά μέτρα, όπου αναγνωρίζει ότι δεν έχουμε καμιά οφειλή προς τον ιδιοκτήτη, αλλά παρόλα αυτά ζητά να παραδώσουμε τον χώρο!

Για δύο μέρες μέχρι την εκδίκαση της κύριας δίκης και των τελευταίων ασφαλιστικών μέτρων –εκδικάζονται και τα δύο στις 26 Οκτωβρίου– ο ιδιοκτήτης μπορεί να επιχειρήσει νέα έξωση χωρίς να σεβαστεί ότι η δίκη που θα κρίνει την υπόθεση θα γίνει την Παρασκευή. Εμείς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ένας αγώνας 15 μηνών να εγκαταλειφθεί δύο μέρες πριν φτάσουμε στον στόχο μας, που είναι να γίνει η εκδίκαση όσο εμείς συνεχίζουμε να παραμένουμε στον χώρο μας. Επιπλέον θεωρούμε τον αγώνα μας και αγώνα ενάντια στην αυθαιρεσία των μεγαλοϊδιοκτητών και την μεταβολή του κέντρου της Αθήνας σε ένα παράνομο ξενοδοχείο.

Καλούμε μέλη, φίλους και αλληλέγγυους του Άρδην τις επόμενες δύο μέρες να δημοσιοποιήσουν όλα αυτά, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και να βρίσκονται προληπτικά στον χώρο για να μην περάσει καν από το μυαλό του ιδιοκτήτη να προβεί σε νέα προσπάθεια έξωσης πριν την δίκη της Παρασκευής 26 Οκτωβρίου, ή και την ίδια την ημέρα της δίκης!

24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

ΚΙΝΗΜΑ ΑΡΔΗΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας