Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ συνάντησε… τον Αμβρόσιο

μοράλες

Σάλο και κατακραυγή προκάλεσαν οι δηλώσεις του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου ότι, λίγο πολύ, ο άθεος Τσίπρας και οι άθεοι συνεργάτες του επισύρουν την κατάρα του Θεού, ρίχνοντας τις ευθύνες για την τραγωδία που γνώρισε η ανατολική Αττική με τις πυρκαγιές στις θρησκευτικές πεποιθήσεις του πρωθυπουργού. Την ίδια ώρα που η αναλγησία Πρωθυπουργού και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η αδράνεια, η αδυναμία στοιχειώδους ανταπόκρισης και διαχείρισης του φαινομένου των πυρκαγιών κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, με δεκάδες θύματα στα νοσοκομεία, σκοτωμένα ζώα, καμένα σπίτια και αυτοκίνητα, την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Φυσικά, η κατάρριψη των επιχειρημάτων του Αμβρόσιου είναι ευκολότερη και από την κατάρριψη της πρότασης πως «ο ήλιος ανατέλλει από τη δύση». Γιατί ακόμη και θρησκειολογικά αν το δει κανείς, βάσει χριστιανικού ορθόδοξου δόγματος, ο Θεός τιμωρός που επικαλείται ο Αμβρόσιος είναι ο Θεός της Παλαιάς Διαθήκης που έχει αντικατασταθεί εδώ και κάποιους αιώνες από τον τριαδικό «Θεό της αγάπης», της Καινής Διαθήκης. Αστεία πράγματα να ασχοληθεί κάποιος ακόμη περισσότερο με την όποια αποδόμηση των δηλώσεων του «Άγιου» Καλαβρύτων.

Από την άλλη μεριά, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε «ασύμμετρο φαινόμενο» για τις πυρκαγιές, όπως πολύ συχνά κάνουν πολλά κυβερνητικά ή αυτοδιοικητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που χρησιμοποιούν άλλα παρόμοια λεκτικά «μπουμπούκια» όπως η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, προ των ευθυνών που θα έπρεπε να έχουν αναλάβει και δεν το έχουν πράξει.

Φυσικά, οι δύο επικλήσεις, στον λόγο, απέχουν έτη φωτός μεταξύ τους και ας μην χαραμιστεί περισσότερος χρόνο για να αναλυθεί (και) αυτό το αυτονόητο γεγονός. Στην πράξη, ωστόσο, φαίνεται να συναντώνται. Συναντώνται δια της αντίθεσης που καταλήγει να είναι εκπληκτική ομοιότητα. Διότι και οι δύο, επικαλούμενοι κάτι διαφορετικό μεν και στο αποτέλεσμα του οποίου ο ανθρώπινος παράγοντας δεν είναι παρών, συμφωνούν δε πως το αποτέλεσμα της φρίκης που ζήσαμε προκλήθηκε από ανθρώπους με τους οποίους δεν συσχετίζονται για κανέναν λόγο. Το αίτιο (κάποιος άλλος) άνθρωπος, το αιτιατό η καταστροφική φωτιά.

Ο πρώτος αναφέροντας πως η τραγωδία ήταν αποτέλεσμα τιμωρίας από τον Θεό για τις κακές πράξεις άπιστων ανθρώπων, ανθρώπων που δεν διάγουν ενάρετο βίο όπως ο ίδιος. Οι δεύτεροι, με τα στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησής τους, αναφέροντας πως η έκταση των πυρκαγιών οφείλεται αφενός στο γεγονός πως ο άνθρωπος έχει βιάσει τη φύση με την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, αφετέρου στο γεγονός πως αυτό εντάθηκε από χρόνιες ελλείψεις, παραβλέψεις, ατασθαλίες, αστοχίες και αδυναμίες άλλων πολιτικών ή θεσμικών ή διοικητικών προσώπων κι ακόμη χειρότερα των ίδιων των θυμάτων.

Επίσης, οι δύο, όπου δύο Αμβρόσιος και ΣΥΡΙΖΑ – κυβέρνηση συναντώνται στον ξεκάθαρο μισανθρωπισμό τους. Ο πρώτος, γνωστός για τις ρατσιστικές, ξενοφοβικές, ομοφοβικές, μισανθρωπιστικές απόψεις του, έχει καταγράψει τέτοιου είδους «επιτυχίες» επι σειρά ετών. Οι δεύτεροι, γνωστοί, για τουλάχιστον μία τριετία με το κυβερνητικό τους έργο, για τον πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό μισανθρωπισμό τους, υποβάλλουν εκατομμύρια Ελλήνων στη βάσανο όλων των νεοφιλελεύθερων μέτρων και όλων των νατοϊκών επιταγών που «διαφημίζουν» ως σύγχρονη, διεθνή, ευρωπαϊκή και προοδευτική πολιτική.

«Χρυσή τομή» Αμβρόσιου – ΣΥΡΙΖΑ

Το σημείο «0» όμως που οι δύο, όχι απλά συναντώνται αλλά, ταυτίζονται με τον πλέον εμφατικό τρόπο είναι πως κανείς δεν αναφέρει τους πραγματικούς λόγους που οδήγησαν στην τραγωδία της ανατολικής Αττικής. Αντίθετα, αμφότεροι σιωπούν μπροστά στην αλήθεια και ξεστομίζουν, πάλι αμφότεροι, ακρότητες που προσβάλλουν το ανθρώπινο γένος και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Και τέλος, ο πρώτος, ο «Άγιος» Καλαβρύτων και Αιγαλείας, μητροπολίτης Αμβρόσιος καταλήγει άθελά του, τυφλώμενος από μίσος για καθετί διαφορετικό από την αντίληψη που έχει ο ίδιος για τον κόσμο, να ξεπλένει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τόσο για την εγκληματική της αντιμετώπιση και διαχείριση την ώρα των πυρκαγιών, όσο και για τη μισανθρωπία της στάσης και των δηλώσεων κυβερνητικών μετά την αποκάλυψη της τραγωδίας.

Κι αν από τον Αμβρόσιο δεν έχει κάποιος πολιτικές και κυβερνητικές απαιτήσεις, λόγω της θέσης που δεν έχει, από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καταλήγει να ενοχοποιεί τα ίδια τα θύματα που απανθρακώθηκαν ζωντανά, πέθαναν από αναθυμιάσεις ή πτώσεις σε γκρεμούς και τη θάλασσα, κατηγορώντας τα ευθέως για το πρόβλημα που οδήγησε στην έκταση αλλά και την ίδια την πυρκαγιά ως τη θάλασσα, με συνολική απόδοση των ευθυνών στους νεκρούς και τους τραυματίες, λέγοντας σε συνέντευξη τύπου πως οι ίδιοι τα έκαναν όλα καλά…

Το μόνο βέβαιο πως κανείς εκ των δύο δε νοιάζεται τον Άνθρωπο. Και εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ συνάντησε τον Αμβρόσιο…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας