Φωτιά κόλαση: 87 νεκροί, δεκάδες αγνοούμενοι-Συγκλονίζουν οι ιστορίες τους

1957
μάτι

Εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής παρουσιάζει το Μάτι και το Κόκκινο Λιμανάκι. Σβήστηκαν από το χάρτη παίρνοντας μαζί τους και δεκάδες ανθρώπους από τη φωτιά που ξέσπασε την Κυριακή το απόγευμα.

Ανεβαίνει διαρκώς ο κατάλογος των θυμάτων από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι – 27 άνθρωποι κάηκαν στο συγκεκριμένο οικόπεδο

Άλλες δύο σοροί εντοπίσθηκαν πριν από λίγη ώρα στο οικόπεδο της φρίκης, στο Μάτι. Ο αριθμός των ανθρώπων που εγλωβίσθηκαν και έχασαν τη ζωή τους στο συγκεκριμένο σημείο ανεβαίνει στους 27, ενώ οι νεκροί συνολικά ανέρχονται πλέον στους 87.
Λίγο νωρίτερα,  το υπουργείο Υγείας, είχε ανακοινώσει ότι κατέληξε ακόμη ένας άνδρας 73 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΚΑΤ.

Περίπου τρεις ημέρες μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, έντεκα άνθρωποι, διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των αθηναϊκών νοσοκομείων, δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή. Όπως έγινε γνωστό, πριν από λίγη ώρα ακόμη ένας άνθρωπος που νοσηλευόταν στο Θριάσιο νοσοκομείο χρειάστηκε να μεταφερθεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας καθώς η κατάσταση της υγείας του παρουσίασε επιδείνωση. Στα νοσοκομεία νοσηλεύονται συνολικά 57 ενήλικες (στους οποιους συμπεριλαμβάνονται οι 11 ευρισκόμενοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας) και τέσσερα παιδιά, που ενδέχεται να πάρουν εξιτήριο από το νοσοκομείο Παίδων ακόμη κι αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με όσα είπε ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).

Ο τραγικός απολογισμός βαρύς. Επισήμως οι νεκροί ανέρχονται στους 85. Θεωρείται ωστόσο βέβαια ότι ο αριθμός θα ανέβει και μάλιστα κατά πολύ. Ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς από χθες εκτιμά ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι τριψήφιος, πάνω από 100. Και αυτό γιατί

  • δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι στα χιλιάδες καμένα σπίτια της περιοχής όπου είναι πολύ πιθανό να έχουν εγκλωβιστεί άνθρωποι,
  • υπάρχουν ακόμη δεκάδες αγνοούμενοι
  • εκφράζονται φόβοι για τις ζωές πολλών τραυματιών.

Περισσότερες από 2.500 κατοικίες έχουν καταστραφεί σε Μάτι και Ραφήνα και 4.000 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. Ο αριθμός είναι τεράστιος. Οπως είπε και χθες στο iefimerida.gr ο επικεφαλής του Ερυθρού Σταυρού άρχισαν ήδη οι έλεγχοι πόρτα πόρτα για ανεύρεση τυχόν αγνοουμένων, ωστόσο, η διαδικασία θα πάρει καιρό. Στην περιοχή παραθέριζαν αρκετοί ηλικιωμένοι, ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα έχοντας μαζί τους τα εγγόνια τους και εκφράζονται φόβοι ότι ενδεχομένως να έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους.

Εντωμεταξύ το απόλυτο θρίλερ επικρατεί με τον αριθμό των αγνοουμένων. Κανείς δεν ξέρει τον ακριβή τους αριθμό, άλλοι μιλούν για 100, άλλοι για 70, άλλοι για πολύ λιγότερους έως 26. Δείγμα της ανοργανωσιάς, δεν έγινε από την αρχή ενιαία καταγραφή και δεν υπήρξε κάποιος συντονισμός, μέχρι η πυροσβεστική να βγει και να δηλώσει ρητά ότι οι αγνοούμενοι δηλώνονται στο 199 και μόνο. Μέχρι τότε, συγγενείς και φίλοι που έψαχναν τους δικούς τους ανθρώπους τηλεφωνούσαν σε κάθε αρχή, με αποτέλεσμα να προκληθεί η απόλυτη σύγχυση. Στον αέρα βρίσκεται και μια ιδιωτική πρωτοβουλία με μια πλατφόρμα που μπορεί κανείς να ποστάρει φωτογραφία του δικού του ανθρώπου που αγνοείται. Την ίδια ώρα τα social media έχουν γεμίσει με μηνύματα απόγνωσης για ανθρώπους που αγνοούνται. Συνοδεύονται από τις φωτογραφίες τους και δραματικές εκκλήσεις…

Οι ιστορίες που συγκλόνισαν

  • Οι δίδυμες που διασώθηκαν αλλά εξαφανίστηκαν 

Αδιαμφισβήτητα η πιο συγκλονιστική ιστορία είναι εκείνη με τις δύο 9χρονες δίδυμες.

Αρχικά οι γονείς της Σοφίας και Βασιλικής Φιλιπποπούλου απευθύνθηκαν σε νοσοκομεία, στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική, χωρίς αποτέλεσμα, ενώ στο τέλος έφτασαν ακόμα και στο νεκροτομείο στου Γουδή, όπου έδωσαν δείγμα γενετικού υλικού, και πάλι χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Ωστόσο, τυχαία, λίγο αργότερα, οι γονείς αναγνώρισαν τα παιδιά ζωντανά, σε πλάνα τηλεοπτικού σταθμού από το λιμάνι της Ραφήνας, όπου μεταφέρονταν με ιδιωτικά πλοία και πλωτά του Λιμενικού διασωθέντες που είχαν καταφύγει σε παραλίες στο Μάτι.

Έκτοτε όμως, παρά τις προσπάθειες των γονιών, τα κοριτσάκια δεν έχουν εντοπιστεί, με τον πατέρα τους να καταγγέλλει στον ΣΚΑΪ ότι στη Ραφήνα δεν έγινε καταγραφή των διασωθέντων.

Το Λιμενικό από την πλευρά του υποστηρίζει πως οι διασωθέντες που αποβιβάζονταν στη Ραφήνα καταγράφονταν στο Λιμεναρχείο, και τα ονόματα των δύο κοριτσιών δεν βρίσκονται στην λίστα.

Στα πλάνα πάντως τα κοριτσάκια εικονίζονταν ασυνόδευτα, εγείροντας φόβους πως ο παππούς και η γιαγιά τους, που κανονικά ήταν μαζί τους, δεν επιβίωσαν.

  • Αγνοείται και η ηθοποιός Χρύσα Σπηλιώτη 

Στην ψηφιακή βάση δεδομένων προστέθηκε και το όνομα της Χρύσας Σπηλιώτη και του συζύγου της Δημήτρη Τουρβανίτη.

Η γνωστή ηθοποιός βρισκόταν στο Μάτι με τον σύζυγό της και τα ίχνη τους έχουν χαθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, από περιοίκους, έχει καεί το σπίτι της και η βάρκα της, ενώ το ΙΧ της βρέθηκε καμένο κάπου κοντά στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου βρέθηκαν τα πολλά θύματα. Οι δυο τους επρόκειτο να φύγουν χθες για διακοπές, στην Ανδρο.

  • «Ψάχνω την μαμά μου, χάθηκε στο Μάτι»

Μια συγκλονιστική παρέμβαση έκανε ζωντανά στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ η Ιωάννα Καρακουλάκη η οποία αναζητεί την μητέρα της, Αθηνά Καραλή 48 ετών.

Η μητέρα της είχε εγκλωβιστεί σε μια πολυκατοικία στο Μάτι. Όπως είπε η Ιωάννα Καρακουλάκη η μητέρα της έφυγε από το σπίτι της για να σωθεί από τη φωτιά και κατευθύνθηκε προς τη θάλασσα. Προφανώς δεν πρόλαβα να φθάσει και μπήκε σε κάποιο άλλο σπίτι για να σωθεί. Ενδεχομένως και να τραυματίστηκε και να μπήκε στο άλλο σπίτι για να σωθεί. Η κόρης της προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί της, αλλά ήταν δύσκολο. Την πρώτη φορά που την κάλεσε το σήκωσε ένας άγνωστος άνδρας και της είπε ότι η μητέρα της ήταν τραυματισμένη και ότι δεν μπορούσε να της μιλήσει. Τη δεύτερη φορά δεν το σήκωσε κανείς και την τρίτη φορά της μίλησε η μητέρα της η οποία όμως δυσκολευόταν τόσο να μιλήσει που η κόρη της δεν μπορούσε να καταλάβει τι της λέει. Εκτοτε αγνοείται.

  • «Ετρεχα με το παιδί μου αγκαλιά, η γυναίκα μου μάλλον κάηκε εδώ»

Τις τραγικές στιγμές που έζησε, όταν πλησίασαν οι φλόγες, περιέγραψε ένας άνδρας στο Reuters. Η μαρτυρία του συγκλονίζει, καθώς κατάφερε να σώσει το 3χρονο παιδί του από την πυρκαγιά, αλλά η σύζυγός του δεν κατάφερε να τους ακολουθήσει.

«Είδαμε τη φωτιά περίπου στις 6-6:30 το απόγευμα. Αρχίσαμε να μαζεύουμε τα πράγματά μας και να τα βάζουμε στο αυτοκίνητο. Ολα έγιναν τόσο γρήγορα… Πήρα το μωρό και έτρεξα προς τη θάλασσα. Δεν ξέρω τι συνέβη στη σύζυγό μου, νομίζω κάηκε εδώ», συνεχίζει, έχοντας πίσω του απανθρακωμένα αυτοκίνητα. Οταν τον ρώτησαν αν είδε την 35χρονη, απάντησε: «Δεν κοίταξα πίσω, έτρεχα προς τη θάλασσα».

Στο ίντερνετ κυκλοφορεί και μια λίστα, μια βάση δεδομένων με τους αγνοούμενους. Πρόκειται για ιδιωτική πρωτοβουλία που βοηθά όσους ακόμη αναζητούν τους οικείους τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας