Όνειδος για την Εργατική Τάξη η συμφωνία ΓΣΕΕ – Εργοδοτών

1589
συλλαλητήριο

Ανακοίνωση του ΜΕΤΑ για την ΕΓΣΣΕ 2018

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ αποφάσισε να υπογράψει τη νέα ΕΓΣΣΕ πειθαρχώντας, όπως κάνει κάθε χρόνο, στις μνημονιακές δεσμεύσεις, όπου δεν προβλέπεται καμία συζήτηση για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την άρση των ηλικιακών διακρίσεων μεταξύ των εργαζομένων.

Το παραμύθι γνωστό και το έργο ξαναπαιγμένο. Στο όνομα της λήξης της μετενέργειας και της απώλειας θεσμικών προβλέψεων, που χρησιμοποιείται ως άλλοθι, προσέρχονται άρον άρον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων και η ΓΣΕΕ. Εργοδοσία και συνδικαλιστική γραφειοκρατία συμφώνησαν να υπογράψουν μια συμφωνία που νομιμοποιεί και αναπαράγει τη μνημονιακή πολιτική της λιτότητας και της συρρίκνωσης των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Το ΜΕΤΑ, για μία ακόμα φορά, επισημαίνει ότι η διαδικασία της υπογραφής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας δεν είναι μια επετειακή διαδικασία ούτε ένα κείμενο στο οποίο απαριθμούνται κάποια εργασιακά αιτήματα. Οι ΣΣΕ αφορούν τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων και καθορίζουν το ύψος πώλησης της εργατικής δύναμης και στο περιεχόμενο τους αντανακλούνται οι ταξικοί συσχετισμοί και οι αγώνες των εργαζομένων που έχουν προηγηθεί.

Τι είδους σύμβαση όμως μπορεί να υπογράψει η ηγεσία της ΓΣΕΕ η οποία είναι ξεκομμένη από τις πραγματικές ανάγκες και αγωνίες των εργαζομένων, των νέων αλλά και των ανέργων; Τι περιεχόμενο μπορεί να έχει μια σύμβαση, όταν δεν έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης και πάλης στους χώρους δουλειάς και διεκδίκησης μέσα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις;

Ταυτόχρονα, αυτή η ηγεσία της ΓΣΕΕ, αντί να αγωνιστεί για την υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης, λειτουργεί ως λαγός και ζητάει η ίδια την ιδιωτικοποίησή της και τη μετατροπή της σε επαγγελματικό ταμείο, κάτι που είναι χρόνιο αίτημα των εργοδοτών και στόχος των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, των κυβερνήσεων και των δανειστών.

Αυτή η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν μπορεί να διαπραγματευτεί σε όφελος των εργαζομένων, αφού δεν εκπροσωπεί την Εργατική Τάξη. Νιώθει πιο βολικά όταν κινείται στα σαλόνια της εργοδοσίας, των υπουργείων και της τρόικας, ενώ φοβάται να παρουσιαστεί στους χώρους δουλειάς, στις διαδηλώσεις και στους δρόμους. Τελευταία μάλιστα διαλαλεί ότι το όπλο της απεργίας είναι ξεπερασμένο και ότι θα πρέπει η εργατική τάξη να «συνεταιριστεί» με την εργοδοσία δημιουργώντας μια «κοινωνικήσυμμαχία» προκειμένου να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη που θα την καρπωθεί τελικά το κεφάλαιο!

Η ευθύνη για αυτή την εξέλιξη βαρύνει όλες τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, παλιού και νέου. Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ στον ιδιωτικό τομέα επισημαίνουν ότι όσοι αποδέχτηκαν αυτή την απαράδεκτη συμφωνία δεν πρόκειται να διασωθούν επειδή εκ των υστέρων τοποθετούνται και ψελλίζουν κάποιες διαφοροποιήσεις, προκειμένου να αποκτήσουν άλλοθι για να δικαιολογήσουν τη στάση τους απέναντι σε αυτή τη συμφωνία που αποτελεί όνειδος για την Εργατική Τάξη της χώρας μας.

Το ΜΕΤΑ καλεί τα ταξικά συνδικάτα να καταγγείλουν αυτή την ηγεσία της ΓΣΕΕ και με το μάτι στραμμένο στους εργαζόμενους που βιώνουν καθημερινά την εργοδοτική αυθαιρεσία, τις απολύσεις και την τρομοκρατία, να οργανώσουν την αντίστασή τους και σε συνεργασία με όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, να συντονίσουν τη δράση τους για την αύξηση των μισθών, την κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και για την επαναφορά όλων των εργατικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων που έχουν καταργηθεί από τις μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας