Όλι Ρεν: Έρχεται εξασθένηση της Οικονομίας της ευρωζώνης

1385
εξασθένηση

Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν μια εξασθένηση της οικονομίας της ευρωζώνης, δήλωσε σήμερα σε γερμανική εφημερίδα ο Όλι Ρεν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρόσθεσε πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στο σημερινό επίπεδο μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι της νομισματικής πολιτικής.

Η ΕΚΤ έχει δηλώσει πως έχει στόχο να διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον όλο το καλοκαίρι, όμως η θέση της αυτή συγχρονίζεται όλο και λιγότερο με τις προσδοκίες της αγοράς λόγω μιας οικονομικής επιβράδυνσης.

«Ναι, τα πιο πρόσφατα δεδομένα δείχνουν μια εξασθένηση της οικονομίας» δήλωσε στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ο Ρεν, ο οποίος είναι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, απέδωσε το γεγονός αυτό κυρίως στην αύξηση της αβεβαιότητας εκτός ευρωζώνης και όχι στα δομικά προβλήματα της τελευταίας. Απέδωσε, για παράδειγμα, την εξασθένηση της οικονομίας της ευρωζώνης στην εμπορική σύγκρουση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά επισήμανε επίσης την αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit, τις διαδηλώσεις στη Γαλλία, τα δημοσιονομικά ζητήματα στην Ιταλία και την επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής στη Γερμανία.

Τα σχόλιά του έγιναν πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 7 Μαρτίου, όταν οι διαμορφωτές της πολιτικής αναμένεται ότι θα μειώσουν τις προβολές τους για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, καθώς η ευρωζώνη βιώνει τη μεγαλύτερη επιβράδυνσή της εδώ και μισή δεκαετία.

«Ο προσανατολισμός της νομισματικής πολιτικής μας είναι σαφής», δήλωσε ακόμη ο Ρεν. «Έχουμε πει πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στο σημερινό επίπεδο μέχρι να έχουμε επιτύχει με βιώσιμο τρόπο τους στόχους της νομισματικής πολιτικής μας».

Ερωτηθείς αν η ΕΚΤ θα επιτύχει τον στόχο της για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2%, ο Ρεν είπε πως οι μισθολογικές αυξήσεις τους τελευταίους μήνες δεν έχουν επιδράσει πολύ στον δομικό πληθωρισμό.

«Στο τέλος της περυσινής χρονιάς φαινόταν ότι θα υπάρξει μια ισχυρότερη επιτάχυνση στον πληθωρισμό. Πρέπει να περιμένουμε για να δούμε πόσο θα διαρκέσει η περίοδος της ασθενέστερης ανάπτυξης» δήλωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας