«Ωμές» απειλές Άγκυρας για τα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο

760
Τσαβούσογλου

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη η Άγκυρα μέσω του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφορικά με την επέκταση της Αθήνας των χωρικών υδάτων και το αναφαίρετο δικαίωμά της Ελλάδας να τα επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια.

«Αυτό το ζήτημα θα το λύσουμε με την Ελλάδα μέσω διπλωματίας ή θα το πάμε στο δικαστήριο; Για μας υπάρχει μια ακόμη επιλογή. Εάν η εθνοσυνέλευση και το κράτος μας αξιολογήσει και εκείνη την επιλογή τότε θα είναι μια μονόπλευρη επιλογή» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, χωρίς να διευκρινίσει ποια είναι η άλλη επιλογή, αφήνοντας να αιωρείται η απειλή μιας ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης.

Παράλληλα, είπε πως οι διερευνητικές συνομιλίες ξεκίνησαν πριν έρθει το κόμμα του στην εξουσία, από την περίοδο του τότε πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ. «Γιατί ξεκίνησαν; Για να επιλυθούν τα προβλήματα της υφαλοκρηπίδας και των χωρικών υδάτων με την Ελλάδα» είπε, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η Άγκυρα θα πάει το θέμα και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Κατά την ενημέρωσή του στην κοινοβουλευτική επιτροπή προϋπολογισμού, μιλώντας για το θέμα των νησιών του Αιγαίου, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι έχει γίνει η κατάλληλη ενημέρωση στα κόμματα της αντιπολίτευσης και έχουν δοθεί όλες οι εξηγήσεις. «Μέχρι την κρίση των Ιμίων του 1996 ό,τι έγινε έγινε. Μετά από αυτό καμιά κυβέρνηση δεν έχει ευθύνη σε αυτό το θέμα. Δεν υπάρχει καμιά ντε φάκτο ή νομική αλλαγή σε κανένα από τα νησιά αυτά» ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι είναι ένα θέμα πολύ ευαίσθητο για να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.

Από το στόχαστρο του Τούρκου υπουργού δεν γλίτωσε πάντως και η Κύπρος, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να διαμηνύει πως η τουρκική κυβέρνηση δεν είχε ποτέ και δεν θα έχει ούτε από δω και πέρα πολιτική «δώσε το και γλίτωσε στο Κυπριακό».

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε τη στάση της Τουρκίας στο ζήτημα καθαρή. «Τι είπαμε πέρσι στο Κραν Μοντάνα; Έκείνοι που λένε μηδέν εγγυήσεις και ασφάλεια να ξυπνήσουν από το όνειρο, είπαμε. Που είπαμε εμείς “δώσε το και γλίτωσε”; Αυτά τα θέματα τα προχωράμε μαζί με την “τδβκ”. Τέτοια πολιτική δεν είχαμε ποτέ. Και δεν θα έχουμε ούτε και από δω και πέρα» ανέφερε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας